Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boříme tabu! Jak pečovat o konečník? Záleží na tom, jaký používáte papír i jak sedíte!

  • 3. prosince 2023 | 06:00

    Jsme poměrně čistotný národ – osm z deseti Čechů se sprchuje aspoň jednou denně. Přesto máme i svá slabší místa a ne vždy dobře zvládáme hygienu po vykonání velké potřeby. O tom, jak to vypadá s intimní hygienou, by mohli hodně vyprávět i lékaři, především gynekologové a také proktologové, tedy odborníci zabývající se onemocněním konečné části trávicího vývodu, které se říká řitní kanál neboli konečník.

    „Je to hodně intimní téma a někdy opravdu těžko hledám slova, jak některým pacientům říct, že se o svůj konečník špatně starají, že jej mají znečištěný stolicí,“ říká lékařka Soňa Hořínková z hodonínské nemocnice, která se specializuje na léčbu hemoroidů. Jak to dělat správně?

  • Vícevrstvý je lepší

    Autor: Shutterstock.com

    Jelikož je kůže konečníku navarhánkovaná, snadno v jejích záhybech zůstanou zbytky stolice, s jejichž odstraněním si běžný toaletní papír úplně neporadí. Tyto zbytky pak působí na kůži, dráždí ji a vyvolávají svědění. Pokud jste navíc jedli mastné, ostré nebo kyselé jídlo a volá vás to na záchod častěji, problém je na světě. Vlhčený toaletní papír také není řešením, protože je plný chemikálií, které pokožku dráždí a vysušují.

  • Neohrnujte nos nad bidetem

    Autor: Shutterstock.com

    Ideální je k očistě použít vodu – buď ve formě bidetu, nebo klasického osprchování. V současné době výrobci přišli i s modely „dva v jednom“, kdy toaleta funguje současně jako bidet. Je vybavena výsuvnou sprchou, v nabídce jsou i takové záchodové mísy, které mají výbavu – sprchu, teplotu vody či sklápění prkének – na dálkové ovládání. A nabízí se třeba i vyhřívané prkénko. Po očistě vodou – a pokud možno i mýdlem – je třeba omývanou oblast řádně osušit, protože jinak hrozí zapaření.

  • Nevysedávat!

    Autor: Shutterstock.com

    Komfortní toaleta může svádět k dlouhému vysedávání. To ale vůbec není zdravé! Svěrač v konečníku je sval, k němu se upínají svaly pánevního dna. Abychom si mohli dojít na velkou potřebu, musíme si sednout. Teprve sedem se v pánvi změní svalové poměry a úhly, a stolice tak může vytvořenou dráhou volně projít. Při dlouhém sezení si ovšem tlačíme na dno pánevní, zvyšujeme riziko poškození cév a tvorby hemoroidů.

  • Když už máte hemoroidy...

    Autor: shutterstock

    Hemoroidy si ovšem nepřivodíte jen vysedáváním na toaletě. Své o tom ví většina žen, které byly těhotné, i spousta mužů, protože hemoroidy můžete mít, aniž byste jim nějak pomohli. Pokud hodně svědí, bolí, nebo dokonce krvácí, okamžitě navštivte lékaře. I pokud vás nijak nezlobí, je ale dobré problémům předcházet, pít dostatek vody, jíst potraviny bohaté na vlákninu a samozřejmě dostatek zeleniny a ovoce.

  • Anální sex

    Autor: iStock

    Co se análního sexu týče, měli byste svému konečníku věnovat pozornost před ním, nikoliv až po něm. Sprcha je samozřejmost, stejně jako použití lubrikantu. Podle odborníků je vhodnější používat ten na silikonové bázi, protože zvyšuje také pružnost sliznice. Také sprcha po sexu je samozřejmost. V průběhu sexu pak je vždy potřeba, aby si partner buď vyměnil kondom, nebo umyl penis před vaginálním stykem, aby se do vaginy nezanesly bakterie z konečníku.

    Velký výběr připravků vhodných pro intimní hygienu najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...