Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Červené oči z bazénu? Může za to moč, ne chlor! Co dalšího z vody hrozí?

  • Poflakování u bazénu je příjemné, ale dejte si pozor, co všechno si v něm můžete uhnat!
    18. července 2015 | 06:00

    To snad raději ani nechcete vědět. I když je bazén průzračný a vy vidíte až na dno, skrývá se v něm spousta látek, sloučenin a mikrobů, které mohou napadnout vaše zdraví. Někdy dokonce viditelně. Až nám z toho zčervená bělmo očí. Víte, co za to může? Poradím vám – chlor to není. Odhalte všechna zdravotní rizika skrytá na koupalištích! 

  • Červené oči

    Své oči při koupání chraňte.
    Autor: Shutterstock.com
    Mysleli jste si, že když máte po hodině cachtání v bazénu červené oči, tak na vině je chlor, který je podráždil? Kdepak. I já jsem žila donedávna v iluzi, kterou vyvrátil Petr Vykypěl, optometrista. "Není to chlor, co dráždí oči. Je to sloučenina zvaná chloramin. Ta vzniká ve chvíli, kdy smícháte chlor, moč a další tělesné tekutiny, jako je třeba pot," uvádí věci na pravou míru.

     

    Proto je dobré používat v bazénu ochranné plavecké brýle, a hned jak vylezete z vody, si oči opláchnout vodou. Ne tou, ve které jste se koupali. Abyste ale předešli svým červeným očím i podrážděným očím dalších dovolenkářů, kteří se chtějí zchladit, rozhodně nevykonávejte potřebu v bazénu. A než skočíte přepychovou šipku do vody, dejte si sprchu, abyste ze sebe smyli pot a další bakterie.

  • Plísně na nohou

    Do bazénu choďte zásadně v botách, pokud se pak nechcete potýkat s bradavicemi.
    Autor: Shutterstock.com
    Ne nadarmo se doporučuje nosit žabky nebo jinou obuv na plovárnách a ve společných sprchách. Do určité míry to má samozřejmě chránit vaše kosti před nechtěným pádem způsobeným uklouznutím, ale mnohem důležitější je ochrana před plísněmi. Bazény a sprchy jich jsou plné. Stačí jedno šlápnutí vedle a máte na celé léto o zábavu postaráno. Poznáte je jednoduše – projevují se zašupením, svěděním, olupováním kůže, ztvrdlými patami nebo ztlustěním nehtové ploténky.

     

    V případě, kdy nepodchytíte plíseň včas a nezačnete ji řešit, můžete ji pak s lékařem léčit až tři měsíce. "V první fázi doporučuji domácí ošetření: zkrácení nehtu na nejkratší možnou délku, zbrušování pilníkem či pemzou, koupání v octové vodě nebo aplikaci volně dostupných prostředků z lékárny," radí dermatoložka Monika Arenbergerová, jak si poradit s počínajícími plísněmi. 

  • Gynekologické záněty

    Mezi tampony, které nám pomáhají, patří třeba ty napuštěné vazelínou. Při koupání nás ochrání před infekcí.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže jste na gynekologické záněty náchylnější, pak si v létě zřejmě musíte "užívat". A jen co se vydáte na koupání, můžete se cestou domů stavit v lékárně, kde si zažádáte o extra balení brusinek a probiotických tamponů. Jestli se jim ale chcete vyhnout, pak byste neměly setrvávat příliš dlouho v mokrých plavkách.

     

    I když vás v parných dnech u vody chladí, vaše pohlavní orgány z toho tak šťastné nebudou. Vlhko a teplo je totiž ideálním prostředím pro množení kvasinek. Kromě toho ale můžete chytit infekci i z vody. Jestli jste k těmto chorobám náchylnější nebo jste jen úzkostlivá, můžete si pořídit tampony, které jsou napuštěné vazelínou. Ta zabrání tomu, aby se voda dostala s bakteriemi tam, kam nemá. 

  • Vlasy zničené od chloru

    Chraňte své vlasy před poškozením od chloru.
    Autor: Shutterstock.com
    Poškozené vlasy poté, co jste se jen smočili v chlorované vodě? Nejspíše ne. Pokud budete v bazénu trávit volno jen jednou za čas, na vaše vlasy to pravděpodobně vliv mít nebude. Ale jestli je hodláte vystavovat chloru pravidelně, pak jim věnujte speciální péči. Jinak je zbavíte vláhy a budete mít suché rousňáky. A to nechcete.

     

    Pravděpodobně nebudete chtít nosit koupací čepici, která vás před kontaktem s vodou ochrání. Ale pokud se před vstupem do bazénu osprchujete, vlasy absorbují vodu ze sprchy, a tak se ta z bazénu do nich už tak nevsákne. Stejně tak učiňte, když vylezete ven. V žádném případě byste neměli nechat vlasy s chlorem uschnout. Při běžné péči pak použijte speciální hydratační kondicionér, který dodá vlasům chybějící vláhu. 

  • Vysušená pleť

    Pleť je nutné pořád mazat a mazat.
    Autor: profimedia.cz
    Stejně jako vlasy, i naše pokožka je po kontaktu s chlorovanou vodou unavená a vyčerpaná. Hůře jsou na tom ale lidé, kteří mají citlivou pokožku, alergii nebo trpí ekzémy. A spojení chloru a citlivé pokožky je skutečně třaskavé. Přitom se lze negativním důsledkům vyhnout. 

     

    Nemusíte chodit do vody ve skafandru, aby vás před chemickou látkou uchránil. Ale před vstupem do bazénu se osprchujte, aby vaše pokožka absorbovala tuto "dobrou" vodu. Můžete se také namazat voděodolným krémem, který nedovolí chlorované vodě pokožku narušit. I tak se ale předtím, než skočíte do bazénu, osprchujte. A jen co vylezete z vody, namažte se hydratačním krémem, který dodá kůži ztracenou vláhu.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...