Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mužská rýmička není mýtus, ale vážná věc. Proč jí trpí více než ženy?

  • Jak je možné, že se zlomenou nohou jsou schopni dohrát zápas, ale rýma je skolí do postele?
    3. října 2015 | 06:00

    Reklamy na nachlazení, kapky do nosu nebo léky na bolest se zdají genderově dosti nevyvážené. Zatímco muž s rýmičkou vypadající, jako by byl v posledním tažení, leží na gauči s mokrým hadrem na čele, žena se stejnou diagnózou lítá kolem dětí, nakupuje, uklízí. Zdá se vám to nefér? Jenže ono mužské tělo opravdu není schopno se s rýmou vyrovnat tak dobře jako to ženské.

  • Zlomenou nohu rozchodí, rýmu nikoliv

    Muži snáší rýmu mnohem hůře.
    Autor: Shutterstock
    Také jste někdy přemýšlela nad tím, jak je možné, že se zvrtnutým kotníkem je muž schopen dohrát fotbalový zápas, zatímco kvůli rýmě klidně zruší hospodu s kamarády? Tak, a teď jak odhalit, v jakém případě simuluje a v jakém mluví pravdu! Ženy, tady končí sranda a posmívání se drsnějšímu pohlaví, mužská rýmička totiž není urážka, ale realita. Vědci totiž přišli s tím, že mužský organismus snáší viry, které způsobují rýmu, mnohem hůře a tělo pak není schopno se s nimi vypořádat do takové míry, jako je tomu u něžného pohlaví.
  • Ženy mají lepší imunitní systém

    Muži prý snáší nachlazení hůře než my protože jim chybí estrogen.
    Autor: Shutterstock.com
    Podle lékaře Miloše Kravciva z Lékařského domu Praha 7 však nelze na jednom výzkumu postavit celou problematiku. "Nicméně je pravdou, že muži rýmu snášejí skutečně hůře. Z určitého pohledu lze říci, že tato skutečnost není o tom, že jsou větší citlivky, ale jejich organismus zde prostě reaguje mnohem hůře než ženský," vysvětluje. U žen se totiž při výskytu viru spustí mnohem větší imunitní reakce, než je tomu u mužů. To nám dává schopnost fungovat mnohem déle v pohotovostním režimu místo toho, abychom ulehly do postele. Tady bychom si ale z mužů měly vzít příklad – nejlepším lékem na každý virus je klid. A oproti tomu velká námaha může viry jen posílit, a způsobit tak v těle větší rotyku, než byla původní rýma.
  • Za vším hledej hormony!

    Jak je možné, že muži snáší rýmu hůře jak ženy?
    Autor: Shutterstock.com
    Zázračným lékem, který nám, ženám, pomáhá poprat se s rýmou v podstatě bez problémů, je hormon estrogen. Způsobuje totiž vylučování určitých enzymů, které slouží jako ochrana dýchacích cest před infekcemi. A přece jen – i sebezženštilejší muži nemají estrogenu tolik, aby je zachránil před krušnými chvílemi strávenými s kapesníčkem u nosu. V Americe byla provedena řada pokusů, kdy se lékaři pokoušeli tento hormon využít při léčbě pneumokokových onemocnění nebo jako prevenci proti virům.
  • Ženy jsou větší hysterky

    Nemoc skolí nakonec každého.
    Autor: Shutterstock.com
    Další výzkum ukazuje, že při virózách, jako jsou rýma a nachlazení, se mužům v mozku spustí určitý receptor, který příznaky mnohonásobně zhorší. Takže se ve výsledku skutečně cítí hůře. Takovými výzkumy chtějí údajně vyvrátit to, že jako silnější z obou pohlaví simulují. A aby si přidali, my ženy si prý stěžujeme mnohem více už v prvním stadiu, zatímco muži si nad svým krutým údělem postesknou až ve chvíli, kdy je jim skutečně zle. Ať už je to dáno hormony nebo receptory v mozku, musíme přiznat, že ustát rýmu se daří lépe ženám než mužům.
  • Lepší než hormony je prevence

    .
    Autor: Shutterstock
    Mnohem lepší než se spoléhat na to, že někoho ochrání estrogen, je snažit se posilovat imunitní systém. Když už budete v tom, naservírujte trochu vitaminů i svému partnerovi, aby se z vás během pár dnů nestala ošetřovatelka na plný úvazek. Teď na podzim se dopujte co nejvíce vitaminy, nezapomínejte ani na česnek, který působí jako přírodní antibiotikum. Pravidelně se hýbejte, protože lidé, kteří jsou v kondici, mají mnohem vyvinutější imunitu než lenoši. Otužujte se, a to i doma. Nemusí vám rovnou viset rampouchy u nosu, ale pokud budete mít v bytě přetopeno, může se vám vysušovat nosní sliznice. Ta je pak náchylnější k nákaze.
  • Když není cesty zpět

    .
    Autor: Shutterstock
    Pokud vás už ale rýma skolí, čeká vás týden utrpení. Tedy – záleží na tom, jestli jste žena, nebo muž. Každopádně rčení o tom, že neléčená rýma trvá týden, zatímco léčená sedm dnů, je pravdivé. Dobrým pomocníkem vám však budou kapky do nosu. Ačkoliv to může znít jako paradox, při rýmě se nedoporučuje příliš smrkat. Za pocit ucpaného nosu totiž nemohou "nudle", jak si můžete myslet, ale nateklá sliznice. Nic tedy nevysmrkáte, byť se budete snažit sebevíc. A spíše byste si mohli uškodit a způsobit si třeba zánět nosohltanu nebo horních cest dýchacích. Kromě toho se můžete ládovat vitaminem C, který posílí imunitu, a doufat, že rýma brzy odezní.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...