Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Naše tělo v průběhu dne: Podívejte se, co se s ním děje!

  • Podívejte se, co se s vaším tělem děje během dne.
    23. července 2015 | 06:00

    Představte si tělo jako dobře promazaný stroj, který funguje. Každou denní hodinu se v něm děje něco jiného, a zatímco jedna část má zrovna pauzu, další pracuje na plné obrátky. Podívejte se, co se s naším tělem děje v jednotlivých částech dne! 

  • Ráno

    Zaspala jste? Nezoufejte, i 10 minutr stačí, abyste vypadala perfektně, když víte, jak na to!
    Autor: shutterstock.com
    Ihned po probuzení: Jen co ráno zamáčknete budík, nacházíte se ve stavu, kterému se říká hypnopomic. To je přesně ta fáze, kdy se mozek snaží dostat se z režimu spánku do bdělého režimu. Jste zmatení a omámení, což naštěstí netrvá celý den. Podle vědců tento stav trvá zhruba deset minut. Ovšem všichni z reality života víme, že některým z nás to může trvat i trochu déle. Každopádně všichni máme v tuto chvíli nižší tělesnou teplotu, krevní tlak se drží dole a začíná stoupat pozvolně. Začne se projevovat hormon kortizol, který je sice známý jako stresový hormon, ale je také zodpovědný za naše probuzení, a to tím, jak se začne rozlévat krevním řečištěm.

     

     

     

    Zhruba o hodinu později: Poslední šance na to, dát si snídani, která splní svůj účel – tedy to, že vám dodá energii na celé dopoledne a nastartuje metabolismus. Teprve pak je ta vhodná doba na to, dát si šálek kávy. A víte proč? Hladina kortizolu se snižuje po jídle, zatímco po kávě jeho hladina mírně stoupá. Proto se jej snažte nejprve trochu ukočírovat stravou a životabudič si o chvíli odložte.

     

     

     

     

     

    Dvě a půl až čtyři hodiny od probuzení: V tuto chvíli právě vrcholí váš duševní stav. Tedy to, že v tuto chvíli jste schopni podat nejlepší výkony, protože vaše myšlení je nejostřejší. Poté začne myšlení lehce stagnovat. Což se projevuje třeba i tím, že odpoledne zapomínáte mnohem více než dopoledne. Schválně – kdy máte největší problém si na něco vzpomenout?

  • Odpoledne

    Oběd vás hezky uspí.
    Autor: profimedia.cz
    Oběd: V tuto dobu se vám žaludek rozšíří až o neuvěřitelný litr a kus! A to jen kvůli tomu, aby se vám do něj vešlo pořádné vydatné jídlo. Což spotřebuje nemalé množství energie.

     

     

     

    Brzké odpoledne: Máte pocit, že vás někdo praštil po hlavě, a chce se vám spát. No, on za to v podstatě může i ten oběd. Sice vás nejprve nakopl energií, ta ale pomalu odeznívá společně s inzulinem, který srazil glukózu v krvi. To působí to, že se cítíte unavenější a máte chuť hodit si šlofíka. Jak se mají ti Italové a Španělé, kteří mívají po obědě siestu!

     

     

     

    Pozdní odpoledne: Ideální chvíle na to, jít si zacvičit! Vaše tělesná teplota se právě nachází na vrcholu, což znamená, že toho při sportování spálíte mnohem více.

  • Večer

    V noci se opakuje několik fází.
    Autor: profimedia.cz
    Po práci: Teď nastává ta pravá doba na drink! Využijte happy hours a dejte si do nosu. Kolem šesté hodiny večer je totiž váš organismus nejtolerantnější k alkoholu. Ale zase to nemusíte přehánět. Jen to, že vaše tělo dokáže v tuto dobu přijmout alkohol nejlépe, neznamená, že jej do sebe musíte lít každý den.

     

     

     

    Před spaním: Uhodí jedenáctá hodina a jdou na vás sexuální chutě? Za to může hladina testosteronu. Ten je sice večer nízký, ale s postupujícími hodinami sílí a na vrcholu je kolem osmé hodiny ráno. Oproti tomu je ale kvalita spermií nejvyšší v odpoledních hodinách. Zvláštní je, že se choutky a spermie nesejdou v jednu dobu...

     

     

     

    Zatímco spíte: Během spánku si projdete několika fázemi. Naštěstí váš mozek to zvládne za vás, nemusíte pro to hnout ani prstem. Tento nejvyšší orgán vylučuje melatonin, který signalizuje začátek spánkového cyklu. Pak následují fáze REM a NREM. Během nich pak dochází ještě k dalším fázím. Když se nacházíte ve fázi REM, je váš mozek aktivní, občas i více než při bdění, oči se pohybují (odtud zkratka REM – Rapid Eye Movement). V této fázi se nám zdají sny. Opakuje se za noc zhruba třikrát až pětkrát. Oproti tomu NREM, která zpomaluje funkce, omezuje svalovou aktivitu. Pokud se v této fázi probudíme, cítíme se často dezorientovaní, malátní, trvá nám déle, než se probereme. Podívejte se na video, kde jsou jednotlivé části popsány.

  • Podívejte se na tělo během 24 hodin

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...