Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zažloutlé zuby od kávy a čaje? Víme, jak je vybělit!

  • Máte zažloutlé zuby od kávy, kouření nebo třeba červeného vína? Nemusíte hned na bělení k odborníkovi!
    10. září 2015 | 08:00

    Nedovedete si představit ráno bez pořádného hrnku černého čaje a dopoledne v práci šálek kávy? Jenže postupem času se tento váš rituál začne projevovat na vašich zubech. Jak se tedy nepříjemného zažloutlého odstínu zbavit? Prý stačí dodržovat dentální hygienu. Skutečně? 

  • Přidejte mléko

    Káva
    Autor: Shutterstock.com
    Podle serveru Prevention.com na zuby zažloutlé od pití kávy nebo čaje pomůže to, když do nápoje přidáte mléko. Údajně za tento nepříliš estetický dojem mohou polyfenoly, které jsou v kofeinu obsaženy, a mléčné bílkoviny to dokážou eliminovat. Dentální hygienistka Lenka Hronková z Dental Office H33 má na to jiný názor. 

     

    "Zubní sklovina nezažloutne okamžitě po požití tmavého nápoje, zabarvení skloviny je dlouhodobý proces, který ovlivňuje mnoho faktorů, káva k nim však zřejmě nepatří. Italští vědci dokonce při odborných studiích narazili v kávě na látku, která zabraňuje šíření bakterií způsobujících zubní kaz! Pokud budete dodržovat pravidelnou domácí ústní hygienu, tři černé kávy denně určitě zuby nezabarví," vysvětluje. Nic to ale nemění na tom, že než abychom to pokoušeli, raději budeme dál pít kávu s mlékem.

  • Vyzkoušejte jedlou sodu

    soda
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně je tomu s další radou, která se často traduje. Jestliže máte zuby zažloutlé, použijte občas jedlou sodu, která vám opět dodá něco zářivého úsměvu. I v tomto směru je dentální hygienistka spíše obezřetná. "Je pravda, že jedlá soda dokáže zubní sklovinu mírně zesvětlit. Stejně tak ale svým abrazivním účinkem ji může poškodit," vysvětluje Lenka Hronková. 

     

    Pokud ale i tak věříte, že kombinace jedlé sody a vody je to nejlepší pro vaše bílé zuby, pak toho užívejte skutečně zodpovědně. Rozhodně byste ji neměli používat častěji než jednou týdně a po aplikaci si vždy dostatečně propláchněte ústa vodou.

  • Jahodová pasta na zuby

    Semínka z jahod, společně s vitaminem C, pomohou vybělit zuby.
    Autor: shutterstock.com
    Pokud i tak ale věříte v sílu přírody a co do krásného úsměvu spoléháte na přírodní cestu, pak se nebojte použít jahod. Vyrobte si z nich doma pastu. Vitamin C a semínka totiž obrousí plak, avšak neškodně tak, aby nenarušily zubní sklovinu. Stačí, když si pár jahod rozdrtíte a použijete je jako pastu. Ale pozor, po aplikaci si alespoň půl hodiny nečistěte zuby klasickými přípravky. Jahody obsahují cukr a kyselinu, takže musíte chvíli počkat, abyste si nezničili povrch zubu. 
  • Pomerančová kůra

    Pomerančová kůra pomůže zbavit vaše zuby mikroorganismů.
    Autor: shutterstock.com
    Za chvíli budou k dostání spíš než jahody pomeranče. Ne tedy že byste si je celé měli vtírat do zubů, to by vám nejspíše příliš nepoděkovaly. K dostatečnému účinku vám postačí pouhá slupka. Pokud si jednou týdně budete třít slupku o zuby, vitamin C a vápník v ní se postarají o všechny špatné mikroorganismy, která se vám na zoubkách usadily. Poté si vždy důkladně opláchněte zuby obyčejnou vodou. Po pár týdnech si můžete všimnout výsledku. Musíte k tomu ale přistupovat skutečně opatrně, vitamin C a kyseliny by mohly zuby poškodit.

     

    Po použití pomeranče si tedy alespoň půl hodiny nečistěte zuby. Kyseliny v citrusech obsažené snižují pH, to poté sklovinu odvápňuje. "Následně dochází k nevratnému ztenčování skloviny. Místo okamžitého čištění je vhodnější si ústa propláchnout čistou vodou, která kyseliny odplaví,“ vysvětluje Pavel Hanzelka ze společnosti LR Health & Beauty.

  • Síla banánu

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Podobně jako pomerančovou kůru můžete využít i tu od banánu. Vnitřkem slupky si čistěte zuby po dobu tří až čtyř minut. Poté opláchněte vodou, ale nepoužívejte kartáček! Vydržte alespoň půl hodiny, než jej použijete, mohli byste si narušit zubní sklovinu. Toto můžete provádět každý den, po pár týdnech pak uvidíte rozdíl. 
  • Raději tomu předejít

    Video se připravuje ...
    Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný! • VIDEO: Adam Balažovič
    Lepší než řešit důsledky špatné hygieny či nedostatečné péče o zuby je tomu předcházet. Uvědomte si, že zuby vám nezežloutnou (ale ani se nevybělí) během jedné noci, je to dlouhodobější proces. Proto provádějte důkladně dentální hygienu a snažte se vyhýbat se potravinám, které by mohly vaše zuby obarvit. Jezte naopak hodně jídel bohatých na vápník, která pomohou udržet vaši sklovinu tvrdou a částečně ji ochrání i proti plaku.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...