Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

9 věcí, které se vám vaše vagina svým chováním snaží říct

  • Vaše vagina vám může napovědět, že používáte špatnou antikoncepci nebo že jíte příliš sacharidů.
    30. července 2015 | 06:00

    Samozvaným odborníkem na ženské pohlavní orgány je kdekdo. Přitom je to ale v podstatě pole neorané a často ani my ženy nevíme, co všechno nám svými změnami mohou naše pohlavní orgány dávat najevo. Proto je dobré vaginu vnímat, a pokud cítíte, že je podrážděná a pálí, tak je dobré to nebrat na lehkou váhu a přemýšlet, co se vám tím snaží říct.

  • Věnujete se až moc intimní hygieně

    Autor: Shutterstock.com
    Pochva vylučuje tekutinu, která ji chrání před různými poškozeními, a brání nás navíc před bakteriemi obecně. Pokud bude ale žena používat příliš mnoho mycích prostředků, které jsou navíc parfemované, vagina se jí za to odvděčí podrážděností. Což se může projevit nepříjemnými pocity. To se ale dá přežít, horší je, že se přehnaným mytím mohou odstranit bakterie, které pomáhají udržovat zdravé pH, které pak brání množení nebezpečných kvasinek a infekcím. Ovšem mýt se musíme, to je jasné. Bohatě k tomu ale postačí teplá voda, případně speciální mýdla pro intimní hygienu.

    TIP NA VIDEO: Co se při milování děje ve vašem těle?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: youtube/glamour

  • Chybí vám hydratace

    Sledujte pozorně, co se vám děje mezi nohama.
    Autor: Profimedia.cz
    Nejen krajina v létě trpí nebezpečným suchem. Nepříjemný pocit a pálení, a to nejen při sexu, ale i v běžném životě, můžou být způsobeny nedostatečnou hydratací uvnitř vaginy. Na vině není pouze menopauza. Že nejste vlhká, může značit nedostatečnou produkci estrogenu, nevyhovující antikoncepci, ale také nevhodnou intimní hygienu. V každém případě je dobré používat přípravky na zvlhčení. Pokud se se svým problémem svěříte lékaři a on nazná, že za to může estrogen, může vám předepsat mastičku s estrogenem. Tím se pokusí vlhkost obnovit. Existují ale i přípravky – hydratační gely – které vlhkost pouze napodobují.
  • Používáte nevhodné lubrikanty

    Trendy v intimním holení jsou velmi pestré.
    Autor: shutterstock
    Zpříjemnit si chvilky v posteli se svým mužem nějakým lubrikačním gelem je sice moc fajn, ale dávejte si pozor na to, co si v drogerii nebo lékárně koupíte. Aby tyto přípravky nenarušily prostředí vaginy a vy jste pak nemusela trpět nepříjemnými pocity svědění a pálení, sahejte po takových, které jsou založeny na vodní nebo silikonové bázi. Pokud máte citlivou pokožku, pak by vám všechny parfemované gely mohly způsobit nepříjemnosti.
  • Zrovna ovulujete

    Pokud máte výtok, nepoužívejte tampony, ale vložky.
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho žen si myslí, že ženy ovulují, tedy jsou plodné, přesně uprostřed cyklu. "Kdyby to bylo takto jednoduché, nemusela by existovat žádná antikoncepce," směje se tomu gynekolog Robert Hudeček. Pouze minimum žen začíná ovulovat 14. den cyklu. Pokud ale budete vnímat své tělo, zjistíte to. Během ovulace totiž vagina produkuje zhruba třicetkrát více poševního hlenu než během "klidového" období. A pokud se tento hlen objeví dva dny po sobě, máte jistotu, že je ta pravá chvíle na otěhotnění. 

  • Jste těhotná

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Když už jste si vypočítala své plodné dny, ale silný výtok vás trápí déle než dva dny, pak byste si měla skočit do lékárny pro těhotenský test. Jedním z příznaků je totiž zvýšená produkce poševního hlenu. Za to může estrogen, který se během tohoto radostného období uvolňuje více. Má sloužit jako ochrana matky i plodu před případnými infekcemi. 
  • Jíte příliš mnoho sacharidů

    Pozor na zabijácká jídla, která vám mohou velmi uškodit!
    Autor: Profimedia.cz
    Bílé pečivo, sladkosti, těstoviny... Nejen vaše břicho na vás prozradí, že ujíždíte na sacharidech, ale ona vám to spočítá i vaše vagina. Je to sice nefér, ale je to tak. Příliš mnoho sacharidů totiž může způsobit kvasinkovou infekci. Ta se projevuje nepříjemným svěděním, pálením, tvarohovitým výtokem. "Příčinou je to, že jednoduché cukry slouží těmto mikroorganismům jako zdroj energie a podporují jejich množení," vysvětluje gynekolog Richard Sabol.
  • Nosíte příliš sexy prádlo

    Kalhotky
    Autor: Shutterstock.com
    Většinou tu funguje přímá úměra – čím více sexy prádlo, tím je pro vaši vaginu horší. Pokud nosíte tanga, můžete si poškodit kůži mezi nohama. Navíc málokdy jsou tanga vyrobena z bavlny, která je pro vaginu tím nejlepším materiálem. S ní se vám nestane, že by se mezi nohama držely vlhkost a teplo – ideální prostředí pro množení kvasinek. Ze stejného důvodu byste neměla každý den nosit krajkové, saténové a jim podobné kalhotky z umělých materiálů. Kromě toho mohou mít některé ženy v této oblasti citlivější pokožku, takže se jim při nošení tohoto prádla mohou objevit vyrážky nebo jiné alergické reakce. Naštěstí dnes už seženete krásné vzrušující spodní prádlo z bavlny. A pokud přece jen neodoláte krajce, pak dbejte na to, aby byl v rozkroku alespoň proužek bavlny.
  • Používáte špatnou ochranu

    Autor: Profimedia.cz
    Je chvályhodné, že jste natolik zodpovědná, že při sexu používáte kondomy, ale i ony vám mohou připravit perné chvilky. Některé ženy jsou totiž alergické na spermicidy a latex, které jsou obsaženy v pánských bariérových ochranách. Jestliže tedy po milování cítíte svědění, máte téměř jasno. Neznamená to ale, že musíte okamžitě vyhodit kondomy ze svého života. Jen si musíte pořídit ty, které jsou vyrobeny třeba z polyuretanu a latex neobsahují. 

     

    Nejen kondomy ale mohou způsobit potíže. Někdo může být citlivější na progesteronovou hormonální antikoncepci, která vaginu vysušuje. Pokud máte pocit, že to při sexu drhne, tak se poraďte se svým gynekologem o jiných alternativách.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...