Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ruce patří mezi nejčastější přenašeče nemocí. Nebezpečné bakterie zahubí dezinfekce

30. října 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Na našich rukou se nachází tisíce až miliony nejrůznějších bakterií a dalších mikroorganismů. Ty na člověka číhají všude. Mezi nejrizikovější místa patří kliky u dveří ve veřejných budovách, madla v autobusech, telefony na pracovištích, ale také například obyčejné houbičky na nádobí, které jsou přímo semeništěm bakterií. Čistotě rukou bychom měli věnovat velkou pozornost také při návštěvě zdravotnických zařízení, kde jsou často bakterie velmi odolné a mohou snadno vést ke vzniku různých infekcí. Věděli jste ale, že pouhým umytím rukou teplou vodou a mýdlem se bakterií nezbavíte?

Bakterie na rukou spolehlivě zabije jen dezinfekce

Množství bakterií na rukou sice výrazně snížíme správným, důkladným umytím rukou vodou a mýdlem, které by mělo trvat půl minuty až minutu, a utřením rukou dosucha papírovou utěrkou nebo látkovým kapesníkem. Ani tím je ale zdaleka nezničíme všechny. Velkého množství bakterií a dalších mikroorganismů se zkrátka jen s pomocí mýdla a vody nezbavíme. Pro úplné odstranění bakterií je proto nutné ruce vydezinfikovat speciálními přípravky, které jsou většinou na bázi alkoholu. Ty zničí mikroorganismy, které se nepodařilo odstranit mechanickou očistou.

Pozor na úkryty bakterií

I při poctivém umytí a dezinfekci na rukou můžeme najít místa, kam se bakterie dokážou ukrýt. Proto je třeba myslet na to, že na některých místech na rukou se bakterie vyskytují častěji.

Sundávejte prstýnky i hodinky

Nejběžnější skrýší bakterií jsou prstýnky. Ty na veřejnosti většinou nesundáváme, měli bychom je ale sundat alespoň doma. Pod šperky se mohou bakterie snadno množit. Stejné pravidlo platí i u hodinek a náramků. Ruce bychom si správně měli mýt až do poloviny předloktí. Součástí správného postupu mytí rukou je tedy také odložení všech šperků a hodinek.

Na umělých nehtech je více bakterií než na přírodních

Dalším faktorem zvyšujícím výskyt bakterií na rukou jsou umělé gelové nehty. Nachází se na nich více bakterií než na nehtech přírodních, a to i po umytí rukou vodou a mýdlem a dezinfikování speciálním přípravkem. Umělé nehty bývají obvykle výrazně delší, než ty přírodní, proto je pod nimi i více místa pro bakterie a také se s nimi hygiena provádí hůře. Pokud jste tedy majitelkou umělých nehtů, měla byste hygieně rukou věnovat zvýšenou pozornost.

Na stránkách www.lepsipece.cz se dozvíte, kdy a jak si správně mýt a dezinfikovat ruce, i to, že ve zdravotnických zařízeních máte právo dezinfekci rukou vyžadovat. Vyhnete se tím riziku infekce, která může být mnohdy velmi závažná (např. nozokomiální nákazy).

 

Video se připravuje ...