Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řezavá bolest a změna barvy: Co o vašem zdraví prozradí bradavky?

  • Neschovávejte svá ňadra, promlouvají k vám.
    3. září 2015 | 06:00

    Co asi tak mohou všechno prozradit bradavky? Že je vám zima nebo jste vzrušená. To alespoň napadne jako první většinu z nás. Ale představte si, že vaše ňadra toho o vašem zdraví dokážou říct mnohem více.

  • Občasný výtok je normální

    Jestliže chcete mít krásná prsa i ve vyšším věku, musíte posilovat jejich svalstvo.
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, i když zrovna nekojíte nebo nejste těhotná, může se občas stát, že vám z bradavky vyteče tekutina. Dochází k tomu hlavně ve chvílích, kdy se bradavky zmáčknou. Není nutné kvůli tomu nějak plašit. Zbystřit byste měla ve chvíli, kdy je tekutina krvavá. Může jít totiž o růst nějaké neškodné cysty, ale také nádoru. Proto byste o tom měla dát vědět co nejdříve svému lékaři, aby vás prohlédl.
    Video se připravuje ...
    Příběh pacientky s rakovinou: Ve třiadvaceti jsem přišla o obě prsa • VIDEO: Adam Balažovič
     
  • Třetí bradavka není nic neobvyklého

    Existují čtyři typy bradavek. Který máte vy?
    Autor: Shutterstock.com
    Chápeme, že to není zrovna věc, kterou by se člověk chtěl chlubit, ale na druhou stranu se kvůli tomu nemusíte propadat do země. Má ji totiž víc lidí, než si dovedete představit, zhruba každý dvacátý člověk. Často ale nemusí vypadat jako klasická bradavka, většinou se podobá třeba pize nebo znaménku. Pokud to ale člověku ničí sebevědomí, může si ji nechat chirurgicky odstranit. 
  • Šupinaté bradavky

    Věděla jste, že pokud budete spát na břiše, můžete tím svým ňadrům uškodit?
    Autor: Shutterstock.com
    Zarudlé bradavky můžete mít od cvičení, pokud si nepořídíte dobře padnoucí podprsenku. Jestli ale máte perfektní oporu ve svém spodním prádle – případně jste ani nikde cvičit nebyla – a přesto máte bradavku a okolní dvorce zarudlé nebo  případně šupinaté či s odlupující se kůží, měla byste navštívit svého lékaře. Mohlo by jít o příznak Pagetovy choroby prsu, což je vzácný druh rakoviny. Nepropadejte hned panice, podobně vypadá i ekzém, nicméně není čas na hrdinství, a navštivte tedy co nejdříve lékaře. 
  • Chloupky? Nevadí

    Prsa si žiletkou raději neholte.
    Autor: Shutterstock.com
    Drobné hrbolky kolem bradavek nejsou nic neobvyklého. Jsou to vlasové folikuly, ze kterých nám můžou růst chlupy stejně jako mužům. I když naštěstí v mnohem menším měřítku. Pokud se s tím problémem musíte potýkat, odstraňujte chloupky šetrnou formou, třeba voskem nebo pinzetou. Pokud ale folikuly začnou být bolestivé, zarudnou nebo vám chloupky začnou zarůstat, jděte s tím k lékaři, mohlo by se jednat o infekci.
  • Bolest během kojení

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pulzující bolest, pálení nebo oděrky a vyrážka. To jsou problémy, na které si stěžuje nejedna kojící maminka v prvních týdnech kojení. Jestli ale bolesti a nepříjemnosti přetrvávají i poté, co už je miminko přisáté, a nemírní se ani ve chvílích, kdy nekojíte, mohlo by jít o kvasinkovou infekci. Bradavky v takovou chvíli i zrůžoví. Není třeba se ale ničeho bát, klidně pokračujte v kojení. 
  • Vpáčené bradavky

    Vpáčené bradavky si můžete nechat operativně upravit.
    Autor: Shutterstock.com
    Byť to může někomu působit problém estetický, tak z hlediska zdravotního to nic není. Nijak vás to neomezí, a to ani při kojení. Nejčastěji je vpáčená bradavka dána geneticky nebo také jako důsledek některé nemoci, třeba infekce prsních žláz. Postihuje to přibližně 10 až 20 % žen, pokud patříte mezi ně a dělá vám tato drobná anomálie problém, můžete si nechat bradavky upravit operativně. 
  • Změna barvy

    ...
    Autor: Shutterstock
    Může se stát, že vaše bradavky a prsní dvorce ztmavnou. Příčin zde může být hned několik. Když to vezmeme od té nejpříjemnější – barva se mění velmi často v těhotenství, jenže to si všímáte i jiných změn, jako je třeba velikost podprsenky. Každé z nás také bradavky mění barvu v průběhu let. V nejhorším případě by mohlo jít o pokročilé stadium rakoviny. To se ale také neobejde bez dalších příznaků.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...