Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fenomén antidepresiv: Proč je zobeme stále víc? Potřebujete je také?

  • Deprese je nemoc. S tou vám pomůže jedině terapie nebo léky. Není se ale za co stydět.
    5. října 2015 | 06:00

    Otřepaná fráze "Jsem na prášky" se pro každého druhého dospělého stává alespoň jednou za život skutečností. Stačí se zeptat a nejspíš zjistíte, že pilulky nosí v kabelce nejedna z vašich kamarádek.

  • Svět plný zhroucených lidí

    Autor: Shutterstock.com
    Psychologové mají ordinace narvané a nevědí, kam dřív skočit. Chodí k nim mámy malých dětí, úspěšní podnikatelé, sotva dospělí mladí lidé, prostě kdokoliv. O důvodech tak obrovského nárůstu pacientů trpících depresí nebo úzkostí se odborníci dohadují. Někteří tvrdí, že jsme zhýčkaní moderním způsobem života a nic nevydržíme. Jiní jsou přesvědčení, že právě moderní život je to, co nás ničí.
  • Deprese je stále citlivé téma

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Než se člověk odhodlá objednat se k psychiatrovi a nechat si předepsat antidepresiva, je už většinou v tak zbídačelém stavu, že potřebuje rychle pomoct. „Někteří pacienti si nosí celé složky s vyšetřeními od nejrůznějších specialistů, která už absolvovali. Až jako poslední je napadne zajít za psychiatrem,“ říká psycholog Martin Anders.

    I když se o psychických nemocech mluví čím dál otevřeněji, je to pořád ještě citlivé téma. Stále je vnímáme jako slabost a selhání, ne jako nemoc. Jenže ona to nemoc je. Když si zlomíte nohu, také si ji neovážete prostěradlem s vírou, že „ono to nějak sroste“. Hezky si dojdete na rentgen, necháte si udělat sádru a pár týdnů se léčíte. Když se vám „zlomí“ duše, je logické navštívit psychologa nebo psychiatra. Ten postiženému obvykle doporučí, aby chodil na terapii a začal brát některý z léků.

  • Nebojte se antidepresiv

    Nebojte se antidepresiv. Je to stejné jako třeba antibiotika.
    Autor: Shutterstock.com
    "Existuje více skupin antidepresiv s různým mechanismem účinku, ale v zásadě ovlivňují množství látek, které ve vašem mozku regulují náladu a emoce. Příčinou poruch nálady nebo emocí totiž může být právě jejich nerovnováha, například nedostatek serotoninu nebo dopaminu," vysvěluje Markéta Zemanová z Psychiatrické ambulance Havlíčkův Brod.

    Prostě když si vaše tělo neumí vyrobit správné látky k přežití samo, musí se mu pomoct chemií. „Brala jsem antidepresiva dva roky a díky nim jsem nejen přežila, ale mohla se i starat o děti a nezabalila svůj vztah s manželem. Víte, jak je úžasné mít zase dny, kdy máte po ránu radost, že jste se probudila, a těšíte se na nový den?“ dodává všem postiženým odvahu Daniela, která musela také vyhledat pomoc odborníka.

  • Nepodceňujte psychickou nemoc

    Deprese je nemoc. S tou vám pomůže jedině terapie nebo léky. Není se ale za co stydět.
    Autor: Shutterstock.com
    Může se vám zdát, že děláme z komára velblouda. Jenže kdo prožil psychickou nemoc na vlastní kůži, potvrdí vám, že nic horšího neexistuje. A odborníci tvrdí, že nezajde-li pacient včas na vyšetření a nebude se léčit, jeho stav se postupně zaručeně zhorší. Přestane komunikovat se světem, deprese se prohloubí a hrozí mu riziko sebevraždy. Takže pokud už je vám dlouho pod psa, nenechte to dojít tak daleko!
  • Změní vás, a to rychle

    Antidepresiva vaši povahu nezmění.
    Autor: Shutterstock.com
    Antidepresiva jsou také opředena mnoha mýty, třeba že změní osobnost nebo že ihned zaberou. To není úplně pravda. Jediné, co vás změní, je to, že budete vyrovnanější, ale pořád to budete vy. Navíc se tak nestane jako mávnutím kouzelného proutku. Až po zhruba deseti dnech užívání se v krvi vytvoří dostatečná hladina účinných látek a pak dojde k úpravě serotoninu a dopaminu v mozku. Zázraky ze dne na den tedy nečekejte. Až tak po třech týdnech až měsíci se můžete začít cítit výrazně lépe.
  • Zaberou všechny a otupí vás

    Antidepresiva vás nezpomalí.
    Autor: Shutterstock.com
    Mezi další dezinformace, které kolují ohledně antidepresiv, patří ty tvrdící, že zaberou na každého a otupí vás. Jenže je to s nimi jako s antikoncepcí – ne každé léky sednou vašemu tělu ihned. A rozhodně po nich nebudete otupělá. Moderní antidepresiva netlumí (nebo jen přechodně), takže s nimi můžete fungovat naprosto normálně, řídit auto, pracovat a jet na plný plyn.

     

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...