Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nahmatala jste si bulku v prsu? Kdy se začít bát a kdy stačí vyčkat?

  • Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, které nás ženy poté děsí ještě více, než je nutné.
    22. října 2015 | 06:00

    Kampaně varující před rakovinou prsu jsou všudypřítomné, a tak si spousta lidí na nemoc vzpomene, sotva uvidí stužku růžové barvy. Přesto se mezi lidmi stále drží spousta mýtů. Třeba ten, že nádory prsu hrozí jen ženám starším či těm, které mají velká ňadra. Raději na ně zapomeňte a přečtěte si, jak to je doopravdy.

  • Mýtus 1: Rakovinu prsu mají jen ženy, kterým bylo nejméně čtyřicet

    Samovyšetření prsu může odhalit včas rakovinu prsu.
    Autor: Shutterstock.com
    Preventivní vyšetření rakoviny prsu se sice provádí od pětačtyřicátého roku života, to však neznamená, že by nemoc ženu nemohla postihnout dříve. Mnoho žen totiž často podceňuje riziko, které je v nižším věku menší, ale stále tam je. "Počet nádorů sice stoupá s věkem, ale nejsou výjimkou ani u mladých holek," upozorňuje doktorka Kateřina Janovská, předsedkyně Národní sítě podpory zdraví. Jedním příkladem za všechny je i Nikola Samková, kterou nemoc překvapila v jejích třiadvaceti letech. 
    Video se připravuje ...
    Příběh pacientky s rakovinou: Ve třiadvaceti jsem přišla o obě prsa • VIDEO: Adam Balažovič
  • Mýtus 2: Rakovina prsu se mužů netýká

    Nejen žen se týká rakovina prsu.
    Autor: Shutterstock.com
    V souvislosti s muži se často mluví o rakovině varlat nebo prostaty, ale i jich se týká karcinom prsu. Riziko je u nich sice asi tak stokrát nižší než u něžného pohlaví, ale o to nebezpečnější pro ně může být. Často jim totiž nedojde, že bulka na hrudníku nemusí být pouze tuková, a tak vyhledají lékaře až v pokročilejším stadiu. Proto je u mužů i vyšší úmrtnost na tento druh rakoviny.
  • Mýtus 3: Rakovinu můžou způsobit i podprsenky s kosticemi

    Spojitost mezi kosticemi a rakovinou nebyla nikdy potvrzena, naopak vědci jí vyvrátili.
    Autor: Shutterstock
    Několikrát se na internetu objevily zprávy o tom, co všechno může být příčinou rakoviny prsu. Velmi oblíbeným mýtem tak je, že za nádorem stojí nošení podprsenek s kosticemi. Že by to byl reklamní tah výrobců spodního prádla bez podpory nebo lobby mužů doufajících v to, že všechny dámy poté odhodí podprsenky, ať už s kosticemi nebo bez? Na tom v podstatě nezáleží, důležitý je fakt, že žádná studie dosud neprokázala spojitost mezi rakovinou a spodním prádlem. Naopak v roce 2014 byla v časopise Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention zveřejněna studie, která to vyvrací.
  • Mýtus 4: Malá prsa jsou zárukou zdravých prsou

    Ženy s nadváhou mají vyšší riziko vzniku rakoviny prsou.
    Autor: Shutterstock.com
    Pakliže jste majitelkou podprsenek malé velikosti, neznamená to, že byste si měla oddechnout, protože se vás rakovina prsou netýká. Nemoc není podmíněna velikostí, nádor se může objevit bez ohledu na velikost. Důvodem, proč se hovoří o spojitosti mezi velkými ňadry a rakovinou prsu, může být obezita. Silnější ženy mají ve většině případů i větší poprsí, a právě nadváha je právem spojována s nádorovými onemocněními. Ovšem nejen prsu. Neznamená to, že každou silnější ženu čeká tato katastrofická budoucnost, ale mělo by jít o zdvižený varovný prst a motivaci k tomu, nějaké to kilo shodit. Myslete ale na to, že nezdravý životní styl je pouze jedním z aspektů.
  • Mýtus 5: Rakovinu můžu dostat právě i z mamografu

    V padesáti nezapomínejte na pravidelné preventivní kontroly.
    Autor: Shutterstock.com
    V posledních několika letech se počet žen podstupujících preventivní kontroly mamografem sice zvyšuje, ale i tak se najdou takové, které prevenci podceňují. Některé vlastně ani nenapadne na prohlídku jít a další ji odmítají se slovy, že pokud rakovinu prsu nemají, tak z mamografu ji "určitě chytnou", protože tím prsa vystavují riziku radiace. Ano, je pravda, že při vyšetření dostanou dávku radiace, ale ta je tak zanedbatelná, že tělu rozhodně uškodit nemůže. Naopak dokáže prostoupit celou prsní žlázou tak, aby odhalila i malé nádory, které ještě nejsou hmatatelné. Ženy do čtyřicátého roku jsou kontrolovány sonografem.
    Video se připravuje ...
    3D mamograf dokáže lépe prostoupit tkání, ale pro mladé ženy stejně není. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Mýtus 6: Mám bulku v prsu, mám rakovinu!

    Samovyšetření prsu může odhalit rakovinu včas.
    Autor: Shutterstock.com
    Zjištění, že jste si v prsu nahmatala bulku, která tam nebyla, je samozřejmě nepříjemné. A není dobré to nějak podceňovat. Ale také nemusíte okamžitě sepisovat poslední vůli. Během menstruačního cyklu s námi totiž dost slušně mávají hormony, a to nejen s naší náladou, ale i s prsy. A během měsíčků se mohou benigní cysty naplňovat tekutinou, což je ale naprostou součástí stavby a fungování našich prsou. Tyto bulky se objevují nejčastěji na bocích prsou, u podpaží nebo kolem bradavek a bývají bolestivé na pohmat, mají pravidelný tvar. Nemění to ale nic na faktu, že jakmile objevíte něco neobvyklého na ňadrech, co se během pár dnů nijak nezmění, upalujte k lékaři. Opatrnosti není nikdy dost! 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...