Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Akné během menstruace? Už nikdy víc! Zbavte se ho jednoduchými triky

  • Nenechte se překvapit akné během menstruace! Víme, jak se jej zbavit.
    30. srpna 2015 | 06:00

    Každý měsíc si znovu a znovu přijdete jako puberťačka. Na obličeji vám vyskáčou pupínky a vy marně lovíte v kosmetické kabelce korektor, který by je zakryl. Nebylo by lepší se jich zbavit tak, aby se příště už neobjevily? A jde to vůbec? 

  • Proč vůbec máme akné?

    Akne nás dokáže potrápit v každém věku
    Autor: profimedia.cz
    Nejhorší období přichází zhruba týden až deset dnů před očekávanou menstruací. Zatímco v první polovině cyklu převládá hormon estrogen, ve druhé části je to progesteron. Pak hladiny obou začnou pomalu klesat. A právě progesteron může za zvýšenou produkci podkožního mazu, který ucpává póry. Když se k tomu přidá ještě mužský hormon testosteron, který také podporuje ucpávání pórů, neštěstí je na světě. 
  • Týden před menstruací

    Pleťová maska
    Autor: Shutterstock.com
    Nejen s vaší náladou cloumá několik dnů před menstruací PMS. Musí se s ním vyrovnat i vaše pleť. Už v tu chvíli se vám pod kůží začínají dít věci a armáda akné čeká, až bude moct vyrazit na povrch. Proto si důkladně čistěte pleť tonikem s kyselinou salicylovou, která důkladně vyčistí póry. Pokud cítíte, že už se vám pod kůží uhnízdil nějaký jedinec, zahubte ho tím, že si nanesete pleťovou masku. Ideálně tu, která vám zatvrdne na obličeji. Dokáže totiž vytáhnout zpod kůže všechny nečistoty. 
  • Týden během menstruace

    Po celém dni se důkladně odličte a ještě navíc si vyčistěte pleť benzyolperoxidem.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vám týden před menstruací nějak unikl a na bradě a čelisti se vám objevily pupínky, už s tím toho moc nezmůžete. Tedy – s trochou vůle a správné péče docílíte toho, aby se nešířily dál. Proto se důkladně odličujte. Avšak pouhé pleťové mléko na to stačit nebude. Po odmalování si ještě vyčistěte pleť přípravkem s benzoylperoxidem, který má protibakteriální účinky. Poté použijte hydratační krém, aby nedošlo k vysoušení pokožky.
  • Týden po menstruaci

    Nezanedbávejte správné odličování. Bez něj perfektní pleti nedocílíte.
    Autor: Shutterstock.com
    Po menstruaci to ale ještě zdaleka nekončí. Jestli se chcete příště vyhnout tomu, aby vám naskákaly pupínky, musíte o svou pleť pečovat po celou dobu a nehonit to v posledním týdnu. Takže týden po menstruaci se konečně vaše hormony opět vrátily do normálních kolejí. I když se vám pupínky nedělají, měla byste si občas vyčistit pleť přípravkem proti akné. 
  • Když není vinna jen menstruace

    Akné není dobré dráždit.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Pupínky na bradě nebo na čelisti se ale nemusí objevit pouze během menstruace. Na vině už také není vysoká produkce mazu v důsledku hormonálních změn jako u adolescentů, ale můžou za to stres, špatný životní styl nebo i nevhodná kosmetika. "Akné bývá způsobeno nadměrným užíváním mastných výživných krémů, které ženy v tomto věku používají s cílem eliminovat první vrásky," vysvětluje dermatoložka Monika Arenbergerová. Proto se vždy snažte používat krémy přesně odpovídající vaší pokožce, abyste ji zbytečně nezatěžovala.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...