Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Ženám během léčby rakoviny prsu často hrozí chudoba

Video se připravuje ...
VIDEO: komerční prezentace
27. října 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Během svého života se u nás s diagnózou rakoviny prsu setká každá osmá žena. Každá čtvrtá na ni pak bohužel umírá. Pokud však žena přijde k lékaři včas, jsou její šance na vyléčení až 90 %. I v takovém případě ale znamená léčba obrovskou zátěž nejen pro její organismus, ale často i pro rodinný rozpočet. „Většina žen během léčby zcela přichází o svůj příjem, což může být třeba v případě samoživitelek velký problém. Takovým ženám pak často hrozí chudoba,“ říká přední česká odbornice na problematiku rakoviny prsu primářka Mama centra háje MUDr. Miroslava Skovajsová.

Každá žena bez ohledu na věk by si měla uvědomit, že zodpovědná prevence rakoviny prsu může být otázkou života a smrti. V pečování o vlastní prsy je pak nejlepší variantou spojit své síly s lékaři. Vlastním vkladem je dobře a pravidelně prováděné samovyšetření, zdravotníci připojí to, co umějí oni: vyšetření pomocí zobrazovacích metod. Žena, která své prsy dobře zná, se stane dobrým partnerem a dokonce spolupracovníkem lékařů, kteří se preventivní diagnostikou prsů zabývají.

PREVENCE MŮŽE ZACHRÁNIT ŽIVOT

„Na prevenci rakoviny prsu by měla dbát úplně každá žena, ale maximálně na pozoru by se měly držet ženy, v  jejichž rodině se rakovina prsu – nebo i jiný typ rakoviny – v minulosti vyskytl,“ říká primářka Skovajsová. „ Tyto ženy by měly začít chodit na pravidelná preventivní vyšetření v mladším věku a nepodceňovat ani samovyšetření prsu. I když mají vyšší riziko onemocnění, mají při zodpovědném přístupu zároveň možnost, odhalit nemoc včas.“

Kdykoliv má žena jakékoliv podezření, že by mohla mít rakovinu prsu – tedy nahmatala si bulku v prsu nebo na sobě pozoruje nějaké jiné příznaky jako výtok z bradavky či neobvyklé zarudnutí prsu, pak by měla co nejdříve navštívit specializované pracoviště.

NEMOC S SEBOU NESE I FINANČNÍ PROBLÉMY

Diagnóza je samozřejmě pro každou pacientku velkým šokem. Následná léčba je navíc nepříjemná nejen svou podstatou, tím že jde o zhoubné onemocnění a tím, že například chemoterapie s sebou nese mnoho vedlejších účinků. Velice často je totiž postižen i společenský život a především sociální situace pacientky.

„Často se tady potkáváme s ženami, které jsou samoživitelky a v době onemocnění zcela logicky přicházejí alespoň na nějakou dobu o svůj pravidelný výdělek. Ony vlastně hrozně moc zchudnou,” vysvětluje MUDr. Skovajsová. „Dokonce mám tady opravdu takový bolestný případ ženy, která onemocněla na konci svého vysokoškolského studia, tudíž nemohla nastoupit do práce, a proto nemá nárok ani na vůbec žádnou podporu v. Nemá nemocenskou, jen obtížně si žádá o invalidní důchod.“

Ženě v takovém případě přibývají vedle náročné léčby ještě starosti o finance. Najednou neví, z čeho zaplatí nájem a další účty, nebo jako uživí své dítě. „Další věcí je, že si žena chce třeba koupit hezkou paruku, když přijde během chemoterapie o vlasy, ale prostě na ni nemá peníze. Musí proto sáhnout po té obyčejné levné, která ale nevypadá tak hezky. To se samozřejmě zase podepíše na jejím psychickém stavu a rozhodně jí to v léčbě nepomůže,“ popisuje MUDr. Skovajsová další možné dopady nedostatku peněz během léčby.

POJIŠTĚNÍ POMŮŽE POKRÝT VÝPADEK PŘÍJMU

Právě v těchto případech přijde vhod pojištění pro případ rakoviny prsu a pohlavních orgánů. V rámci pojištění For You vyplácí NN Životní pojišťovna až 750 000 Kč, a to jednorázově hned po zjištění diagnózy.

Kromě výplaty až 750 000 Kč může pacientka využívat také unikátní asistenční služby v hodnotě 20 000 Kč. Mezi ty patří například úklid domácnosti, hlídání dětí, venčení domácích mazlíčků či doprava na vyšetření. Tyto služby usnadní pacientce život během léčby a ušetří jí maximum práce a starostí.

Chcete si být i Vy jistá, že se v případě diagnózy dokážete postarat o sebe a svoji rodinu? Sjednejte si pojištění For You už od 200 korun měsíčně a zbavte se tak alespoň části obav z toho, co může budoucnost přinést.

Každá z vás, která si sjedná pojištění For You, získá navíc jako dárek kosmetický balíček Sephora v hodnotě více jak 1 000 korun.

SJEDNEJTE ONLINE

Video se připravuje ...