Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Andrea (44) si myslela, že má chřipku, ale kvůli meningokoku přišla o obě nohy!

Andrea Brzobohatá dnes pomáhá lidem, kteří jsou na tom podobně jako ona, tedy přišli o nohy nebo ruce.
1. října 2015 | 06:00

Nevolnost, vysoká horečka, bolest hlavy, světloplachost, vyrážka. Jeden by řekl, že jde o pořádně záludnou chřipku, proti které není lepší léčby než se pořádně vypotit v posteli, prolít se hektolitry čaje a nasadit paralen na zmírnění příznaků. Jenže tato zdánlivá chřipka vás může stát do pár hodin život. Může jít totiž o meningokokovou infekci. Bohužel prvotní příznaky mohou být velmi nespecifické.

Andrea Brzobohatá (44) se chystala na víkend do Krkonoš se svými přáteli a malým synem. Před odjezdem se jí udělalo nevolno a cítila se, jako by na ni lezla chřipka. "Ale znáte to, když máte malé dítě, nemůžete si dovolit jen tak lehnout do postele. Sbalili jsme se a vyrazili na víkend," vypráví svůj příběh. Jenže už v sobotu se cítila tak špatně, že nebyla schopna vyjít na túru s přáteli a synem. 

Když se kamarádi odpoledne vrátili na horskou chatu, našli Andreu na pokraji bezvědomí a okamžitě zavolali lékařskou pomoc. Poslední, co si žena pamatuje, jsou zavřené dveře od sanitky. Probrala se po třech týdnech v nemocnici. A bez obou dolních končetin. Připravila ji o ně meningokoková infekce.

Takový příběh bohužel není výjimečný. Ačkoliv meningokoková infekce napadá častěji malé děti a puberťáky, nevyhne se ani dospělým. Přitom právě oni příznaky mnohdy podceňují. Není se tolik čemu divit. Jsou totiž lehce zaměnitelné s těmi chřipkovými. A místo toho, aby si člověk zavolal první pomoc, zalehne do postele s tím, že to snad brzy přejde. "Infekce začíná plíživě a nenápadně. Člověk to podcení, a když se objeví ty typické příznaky, tak už pacientovi může zbývat pouze pár hodin života," varuje vakcinolog Doc. MUDr. Rastislav Maďar. 

Jednoduchý test zachrání život

Těmi typickými příznaky jsou fleky na kůži, zatuhlá šíje a vysoká horečka. Zda jde o meningokokovou infekci, nebo "jen" chřipku, poznáte pomocí jednoduchého testu. Přiložte na pokožku sklenici. Jestli vyrážka pod sklenicí nezmizí, není na co čekat, okamžitě volejte záchrannou službu. Jde totiž o krvácení pod kůží. 

Autor: profimedia.cz

Pokud se neobjeví vyrážka, ale některý z jiných příznaků, vyzkoušejte postiženému ohnout šíji. Položte nemocného do vodorovné polohy a hlavu mu přitlačte bradou k hrudi. Jestliže mu vystřelí koleno a cítí bolest, můžete si být infekcí téměř jisti. Stejně jako tehdy, pokud je pro něj bolestivé to, když mu ohnete koleno do pravého úhlu. 

V případě, kdy se potvrdí meningokoková meningitida, jde o hodiny. "Přivezli nám čtyřiadvacetiletého mladíka. Šest hodin od prvotních příznaků, kterými byla hlavně horečka," svěřuje svou zkušenost s nemocí lékařka Ivana Šupolová z Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Ačkoliv dostal chlapec veškerou pomoc, kterou potřeboval, do osmačtyřiceti hodin zemřel.

Video se připravuje ...
Lékařka Ivana Šupolová vypráví o své zkušenosti s meningokokem z praxe. • VIDEO: Marie Šilhová

Při infekci dochází k ucpání cév, což způsobuje neodkrvení končetin, odumírání tkání a orgánů. Pokud pacient nemoc přežije, může se pak celý život potýkat s následky, jako jsou amputace končetin, poškození mozku, hluchota, slepota nebo třeba poruchy růstu. 

Nemoc mladých z diskoték

Nejohroženější skupinou jsou malé děti a puberťáci, byť nemoc se nevyhýbá ani dospělým, čehož je paní Andrea důkazem. Malé děti nemají ještě do takové míry vybudovanou imunitu, a tak chytí infekci třeba od dospělých, kteří mohou být přenašeči. Infekce sídlí v deseti až dvaceti procentech populace, ačkoliv se u nich nikdy nemusí projevit. Člověk tak funguje jen jako zdroj nákazy.  

V dospívání se pak rizikovým faktorem stávají fyzická i psychická únava, oslabení imunity, a to i v důsledku pití alkoholu či pobytu v zakouřeném prostředí. Když se k tomu přidá fakt, že nemoc se přenáší vzduchem a tělními tekutinami, není se čemu divit, že se o meningokokové meningitidě hovoří jako o nemoci z diskoték, což ale není tak úplně pravda.

Jedinou možnou prevencí proti meningokokové meningitidě je očkování, které bohužel zdravotní pojišťovny nehradí. Většina z nich ale na vakcínu alespoň přispívá. Očkování je povinné například ve Velké Británii, kde přineslo pokles počtu případů až o 97 procent. 

Video se připravuje ...
Vakcinolog Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., varuje před riziky meningokokové infekce, která může být smrtelná. • VIDEO: Hana Dvořáčková

 

Video se připravuje ...