Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Krev ve stolici? Nemusí jít pouze o rakovinu tlustého střeva

  • Nebojte se jít na záchod. Krev ve stolici nemusí hned značit něco tragického. Může jít pouze o daň z nočních hrátek.
    27. srpna 2015 | 06:00

    Jestli existuje něco, o čem se skutečně stydíme mluvit, pak je to vše, co se děje okolo toalety. Ať už se to týká našich ženských orgánů nebo zdraví zažívacího traktu. V každém případě platí, že pokud si všimneme krve ve stolici, měli bychom vždycky zpozornět. Nemusíme ale hned myslet na nejhorší. 

  • Krev ve stolici. Rakovina?

    Trávíte na záchodě hodiny a nic z toho?
    Autor: Profimedia.cz
    Spoustu lidí, když si všimnou krve v toaletní míse, okamžitě polije horko. Hned myslí na nejhorší. Tento příznak je často spojován s rakovinou tlustého střeva, která patří k největším zabijákům mezi rakovinami. Měli byste si ale v souvislosti s tímto typem onemocnění dávat pozor i na další příznaky, kterými nemusí být pouze krev, ale můžou to být i hlen ve stolici nebo jiné změny při vyprazdňování, střevní potíže nebo problémy s trávením obecně. Čím dříve začnete problém řešit, tím větší pravděpodobnost na vyléčení máte. 

    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny • VIDEO: Adam Balažovič
  • Hemoroidy krvácejí hodně

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Na toaletním papíru se objevila spousta krve. A vy jste přesvědčená o tom, že menstruaci teď rozhodně nemáte. Čím to tedy může být? Třeba hemoroidy, které vyděsí spousty lidí, přitom to nemusí být tak hrozné. Hemoroidy jsou vlastně žíly v konečníku, které má každý, ale ne všichni se musí potýkat s problémy s nimi. Ty nastávají ve chvíli, kdy se tepny ucpou a začne se v nich hromadit krev. Tyto pletence, když se velmi zvětší, mohou začít vyhřezávat ven, přičemž někdy i krvácejí. Jenže kromě krve v konečníku by vás v případě hemoroidů trápila i skutečně velká bolest, která by vám znemožnila sezení. 

  • Uhnali jste si vředy

    Bolest břicha na lačno může signalizovat vředy na žaludku.
    Autor: Profimedia.cz
    V případě, kdy se vaše stolice zbarví tmavě rudou, téměř až černou krví, půjde pravděpodobně o krvácení z horní části našeho zažívacího traktu, tedy z jícnu nebo žaludku. To je způsobeno vředem, který se na některém z orgánů objevil. Kromě změny barvy stolice by se ale k tomu přidaly i další příznaky, jako jsou nevolnost nebo bolest břicha nalačno. Vředy rozhodně nepodceňujte a jděte hned k lékaři. V případě, když prasknou, může dojít k otravě krve. Na druhé straně v případě včasného odhalení vředového onemocnění vám postačí léky a úprava životosprávy a vředy budou tytam. 

    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
  • Crohnova choroba

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nebývá to příznakem pravidelným, ale objevit se to může. Krev ve stolici v některých případech signalizuje také Crohnovu chorobu. Krev může být jak červená, tak i tmavá, záleží na místě střevního zánětu. Jedná se o chronický zánět trávicího systému. Ačkoliv je pro něj důležitá genetická predispozice, může se objevit i v důsledku špatného životního stylu nebo jako nepřiměřená obranná reakce organismu na některé bakterie. Kromě toho se Crohnova choroba projevuje bolestí břicha, zvýšenou teplotou nebo nevolností.

  • Salmonelóza

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zvláště teď v létě je riziko salmonelózy vyšší. Toto infekční onemocnění totiž hrozí nákazou z jídla, které bylo nedostatečně tepelně zpracováno. Zvláště pokud jde o vejce, kuřecí maso nebo mléčné výrobky. Bakterie salmonely se poté projevuje střevními potížemi, jako jsou průjem, zvracení, dále bolestmi břicha nebo horečkou. Často se ale také objevuje krev ve stolici, proto neváhejte a co nejdříve navštivte lékaře. Bakterie se totiž při zanedbání léčby může dostat až do krve, což může mít fatální následky. 

  • Poranění konečníku

    Autor: 
    V každém případě – kdykoliv se vám objeví krev ve stolici nebo si jí všimnete na toaletním papíře, měli bychom zbystřit a nepřikládat tomu pouze lehkou váhu. Ve většině případů to totiž signalizuje nějaký vnitřní problém, který pouhým okem nevidíme a často ani podle příznaků nerozklíčujeme. Ovšem krvácet můžete i z mnohem prostších důvodů, než jsou rakovina nebo Crohnova choroba. Kapky krve mohou být i ze zranění konečníku, ke kterému došlo v důsledku postelových hrátek. Často si to ani nemusíte uvědomovat. Proto než začnete panikařit, vzpomeňte si, co jste dělala včera večer. Návštěvou lékaře ale nikdy nic nezkazíte!

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...