Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mozková mrtvice? Dejte si pozor, pokud berete antikoncepci nebo máte migrény!

  • Příznaky infarktu většina z nás zná, ale poznáte, že se o vás pokouší mrtvice?
    9. listopadu 2015 | 06:00

    Podle nejnovějších průzkumů prý není jedna z pěti žen schopná vyjmenovat ani jeden příznak mozkové mrtvice. Přitom mrtvicí onemocní až o 55 000 víc žen než mužů a umírají na ni dvakrát častěji než na rakovinu prsu. Dobrou zprávou je, že se jí dá předcházet. Je ale potřeba vědět, jaké chování k mrtvici vede a kdy k ní máme o něco blíž. 

  • Když máte zvýšený krevní tlak

    Vysoký krevní tlak může být fatální. Snižte si ho jednoduše, úpravou životního stylu!
    Autor: Shutterstock.com
    Vysoký tlak obecně je dost zdravotně rizikový. Nejhorší ale je, když začnete vysokým tlakem trpět během těhotenství. U některých žen se po dvacátém týdnu těhotenství totiž může vyvinout takzvaná preeklampsie – onemocnění, jehož příznaky jsou zvýšený krevní tlak a bílkoviny v moči. Ano, preeklampsie sice obvykle zmizí do šesti týdnů po porodu, jenže riziko mrtvice se tím zvyšuje až dvojnásobně. Proto si nechte zkontrolovat tlak šest měsíců po porodu, abyste se ujistila, že je zpátky v normě.
  • Pokud trpíte migrénami

    Potřebujete zamaskovat probdělou noc? Máme pro vás pár triků.
    Autor: Shutterstock.com
    Bolesti hlavy prý postihují čtyřikrát více ženy než muže a můžou zdvojnásobit riziko cévní mozkové příhody. Odborníci předpokládají, že lidé trpící migrénami mají zhoršenou funkci cév, které jsou pak náchylnější k mrtvici. Přestože v současnosti neexistuje lék na migrénu, můžete alespoň snížit celkové riziko mozkové mrtvice zdravou stravou, cvičením a také tím, že skoncujete s kouřením.
  • Pozor na hormonální antikoncepci

    ...
    Autor: Shutterstock
    Několik studií prokázalo, že ženy, které užívají hormonální antikoncepci, mají až dvakrát vyšší riziko postižení mozkovou mrtvicí než ty, které ji neberou. Hormony obsažené v pilulkách totiž zvyšují krevní tlak, a tím i riziko vytvoření krevní sraženiny. U zdravé ženy je výjimečné, aby samotná pilulka způsobila mrtvici, ale v případě, že se u vás vyskytly některé rizikové faktory, je možnost vzniku krevní sraženiny podstatně vyšší.
  • Srdeční arytmie

    ...
    Autor: Shutterstock
    Pokud horní komory srdce bijí rychle a v nesouladu s dolními komorami, jde o stav známý jako fibrilace. Zvyšuje se při něm riziko vzniku krevních sraženin, tedy mrtvice. Kontrolu si můžete udělat i v pohodlí domova tak, že si budete kontrolovat tep po dobu 60 sekund. Pokud zaznamenáte, že je nepravidelný a rychlejší než obvykle, zkonzultujte to se svým lékařem. Ten doporučí další vyšetření a případnou léčbu.
  • Jak mrtvici poznáte?

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Víme, že bulka v prsu může znamenat rakovinu prsu a dušnost zase infarkt. Ale víte, jaké jsou příznaky mozkové mrtvice? Neváhejte ani chvíli a volejte lékařskou pomoc, pokud sami na sobě – nebo jsou tyto stavy zřejmé u někoho jiného – cítíte slabost rukou, potíže s řečí nebo pokleslou tvář.

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...