Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 důvodů, proč si děláte nevědomky menstruaci horší, než by mohla být

  • Trpíte při menstruaci? Možná si za to můžete sama, třeba pijete moc kávy.
    10. října 2015 | 06:00

    Strašlivé období! Za okny se nejen ukazuje podzim ve své nejhorší podobě, žádné barevné listí prozářené pozdním sluníčkem, ale navíc i máte ještě zrovna své dny. Vaše okolí ve vás vidí akorát tak sedmihlavou saň a vy sama trpíte a nejraději byste si zalezla do postele a přetrpěla tam to každoměsíční peklo. Nemuselo by to ale být tak hrozné, možná si totiž své PMS nevědomky zhoršujete sama.

  • Vynecháváte prášky

    Prášky není nutné brát každý den ve stejnou hodinu.
    Autor: Shutterstock.com
    Co je nejčastější příčinou toho, že se na vás poslední týden lidé bojí i podívat, aby náhodou nezkameněli? Podle Sherry Ross, gynekoložky z Bostonu, je to nedbalost při užívání perorální antikoncepce. Pokud zapomenete během jednoho měsíce vzít si jeden jediný prášek, nic se vám nestane. Ale jestli jste hlava zapomnětlivá a během cyklu se vám podaří zapomenout více než třikrát, může se vám rozhodit cyklus, čímž se rozhodí i vaše ženské hormony. A právě ty tahají za šňůrky vaší nálady. O riziku otěhotnění ani nemluvě.
  • Jste neustále ve stresu

    Ženy ve stresu neprodukují dostatek hormonů, aby se mohlo uvolnit vajíčko.
    Autor: Shutterstock.com
    Během toho nepříjemného období se stres ještě trochu umocňuje, a pokud jste v neustálém presu během celého měsíce, můžete předpokládat, že vaše dny nebudou zrovna procházkou růžovou zahradou. Když je tělo ve stresu, vyplavuje se hormon kortizol. Ten s naší menstruací nemá nic společného. Tedy do chvíle, než se v nás "přemnoží". Poté může mít vliv na ženské hormony takovým způsobem, že menstruace bude nepravidelná, případně může úplně vymizet.
  • Málo spíte

    Nedostatek spánku může mít negativní vliv i na váš menstruační cyklus.
    Autor: profimedia.cz
    Jasně, ono se to řekne, spěte osm hodin denně. Kde na to má člověk pořád brát čas, že? Jenže podle průzkumů mají poruchy spánku negativní vliv – mimo jiné – i na náš menstruační cyklus. Jednoduše řečeno – čím méně spíte, tím více se může prodlužovat doba mezi jednotlivými cykly.
  • Přeháníte to s kávou

    Káva, jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších nápojů na světě. (ilustrační foto)
    Autor: www.profimedia.cz
    To jste asi nechtěly slyšet, ale větší množství kávy může mít na svědomí vaši náladovost, úzkost, nespavost nebo podrážděnost. Kofein také může umocňovat bolest během vašich dnů. Proto pokud jste na tuto bolest citlivější, si během menstruace odpusťte kofein. Kávu můžete nahradit třeba meltou a černý čaj vyměňte za ovocný. Případně množství vypitého kofeinu omezte na minimum. Pro těch pár dnů vám to za to stojí, ne?
  • Užíváte si alkoholu

    Být singl je fajn, ale občas si musíte zvyknout na nové situace.
    Autor: Shutterstock.com
    Co je nejlepšího proti blbé náladě, pocitu zmaru, trudomyslnosti a všeobecné naštvanosti na celý svět? Pro někoho právě sklenička nějakého dobrého alkoholu, třeba vína. Jenže tím si svou menstruaci paradoxně jen zhoršujete. Pití totiž spíše podporuje bolest, kterou je menzes doprovázen. Křeče pak bývají větší a silnější.
  • Trávíte moc času v posilovně

    Pozor, abyste to s cvičením nepřehnali!
    Autor: Shutterstock.com
    Je hezké, že se snažíte udělat něco pro své tělo a chcete ho zdokonalit ve všech křivkách, ale všeho moc škodí. Přílišné cvičení může vést k hormonální nerovnováze. Dříve než cvičení odepíšete a vymluvíte se jednou provždy na své menstruační bolesti, zadržte. Pokud totiž budete cvičit pravidelně a dlouhodobě, nebudete své tělo přetěžovat a dávat mu přespříliš zabrat, naopak se můžou vaše PMS příznaky zlepšit. Takže cvičte s rozumem, ne s velkou zátěží.
  • Udržujte si kyselé prostředí

    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co dělat při prvotních příznacích infekce • VIDEO: Marie Šilhová
    Při menstruaci si dejte také pozor na to, jaké hygienické pomůcky používáte. Při menstruaci se totiž mírně zvyšuje pH vaší vaginy. "Ženy by měly používat mýdla, která jsou určena k intimnímu užití, a ne ta běžná, protože ta narušují pH a mikroflóru," vysvětluje lékárnice Jana Doležalová. V pochvě pak vznikne zásadité prostředí, které je jak stvořené pro kvasinky, které se zde rozmnoží a mohou způsobit nepříjemnou infekci. Takže pokud intimní hygienické pomůcky nepoužíváte během celého cyklu, při menstruaci byste měly.  

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...