Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 babských rad, které uleví pokožce spálené od sluníčka

Nejlepší prevencí proti spálení je samozřejmě dostatečná ochrana. Když už to ale nevyjde, zkuste třeba bramborovou kaši!
3. června 2022 | 06:00

Nejlepším způsobem, jak se vypořádat s pokožkou spálenou od sluníčka, je vůbec se do takové situace nedostat. Ale co si budeme povídat, snad každému z nás se někdy povedlo se spálit. Pokud zrovna nemáte po ruce hojivé mastičky, které by vám ulevily od bolesti a zmírnily horkost vaší pokožky, vyzkoušejte některou ze zaručených babských rad. 

Spálení sluncem zchladí mléko a led

Konečně se našel důvod, proč je nízkotučné mléko dobré! Hodí se skvěle na pokožku spálenou od slunce. Smíchejte jeden šálek mléka se čtyřmi šálky vody, přidejte pár kostek ledu. Do směsi ponořte obklad a přikládejte ho na postižené části na patnáct až dvacet minut. Opakujte zhruba po dvou až čtyřech hodinách.

Vápník a mléčné bílkoviny na regeneraci pleti

Nejen mléko, ale i mléčné výrobky mají uklidňující vliv na podrážděnou kůži. Mléčné bílkoviny a vápník totiž pokožku nejen konejší, ale mají i léčebné účinky při její obnově. Naneste si jogurt přímo na poškozenou kůži a nechte ho chvíli působit. Poté opláchněte vodou a jemně osušte.

Ovesné vločky na zábal i koupel

Vezměte ovesné vločky (ale neslazené!) a zabalte je do gázy. Tu pak opatrně, aby se vločky nevysypaly, namočte do vlažné vody. Zábal nechte chvíli ponořený do vody a poté ho vyjměte a položte na spálená místa. Takto aplikujte co dvě až čtyři hodiny. Z ovesných vloček si můžete udělat i koupel. Pokud přidáte ještě trochu bílého jogurtu, dvě lžíce medu a aloe vera, tak nezískáte chutnou snídani, ale protizánětlivou hojivou koupel, která vám uleví.

Levná kosmetika? Stačí pár brambor

Oblíbeným trikem, jak si ulevit od spálené pokožky a moc za to neutratit, je bramborové mléko. Vezměte dvě brambory, nakrájejte je na malé kousky a vložte do mixéru. Poté je rozmixujte do co nejjemnější konzistence. Můžete přidat i trochu vody. Poté vzniklou bramborovou kaši naneste na spálená místa a nechte zaschnout. Poté se osprchujte studenou vodou. Aplikovat můžete několikrát denně.

Krém po opalování si vyrobte ze škrobu

Další tip na levnou "kosmetiku": Jestli doma máte kukuřičný škrob, pak si z něj můžete udělat zklidňující mast po opalování, která uleví rozpálené pokožce a navíc vás vyjde na pár korun. Stačí, abyste jej smíchali s vodou tak, aby vznikla pasta. Tu pak rozetřete na místech, kde to potřebujete.

Bylinný odvar na červenou pleť

Léčivou sílu mají i bylinky, které vám při správné kombinaci zajistí klidný spánek. A to i tehdy, když je nebudete pít, ale odvarem z nich budete smáčet spálené části těla. Do jednoho šálku vody přidejte dvě lžíce sušené máty, levandule a jitrocele. Až se odvar začne vařit, sundejte ho z ohně a nechte vychladnout. Do lektvaru namáčejte hadr a přikládejte ho na nejpostiženější části. Kombinace těchto bylinek má totiž chladivé účinky.

Spálení od sluníčka zachrání i salát

Ne že byste si ho měli jíst, to by vám asi na spálená záda příliš nepomohlo.  Ale aby se vám ulevilo od planoucí pokožky, uvařte si ve vodě listy zeleného salátu. Poté slijte a vyvařenou tekutinu dejte vychladit na několik hodin do ledničky. Salátovou vodu pak naneste na vatovou gázu a přikládejte ji na spálená místa.

Čajové sáčky pomohou na obličej

Museli byste vypít litry a litry čaje, abyste měli dostatek pytlíků, které by zakryly celou plochu spálených zad. Jestli jste se ale spálili na místech, kde je často opomínán krém na opalování, jako jsou třeba třísla, čaj vám přijde vhod. Stejně tak čajové sáčky můžete přiložit na obličej, pokud vypadáte jako rudoch.

Jedlá soda na pleť? Nechte ji ale zaschnout

Jestli jste třeba usnuli na sluníčku a vaše celé tělo se ocitá v jednom ohni, pak vám nejlépe pomůže koupel. Kromě ovesných vloček můžete v kuchyni zapátrat dál, a pokud narazíte na jedlou sodu, šup s ní do vany s vlažnou vodou! Až vylezete ven, rozhodně se neutírejte ručníkem, nechte na sobě tekutinu zaschnout. Není to toxické, takže vám to rozhodně nemůže uškodit. Naopak to zmírní bolest způsobenou spálením.

Pitný režim po spálení nepodceňujte

Nejen kůži zvenku, ale i zevnitř hydratujte. Protože jste ji na sluníčku pořádně vysušili, bude teď potřebovat dodat vláhu. Proto neváhejte a několikrát denně si vlezte do ledové sprchy, která vám nejen uleví od bolesti, ale i vás zvenku hydratuje. Po celý den pak pijte dostatek vody, aby se pokožka mohla zregenerovat. Abyste neměli brzy plný žaludek vody, jezte i ovoce a zeleninu, které vám dodají tekutiny. Nejlepšími pomocníky jsou meloun nebo okurka. Do té doby, než kůže ztmavne, byste neměli používat mýdla, která mohou také dehydratovat.

NÁŠ TIP: Zanedbávání pitného režimu si "odskáče" nejen vaše pleť. Co všechno trpí, když málo pijete?

Opalovací krém každé 2 hodiny

Každopádně nejlepším lékem na spálenou pokožku je vůbec se do tohoto stavu nedostat. Stačí, abyste se drželi pár základních pravidel. Mažte se krémem co dvě hodiny, a to bez ohledu na to, jestli jste ve městě nebo se chystáte k vodě. I ve zdánlivě chladných uličkách starého města se můžete parádně spálit. Nános krému pak opakujte co dvě hodiny. 

Autor: Marie Šilhová, inf
Video se připravuje ...