Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbavte se pocení bez antiperspirantů! Zkuste speciální čaj nebo sůl

  • Zkuste proti pocení méně nápadné věci, než je obří větrák, který byste nosila stále s sebou.
    8. srpna 2015 | 06:00

    Letošní léto je opravdu horké. Proti pocení kupujeme antiperspiranty, deodoranty… Co takhle zkusit dary přírody? To, co používaly naše babičky a co zabíralo? Tady jsou naše nejlepší tipy.

  • Vyzkoušejte přesličku

    Přeslička rolní
    Autor: Shutterstock.com
    Nenápadná bylinka přeslička rolní je v boji proti potu velkým pomocníkem. Šetrnou formou zabraňuje jeho tvoření i rozkladu především v podpaží a na nohou. Ideální je připravit si z ní tinkturu. Stačí k tomu asi 150 g čerstvé – je možné i sušené – přesličky, 30 g dubové kůry a 200 ml lihu, který koupíme v lékárně. Bylinu a dubovou kůru nasypeme do skleněné uzavíratelné nádoby a zalijeme je lihem. Necháme louhovat dva týdny na chladnějším a temnějším místě. Potom roztok procedíme a dáme do čisté, varem vysterilizované skleněné lahvičky s dobrým uzávěrem. Nejsnadnější použití je namáčet do tinktury tamponky a kritická místa potírat.
  • Koupel v oříšcích

    Ořešák
    Autor: cnc
    Kdo si doma rád dopřává příjemnou lázeň, tomu doporučujeme proti pocení listy ořešáku. Tato osvědčená vychytávka má velkou výhodu: omezuje pocení celého těla, a byliny ve vaně navíc působí relaxačně. Příprava je jednoduchá: vanu napustíme příjemně teplou vodou. Tři hrsti ořešáku, hrst dubové kůry a případně i hrst smrkových výhonků necháme vyvařit asi 15 minut v litru a půl vody. Potom necháme 10 minut louhovat. Odvar procedíme a nalijeme do připravené vody ve vaně. V lázni je dobré vydržet asi 20 minut. Pocení tím zastavíme až na 16 hodin. Když je velké horko, lázeň je nejlepší absolvovat ráno a odvar z bylin si předem připravit už večer.
  • Sůl nad zlato

    Tu nejlepší péči najdete v kuchyni!
    Autor: Shutterstock
    Když si večer v solné lázni vydezinfikujeme ruce a nohy, omezíme tak pocení na celý následující den. Tato metoda pomůže i v případě, že nás do nohou chytají křeče. Jak lázeň připravíme? Budeme potřebovat 3 lžičky šalvějového oleje, 3 lžičky smrkového oleje, 40 ml alespoň čtyřicetiprocentního alkoholu (nejlépe lihu) a půl kila mořské soli. Oleje rozpustíme v alkoholu, přidáme sůl a všechno dobře promícháme. Nalijeme do dobře uzavíratelné nádoby. Na lázeň pak použijeme dvě polévkové lžíce této domácí směsi, kterou rozpustíme ve třech litrech teplé vody. Stačí na to tedy větší kbelík nebo plastové či smaltové umyvadlo. Ruce a nohy si pak v roztoku máčíme asi 15 minut.
  • Čaj proti pocení

    Čím dříve dáte tělu ozdravnou bylinkovou lázeň, tím dříve se vám udělá lépe
    Autor: profimedia.cz
    Nejlepší je připravit ho večer a studený pít ráno. Pocení tak výrazně omezíme až na osm hodin. Co budeme potřebovat? Přibližně 50 g sušené natě vřesu, 50 g sušené natě zlatobýlu, 30 g sušené natě přesličky, 20 g natě šalvěje a 10 g sušených borůvek. A jak na to? Dvě polévkové lžíce směsi zalijeme půllitrem vařící vody a necháme pod pokličkou louhovat asi 20 minut. Potom scedíme. Pít ho můžeme maximálně třikrát za den, ne častěji.
  • Stříbro do bot

    Dejte si do bot stříbrné mince!
    Autor: Shutterstock.com
    Když se nám potí v létě nohy, pomáhá stříbrná mince vložená pod vložku v botách (ideální například do tenisek). Pochopitelně do každé boty patří jedna. Když nemáte při ruce stříbrnou minci, stačí si koupit plochý stříbrný přívěsek nebo jen slitek čistého kovu – dnes ho snadno seženete přes internet. Stříbro pot a nepříjemný odér údajně vysaje lépe než nejdražší zásyp nebo speciální deodorant.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...