Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tampony vás mohou při koupání chránit před otravnými infekcemi

Jestliže se v létě bojíte koupat kvůli případným vaginálním infekcím, zkuste tampony s vazelínou. Ty vás před nečistotami uchrání.
16. července 2015 | 06:00

Myslela jste si, že jediné rozdíly v tamponech jsou ve velikostech, případně vůni? Pak budete překvapena. Kromě klasických, které se používají při menstruaci, existují i takové, které vás při koupání ochrání před infekcemi nebo pomáhají udržet hladinu pH ve vaší vagině. 

Nemusíte být zrovna chlap, abyste nad dámskou hygienou občas museli kroutit nechápavě hlavou. Hlavně v souvislosti s tampony. Neexistují totiž pouze ty, které používáte při menstruaci a slouží jako ochrana při krvácení.

Na trhu najdete i takové, které slouží jako věrní společníci ženám, které často trpí gynekologickými záněty. Ty pomáhají buď udržovat přirozené prostředí ve vagině tak, aby se tam nemnožily bakterie, nebo úplně zabraňují tomu, aby se škodlivé organismy do vaginy vůbec dostaly. 

Za ochranu si připlatíte

První zmíněné jsou probiotické tampony. V běžné drogerii je neseženete, budete pro ně muset do lékárny nebo si je objednat na internetu – a také si za ně trochu připlatit. Balení, ve kterých jich je 22, stojí od 250 korun výše. Na druhou stranu ženy, které často trpí na záněty, určitě rády vyzkoušejí cokoli, aby se nepříjemnému onemocnění vyhnuly.

Tampony totiž obsahují laktobacily, tedy bakterie mléčného kvašení, které jsou lidského původu a nacházejí se běžně ve zdravé poševní mikroflóře. A v době, kdy žena menstruuje, je tato mikroflóra narušena a oslabena. Zvyšuje se její pH, což nahrává mikroorganismům, které mohou pohlavní orgány napadnout, a způsobit tak pár nepříjemných dnů s gynekologickým zánětem.

http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
Autor: Archiv online Blesk pro ženy

Tampony mimo menstruaci?

"K výraznému zlepšení obranyschopnosti přispívají probiotické tampony, které kromě nasávání menstruační krve ještě navíc uvolňují do pochvy miliardy živých a velmi funkčních mléčných bakterií bránících rozvoji případné infekce," komentuje účinnost probiotických tamponů gynekolog Vít Unzeitig.

Pokud často trpíte gynekologickými záněty, pomohou vám třeba i probiotické tampony.
Autor: Shutterstock.com

Gynekolog ale nezatracuje ani užívání tamponů mimo menstruační dny, kdy to možná někomu přijde padlé na hlavu. Podle něj mohou dodat potřebnou dávku laktobacilů. "Navíc odstraní nevhodný sekret, který se při ohrožení obranyschopnosti v pochvě tvoří,“ tvrdí.

"Špunt" na koupání

Kromě toho existují tampony, které chrání před tím, aby se do vaginy dostaly jakékoliv škodlivé organismy. Jsou to tampony napuštěné čistým vazelínovým olejem. Používat je můžete kdykoliv, když se chystáte jít si zaplavat. Vazelína chrání před tím, aby se vám do pochvy dostala voda, tudíž i škodlivé organismy. Fungují vlastně jako špunty.

Pohoda v bazénu
Autor: profimedia.cz

Voděodolné tampony se doporučují i ženám, které mají bezproblémové těhotenství, ale obávají se infekcí během koupání, ať už v klasických bazénech nebo přírodních koupalištích, kde není voda nijak ošetřována. Ani je ale neseženete v regálu spolu s běžnými tampony, ale budete si pro ně muset zaskočit do lékárny. Prodávají se po čtyřech kusech a stojí kolem padesáti korun. 

Chránit před vaginálními infekcemi se můžete ale i jinak. Stačí dodržovat správnou hygienu, tedy nepřehánět to s parfémovanými mýdly, nosit bavlněné spodní prádlo, být opatrná při sexu a doplňovat laktobacily třeba bílým jogurtem, který si občas dáte ke svačině. 

Video se připravuje ...