Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bolest hlavy nebo zubů? Zahoďte léky a zbavte se jí přírodní cestou!

  • Také proti bolesti užíváte všemožné léky? Raději se naučte, jak se neduhů zbavit přírodní cestou!
    29. října 2015 | 06:00

    Bolí vás hlava, zuby, svaly… Zkrátka to ve svém těle nejste vy? Než sáhnete po prášku, zkuste jiné cesty – bylinky, akupresurní body a babské rady. Některé umějí zázraky a ušetří vás třeba bolesti žaludku z pilulek. 

  • Když vás bolí záda

    Bolest zad může být způsobena i špatnou podprsenkou.
    Autor: Profimedia.cz
    Vyměňte si podprsenku. Správná velikost a tvar dokážou divy. I nesprávně zvolená podprsenka může být příčinou bolestí zad. Nejčastěji se to stává ženám s většími prsy. Změřte si obvod prsou a hrudníku těsně pod nimi a při nákupu se těmito mírami řiďte. Lepší je zvolit větší než menší košíček – stejně jako širší ramínka. V kabince ve vybrané podprsence zkuste zůstat aspoň pět minut, ať zjistíte, jestli vám je skutečně příjemná.

     

    Bolesti vás zbaví také správné držení těla „Zkuste si představit jeden talíř kolmo k pánvi, další kolmo k hrudníku a třetí pod bradou,“ uvádí primářka Michaela Tomanová. „Středy těchto talířů i talíře samotné by měly být nad sebou. Tak si postupně můžete hledat optimální postavení těla vsedě, ale i vestoje. Vsedě je to ale představa sedu na talíři a vestoje si představte, že na dalším velkém talíři stojíte s rozkročenýma nohama,“ uzavírá lékařka.

  • Když vás bolí zuby

    Než se vydáte k zubaři, pomozte si doma.
    Autor: Shutterstock.com
    Vyzkoušejte citron. Šťávy z ovoce dokážou zmást bolavé nervy. Při bolestech zubů jsou ovocné šťávy účinnou první pomocí, protože rozbolavělé nervy pak nedokážou posílat okamžité signály do mozku. Vložte do úst kousek citronu a přiložte ho na bolestivé místo. Potom zlehka cucejte. Opakujte víckrát po sobě.

    Pokud jdete právě od zubaře a máte rozedřenou dáseň, udělejte si zelený čaj, nechte ho vychladnout a kloktejte ho. Má zklidňující účinky a dokáže bolest zahnat. Když se bolest nedá vydržet, tlačte na speciální body. Tlak na bod mezi ukazovákem a palcem pomáhá snižovat bolest obecně. Další místa jsou mezi horním rtem a nosem, na zadní straně ušních lalůčků. Místa mačkejte asi deset sekund, potom tlak uvolněte. Opakujte několikrát po sobě s malými přestávkami.

  • Když vás bolí klouby, šlachy

    Bolest kolene je nepříjemná.
    Autor: profimedia.cz
    Pusťte na ně proud vody. Chlad paralyzuje bolavé nervy. Při akutních bolestech svalů nebo kloubů (pohmoždění, podvrtnutí) se zvyšuje teplota poraněné části těla. Hned ji zchlaďte! Na postižené místo nechte téct studenou vodu. Když to není možné, například když jste zranění v oblasti beder, přiložte si na bolavé místo ručník namočený ve studené vodě. Pokud je to potřeba, opakujte terapii chladem zhruba v půlhodinových intervalech. Tlumí to i otoky a krevní podlitiny.

     

    Pokud vás trápí mírnější forma zánětu šlach, zkuste klidový režim, ten podpořte teplem, ideálně Priessnitzovým zábalem. Tedy vrstvou studeného mokrého obkladu, ten překryjte igelitem a na něj dejte teplou a suchou vrstvu. Tento obklad místo zánětu zapaří, čímž podpoří prokrvení a regeneraci.

  • Když vás bolí hlava

    Bolest hlavy někdy dokáže vyřadit na celý den.
    Autor: profimedia.cz
    Masírujte si šíji. Zkuste si masírovat šíji ve směru od kořínků vlasů až k ramenům – nejdřív jednu stranu, potom druhou. Uvolní to svalstvo, rozšíří cévy a do mozku se dostane víc krve a s ní i kyslíku. Pomozte si třeba ještě přírodním tonikem se silicemi a extraktem kaštanu, tím šíji lehce postříkejte.

     

    Čaj z vrbové kůry funguje jako acylpyrin. Hlavní účinnou látkou kůry z vrby je salicin, který se v syntetické formě objevuje v aspirinu. Příprava odvaru: na 0,25 l vody použijte 1 lžičku sušené kůry. Vařte 5 až 10 minut, nechte mírně zchladnout a přeceďte. Odvar nepijte naráz, ale dávejte si ho po lžících v průběhu dne, 1 lžíci za 2 hodiny.

  • Zbavte se zdroje bolesti

    Kurkuma
    Autor: profimedia.cz
    Kořeňte kurkumou, neboli indickým šafránem. Odbourává zdroj bolesti. Populární východoindické koření pomáhá při akutních i chronických bolestech, které jsou spojené s artritidou. Aktivní složka kurkumy – kurkumin – totiž přirozeně snižuje hladinu enzymu, který je zodpovědný za bolest. Vědci doporučují přidávat 1/4 čajové lžičky tohoto koření při vaření každý den do jídla – rýže, masa, zeleninových příloh.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...