Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Gumoví medvídci a klouby: Opravdu vám pomohou proti artróze?

  • Také jste si vždycky svoji slabost pro gumové medvídky omlouvali tím, že jsou vlastně zdravé?
    8. října 2015 | 06:00

    Pokud si necháte na jazyku rozplývat jeden želatinový bonbonek za druhým s tím, že sice hřešíte, ale také pomáháte svým kloubům, jste na omylu. Ve spolupráci s ortopedem jsme pro vás odhalili i další tradované mýty.

  • Fungují medvídci jako prevence?

    Také jste si mlsání gumových medvídků ospravedlňovali tím, že jsou vlastně zdravé?
    Autor: Shutterstock.com
    Většina želatinových bonbonů, ať už mají tvar medvídků nebo třeba žížal, je vyráběna z agaru pocházejícího z mořských řas, který neobsahuje živočišný kolagen. Kolagen je bílkovina, která tvoří základ všech pojivových tkání, tedy i vazů a kloubních chrupavek. „Avšak ani požívání kolagenu, neboli klihu, nepřinese našim kloubním chrupavkám zlepšení stavu,“ bere milovníkům želatiny iluze MUDr. Robert Frei z pražského Centra pohybové medicíny. Důvodů, proč „gumídci“ našemu tělu ničím neprospějí a spíše mu uškodí, je víc: obsahují spoustu sacharidů, barviv, aromat a konzervantů.
  • Může zima za artrózu?

    S krásnými doplňky si zimu užijete!
    Autor: Shutterstock
    Pokud vás rodiče varovali, ať si chráníte klouby před chladem, jinak si způsobíte artrózu – čili opotřebení kloubů – neměli pravdu. Prochladnout mohou svaly a svalové úpony, samotnou chrupavku však chlad nepoškodí.
  • Můžete si louskáním prstů klouby zničit?

    Křupání kloubů dohání některé lidi v okolí k naprostému šílenství.
    Autor: Shutterstock.com
    Znáte ve svém okolí někoho, kdo takzvaně „loupe prsty“ a vydává tím opravdu nepříjemné zvuky? Jestliže ho od takového zvyku chcete odradit, argumentem bohužel není varování před vznikem artrózy. Na to nemá loupání v kloubech žádný vliv. Jinak je to ovšem s četnými otřesy kloubů. Sporty či zaměstnání spojené se skoky a nárazy mohou k předčasnému opotřebení kloubů přispět.
  • Pomáhá nahřívání kloubů?

    Někomu pomáhá zahřání kloubu
    Autor: profimedia.cz
    Koňské, konopné či jiné masti určené k ošetření bolavých kloubů určitý smysl mají. „Prohřívají tkáně a svaly kolem kloubu, které jsou při artróze hodně namáhány, tím jim uleví,“ říká ortoped Frei. „Kloub ani samotnou chrupavku ale nijak neovlivní.“ Navíc nic neplatí stoprocentně – existují i lidé, pro něž náhlé zahřátí nemocných kloubů znamená hotové peklo.
  • Znamená operované koleno konec pohybu?

    Nejbolestivější kloub je koleno.
    Autor: Shutterstock.com
    Hodně se diskutuje o jednom z nejčastěji bolavých kloubů, a tím je kloub kolenní. Traduje se, že operace kolene znamená konec jeho zdraví. „Pacienti se někdy operaci vyhýbají a do ordinace přicházejí až ve chvíli, kdy se z původně malého poškození stane velký problém. To situaci samozřejmě komplikuje, operace je složitější, a vyhlídky na uzdravení se tím snižují,“ uvádí doktor Frei. Je to kvůli tomu, že pokud se některá část kloubu ponechá poškozená, následně poškozuje okolní struktury, a tak urychlí vznik artrózy. To mohou být případy lidí s klouby nestabilními kvůli poškození zkříženého vazu či třeba menisku. Každopádně se vyplatí řešit úraz hned na začátku.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...