Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jste zdraví? Ukážou vám to domácí testy. Víme, které fungují

  • Doma si můžete otestovat více věcí než jen to, jestli jste těhotná. Třeba to, zda máte rakovinu střev.
    19. srpna 2015 | 06:00

    Nová doba, nové možnosti. Dnes už můžeme o svém těle zjistit víc, než bychom někdy chtěli, a to z pohodlí domova. Domácí testy zažívají boom. Jsou ale spolehlivé? Vybrali jsme pro vás pár novinek, Zjistili  jsme u odborníků, zda fungují a co všechno vám skutečně o vašem těle řeknou. Pozor však, definitivní potvrzení nebo vyvrácení podezření by vám měl dát odborník. 

  • Test na rakovinu tlustého střeva

    Pečujte o svá střeva!
    Autor: Shutterstock.com
    Máte strach z rakoviny tlustého střeva a nechce se vám k doktorovi? Žádný problém, otestujte se doma, říká – trochu nadneseně – příručka nového domácího testu na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Nepotřebujete nic než odebrat kousek stolice do příslušné lahvičky, zamíchat, kápnout do testeru – podobného testu na zjištění gravidity – a do pár minut znáte výsledek. Pokud je test negativní, oddechnete si. Pokud je pozitivní, měli byste ihned navštívit příslušného lékaře. Pozor: pozitivní výsledek hned nemusí znamenat, že máte rakovinu.

     

    Kde: test seženete na www.test-rakoviny.cz

     

    Cena: 975 Kč

     

    Jak to vidí odborník

     

    „Domácí testy na přítomnost skrytého krvácení ve stolici mají výhodu provedení v domácím, privátním prostředí, což umožňuje jejich použití i u pacientů, kteří by se jinak styděli nebo obávali kvůli prevenci si k lékaři dojít, eventuálně mu vzorek stolice doručit. Jedná se o testy kvalitativní – výsledkem je ano/ne. Pozitivní nález však hned neznamená, že máte rakovinu tlustého střeva. Dokazuje, že ve stolici je okem neviditelná příměs krve, která může pocházet z polypů, divertiklů (výchlipek) střeva, z hemoroidů, ale i ze zmiňovaného nádoru,“ upozorňuje MUDr. Luděk Hrdlička, vedoucí lékař gastroenterologického oddělení z Polikliniky Budějovická. Takový pacient by podle něj měl být rozhodně vyšetřen endoskopicky – tedy kolonoskopií.

     

    Výsledný verdikt

     

    „Domácí testy tohoto typu bych tedy doporučil k použití jen pacientům, kteří by se dojít si k lékaři na preventivní vyšetření nikdy neodhodlali. U všech ostatních je na místě odborné vyšetření v ordinaci u lékaře, pro pacienty je to i levnější možnost, neboť všechny úkony ve screeningovém programu nádoru tlustého střeva jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění,“ dodává Hrdlička.

    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Test na HIV. Jen v rukou odborníků!

    Autor: profimedia.cz
    Když se na trhu objevil domácí HIV test (např. INSTI HIV-1/HIV-2 Antibody Test Kit nebo Oraquick), provázela to vždy velkolepá kampaň. K výsledku se doberete zhruba za několik desítek minut s pomocí kapky krve. Podle odborníků jde o rychlé testy určené pro "sebetestování". 

     

    Kde: v lékárně

     

    Cena: 400 až 500 Kč

     

    Jak to vidí odborníci

     

    Domácí testy na HIV vyvolávají u odborníků bouřlivé reakce. Podle většiny je test určený zejména pro zdravotnická zařízení – nebo pro zařízení s proškoleným personálem. Tomu ostatně odpovídá i návod. Podle předsedy České společnosti AIDS pomoc MUDr. Ivo Procházky, CSc., jsou rychlé HIV testy, na jejichž principu stojí i tzv. domácí testy, schváleny jen jako orientační a jen k použití ve zdravotnických zařízeních. Určitou tolerovanou výjimkou jsou tzv. K-centra. Podle zákona o zdraví není povoleno, aby neškolený laik používal zdravotnické postupy, při nichž dochází k porušení integrity organismu, a to včetně jeho vlastního. Více na www.hiv-testovani.cz

     

    Výsledný verdikt

     

    „HIV testování by mělo vždy být doprovázeno poradenstvím, při němž je zmíněna spolehlivost či nespolehlivost testu v dané situaci. Toto poradenství nelze nahradit informačním letákem, který nemůže postihnout všechny situace,“ dodává Ivo Procházka.

  • Test na menopauzu. Jste už v tom?

    Při správné stravě zmizí návaly horka během menopauzy.
    Autor: Shutterstock.com
    Doma si můžete otestovat i přicházející menopauzu. Test se provádí ponořením absorpční části testovací kazety do vzorku moči. Používá se k tomu první ranní moč, protože v ní je nejvíce hormonů. Návod říká, že je dobré udělat si první test během prvního týdne cyklu a druhý o týden později. Jestliže jste ve fázi, kdy vaše menstruace tu a tam vynechá, udělejte si první test kdykoli během měsíce a druhý test o týden později. Výsledek se dozvíte po pěti minutách.

     

    Kde: www.prozdravi.cz/mirates/

     

    Cena: 230 Kč

     

    Jak to vidí odborníci

     

    Odborníci varují, že na základě pozitivních testů byste neměla dělat žádná zdravotně závažná rozhodnutí, jako je například užívání léků. Vyjde-li vám test pozitivní, vyhledejte určitě svého lékaře. Výsledek testu mohou ovlivnit třeba léky, které obsahují folikulostimulační hormon.

     

    Výsledný verdikt

     

    Test má pouze informační charakter. Léky a následný postup, který má zmírnit průvodní znaky, by měl rozhodně stanovit lékař, takže cesta k němu vás určitě nemine. Zda předtím utratíte nějaké finance nebo ne, je už na vás.

  • Co vše si můžete ještě otestovat?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Test na určení pohlaví ještě nenarozeného dítěte – cena je 500 až 700 Kč, testuje se vzorkem moči.

     

    Test na boreliózu – cena je cca 300 Kč, testuje se klíště po vyjmutí z kůže. Pokud tester nemáte u sebe, musíte ho zmrazit.

     

    Domácí CRP test – cena je 285 Kč, zjistí z krve případný bakteriální zánět v těle (a to, zda máte trávit čas v zaplněné čekárně u lékaře).

     

    Pro pány test mužské plodnosti – cena je kolem 800 Kč, k testu se používá vzorek čerstvých spermií a testuje se podle jejich množství a aktivity (pohyblivosti).

     

     

     

     

Autor: miš
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...