Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Začněte léčit křečové žíly! Co uhradí pojišťovna a co musíte zaplatit sami?

  • Netrapte své nohy křečovými žilami. Na podzim je nejlepší čas začít s léčbou.
    17. září 2015 | 06:00

    Cítíte se nejlépe s nohama na stole, protože jinak vás bolí nebo otékají? Je dost pravděpodobné, že trpíte na "křečáky" neboli máte chronické žilní onemocnění. Vyhledejte raději co nejdříve specializovaného lékaře a nechte se vyšetřit. Nebudete přeci čekat, až se vám na nohách vytvoří modrofialové pletence křečových žil!

  • Můžeme si za ně sami?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Křečové žíly nejsou nemocí, za kterou si můžeme sami. Bohužel sklony k tomu, že naše cévní stěny nebudou po celý život dostatečně silné a pružné, dostáváme do vínku v genech od rodičů. My pak jen „dílo zkázy“ ještě dokonáme a tvorbu křečových žil uspíšíme třeba dlouhodobým užíváním hormonální antikoncepce, kouřením, svojí nadváhou, nedostatkem pohybu, případně dlouhodobým stáním nebo sezením.
  • Síla přitažlivosti funguje

    Ke křečovým žilám má někdo více predispozicí.
    Autor: Shutterstock.com
    Nehezké vystouplé a uzlovitě rozšířené křečové žíly se nejčastěji tvoří na povrchu dolních končetin. Proč se to děje, vysvětluje MUDr. Robert Vlachovský z Centra žilní chirurgie VASCUMED Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně: „Krev z dolních končetin odtéká k srdci ve směru proti zemské přitažlivosti. Proto jsou žíly vybaveny množstvím chlopní, které brání tomu, aby se krev vracela dolů. Jenže když chlopně nefungují, odtok krve se zpomalí a zvýší se její tlak na žilní stěnu. Ta časem ochabuje a na končetinách vznikají otoky.“

     

    Následně se rozvíjí zánět, který celou situaci dál zhoršuje. Přeruší se totiž i přívod a odvod krve drobnými cévkami do okolních tkání, tedy jejich zásobení živinami a kyslíkem. K otokům se tak postupně může přidat tmavé zbarvení kůže, ekzémy a v pokročilých případech i bércové vředy.

  • Kdy začít s léčbou?

    Bolavým nohám ulevíte tím, když je dáte nahoru.
    Autor: Shutterstock.com
    Čím dříve se začne s léčbou, tím lépe. Jelikož se jedná o nemoc chronickou, tedy doživotní, úplně nezmizí, ale jde ji držet pod kontrolou. Na prvním místě je správná diagnostika, která se neobejde bez ultrazvukového vyšetření. Poté může lékař doporučit nejvhodnější léčbu a také potřebná každodenní opatření.

     

    „Pacient by měl snížit svou váhu, co nejčastěji zvedat končetiny do vyvýšené polohy, omezit dlouhodobé stání a sezení, sprchovat končetiny vlažnou nebo chladnější vodou a omezit pobyt v horku, tedy nadměrné slunění i saunování,“ vysvětluje doktor Vlachovský. Nezbytná je kompresivní léčba – to je ono lidmi neoblíbené, ale velmi účinné nošení stahujících punčoch.

  • Jaké jsou metody?

    ...
    Autor: Shutterstock
    U lehčích varixů v počátečním stádiu doporučí lékař kromě změny životního stylu i léčbu pomocí prášků. Pozor – to nejsou žádné volně prodejné doplňky stravy, ale léky dostupné pouze na lékařský předpis! Pokud užívání venofarmak, tedy léků na křečové žíly, nepomůže, přichází na řadu chirurgický zákrok. Pacienti si mohou vybrat z různých postupů.

     

    Ze zdravotního pojištění je hrazena klasická operace, kdy se odstraňuje celá nemocná žíla. Ostatní postupy si již musí každý zaplatit sám. Patří k nim sklerotizace, tedy uzavření křečové žíly zevnitř za použití speciální látky. Žílu lze uzavřít i tepelnými metodami, kdy se její stěna nepřímo zahřeje uvnitř laserem, radiofrekvenčním proudem nebo horkou párou. Nejnovější, zatím ne příliš rozšířené a také nejdražší jsou netepelné metody, například uzavření cévy za pomoci speciálního lepidla.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...