Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

6 důvodů, proč vás pálí tam dole. Je za tím sex i čokoláda

  • Za pálení mezi nohama může také váš partner a nevhodná poloha při sexu.
    28. září 2015 | 06:00

    Už zase. Ať si sednete jakkoliv, ať si na sebe vezmete kterékoliv z pohodlného oblečení, cítíte se nekomfortně. A tentokrát to není z důvodu menstruace, která rozhází vaše hormony tak, že si nepřijdete úplně ve své kůži. Může za to nepříjemné pálení ve vašich kalhotkách. Pokud odezní během jednoho - dvou dnů, nemusíte to řešit. Jestli přetrvává, mohlo by jít o vážnější problém.

  • Vaginální opar

    Dokážete si představit, čím vším se naši předkové chránili před početím?
    Autor: Shutterstock.com
    I když u nás není tolik obvyklý, tím spíše vám může pěkně zkomplikovat život. A hlavně přichystat několik skutečně nepříjemných chvil. Vaginální herpes poznáte jednoduše podle toho, že bolí jako blázen. Na vnějších genitáliích se objeví pupínky, které bolí. Kromě toho ale genitální opary provází i další příznaky, jako jsou únava, vysoká horečka a nateklé uzliny. Pokud jednou tento druh herpesu chytíte (je odlišný než ten na obličeji), stanete se nosiči už na věky (stejně jako u toho na rtech). Proto, v rámci ochrany svých sexuálních partnerů, budete muset používat kondom. 
  • Kvasinková infekce

    Jestli cítíte často bolest ve vašich intimních partiích, může jít třeba i o endometriózu.
    Autor: Shutterstock.com
    Častou příčinou nepříjemného pocitu pálení ve vagíně je i kvasinková infekce. Mimo to se projevuje svěděním a výtoky, které bývají pro tuto infekci tolik typické. Nejčastější kvasinkou, která se v pohlavních orgánech množí, je candida albicans. Nejlépe jí je ve vlhkých a teplých místech, kde se pohodlně množí a působí pak neplechu. Ovšem za jejím vznikem může stát i dlouhodobá antibiotická léčba, která naruší přirozené prostředí vagíny, které pak nemá šanci se proti kvasinkám bránit. Pozor si ale dejte i na to, co jíte. "Jednoduché cukry, kterých zdrojem jsou bílé pečivo, cukrovinky, zákusky, čokoláda atd., slouží těmto mikroorganizmům jako zdroj energie a podporuje jejich množení," varuje gynekolog Richard Sabol.
  • Poševní suchost

    Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte být zrovna v menopauze, abyste se musela potýkat s vaginální suchostí. Může za to třeba hormonální antikoncepce, která má v sobě sníženou hladinu estrogenu. A ten působí jako takový přírodní lubrikant, který pomáhá hladšímu pohlavnímu styku. Pokud tedy máte pocit, že vám to při sexu najednou začalo "drhnout", tak kromě používání lubrikačních gelů navštivte gynekologa. Řekněte mu o svém problému, který vám může pomoct vyřešit třeba změnou léků. 
  • Váš partner

    Jana po sexuální stránce se svým mužem nikdy nestrádala.
    Autor: Shutterstock.com
    Je občas těžké to přiznat, ale za pocit pálení a lehkého nekomfortu může v některých případech i váš partner. Stačí, abyste provozovali pro vás ne příliš příjemnou polohu a může se objevit pálení a bolest někde uvnitř v podbřišku. Přiznat ale muži, že dělá něco špatně v posteli, je tak trochu tanec na tenkém ledě. Takže se tvařte jakože přejímáte iniciativu v ložnici vy a pokuste se změnit polohu. Pokud bolest neustoupí, může jít o něco vážnějšího. 
  • Endometrióza

    Za bolest v podbřišku může i endometrióza.
    Autor: Shutterstock
    Třeba také o endometriózu. Pokud se pálení objevuje hlavně během pohlavního styku a během vašich dnů, je možné, že na vině je toto zánětlivé onemocnění pánve. Dalšími příznaky, které by vás ale v tomto případě měly varovat, je krvácení i mimo menstruaci a bolest v oblasti pánve. To je způsobeno endometriem, neboli výstelkou děložní sliznice, které se uvolňuje. Jestli je ale skutečně příčinou vašeho pálení endometrióza, může odhalit pouze lékař.
  • Vulvodynie

    Trendy v intimním holení jsou velmi pestré.
    Autor: shutterstock
    "Asi devět procent žen z celého světa se s tímto problémem během života potýká," varuje Mary Jane Minkinová, klinická profesorka gynekologie z Yale School of Medicine. Vulvodynie není sice tak obvyklá, ale může vám pěkně znepříjemnit život. Projevuje se chronickou bolestí zevního genitálu, která je provázena pálením. A to nejen při pohlavním styku. Nepříjemné pocity se mohou objevit i při běžných denních činnostech. Bohužel neexistuje léčba, pouze lze zmírnit příznaky. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...