Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zázračná potravina kokos? Kdepak, dejte si pozor na nežádoucí účinky!

  • Kokosový olej není ve všech směrech tak zdravá potravina, jak se může zdát.
    19. září 2015 | 06:00

    Kokosové mléko, kokosový olej … V poslední době slyšíme o kokosu ze všech stran jen tu největší chválu. V mnoha směrech si ji rozhodně zaslouží a my nechceme tuhle oblíbenou lahůdku zatracovat. Ale ne všechny chvalozpěvy na něj a jeho účinky jsou bezvýhradně oprávněné.

  • V kuchyni: pozor na škodlivé tuky

    Kokosový olej
    Autor: Shutterstock.com
    Kvalitní, nerafinovaný a nebělený kokosový olej lisovaný za studena může být občas vhodný na smažení, protože se hned tak nepřepálí. Nevýhodou ale je jeho dost specifické aroma a hlavně vysoký obsah nasycených tuků, které neprospívají srdci a cévám. Proto odborníci varují, abychom to při přípravě jídel s kokosovým tukem nepřeháněli. Pouhé dvě lžíce totiž obsahují 734 kJ a 16 g v zásadě škodlivých tuků - přitom tato hodnota tvoří celých 80 procent doporučené maximální denní dávky. Členka Fóra zdravé výživy profesorka Jana Dostálová k tomu říká: „Kokosový tuk je skutečně tepelně stabilní, a proto se zdá být vhodný i na smažení. Z hlediska výživového to ale není pravda, i když se často objevují informace o jeho prospěšnosti. Odborníci stále považují nasycené mastné kyseliny - až na některé výjimky - za nevhodné pro zdraví. Z tohoto pohledu je lepší použít olej řepkový nebo olivový.“
  • Na pleť: Málo vyživuje a drolí se

    Díky doma vyrobeným pleťovým maskám ušetříte.
    Autor: Shutterstock.com
    Hodně žen si zejména bio kokosový olej chválí, protože příjemně voní a pokožku vyhlazuje. Jiné ho ale příliš v lásce nemají. Důvodů je několik: když máte pleť citlivější, především v horku, může způsobit nepříjemné a nehezké pupínky podobné akné anebo potničky, které navíc svědí. Nevýhodou je i to, že kokosový olej proniká jen do vrchních vrstev kůže, takže se nehodí pro hloubkovou výživu ani dlouhodobou hydrataci.
  • Na vlasy: Po čase vysušuje

    Víkend je ideální na to, abyste si dopřála domácí vlasovou kúru.
    Autor: shutterstock.com
    Často se mluví o tom, že na regeneraci není nic lepšího než kokosový olej, případně kokosové mléko. Že je to ideální maska, kterou je nejlepší nanést večer - ráno jsou vlasy po umytí hebké a vyhlazené. Ovšem i tohle plus má svoje „ale“. V první řadě se kokosová maska nehodí na mastné vlasy. A to ani v případě, že je po její aplikaci důkladně umyjete vhodným šamponem. Příliš totiž promašťuje pokožku hlavy a ucpává póry. Druhou nevýhodou v pořadí je fakt, že častěji než jednou za dva, tři týdny nesnese dobře takhle „tučnou“ masku ani suchá hříva: efekt je dokonce často opačný – vlasy, zejména konečky, začnou vysychat ještě víc. Pravda, každá jsme jiná, některé může kokosový zábal vyhovovat i dlouhodobě. Nejlepší je to vyzkoušet.
  • Pro dietu: Všeho moc škodí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Čiré kokosové mléko je dnes velkým hitem zejména mezi modelkami, které ho popíjejí kvůli vysokému obsahu cenných minerálů a vitaminu C a také kvůli tomu, že zrychluje metabolismus a rychleji se po něm hubne. Problém ale nastává ve chvíli, kdy chuťově skvělého nápoje vypijeme víc než litr a denně – může vyvolat nevolnost, průjem a následně celkovou slabost. Nehledě na to, že ženy, které chtějí extrémně zhubnout, začínají kokosové mléko považovat za zázračný nápoj a potravinu v jednom, a nic jiného nepijí ani nejedí. A to je ze zdravotního hlediska vysloveně špatně.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...