Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co na vás prásknou vaše ústa? Dají se z nich vyčíst problém s alkoholem i těhotenství

  • Vaše ústa mohou prozradit třeba i to, že máte problém s alkoholem.
    13. července 2015 | 06:00

    Zatímco rtěnka toho může dost vypovídat o vašem vkusu a stylu, rty samotné a dutina ústní jsou vizitkou vašeho zdraví. Aniž byste mluvili, vaše ústa prozradí mnohem více, než si dovedete představit. Třeba to, že vám chybí v jídelníčku zinek, že jste ve stresu nebo jste těhotná. 

  • Chybí vám zinek

    Kovová pachuť v ústech může značit nedostatek zinku. Trpí tím často vegetariáni, kterým chybí maso v potravě.
    Autor: profimedia.cz
    Jestli cítíte v ústech kovovou pachuť a jste si skutečně jisti, že vaše pusa nepřišla do kontaktu s nějakým železem, pak důvodů může být hned několik. Kovový pocit může být vedlejším účinkem některých léků, nejčastěji těch na alergii a její příznaky, srdce nebo antibiotika.

     

    Dalším důvodem může být ale i onemocnění dásní, kdy je potřeba věnovat větší domácí péči čištění zubů a dutiny ústní. Kovovou pachutí ale tělo dává často najevo, že mu chybí zinek. "Často mají tento problém vegetariáni nebo vegani, kterým chybí v jídelníčku maso," vysvětluje zubař Steven Goldberg. Právě maso je bohatým zdrojem zinku. Proto by si do stravy měli zařadit luštěniny, obiloviny, dýňová semínka a mléčné výrobky.

  • Jste těhotná

    Těhotenství
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud už to tedy na vás není vidět na první pohled, zubař to zjistí při pohledu do vašich úst. Těhotné ženy jsou mnohem náchylnější k zánětům dásní. "To je způsobeno vyšší hladinou progesteronu, který usnadňuje růst bakterií, které za zánětlivé onemocnění dásní můžou," říká dentální hygienik Glen Stephenson.

     

    Ovšem většina žen měla zánět už předtím, než otěhotněla, akorát se jednalo o drobný, téměř neznatelný, který se rozjel právě až vlivem hormonů. Pokud se tedy o své zuby a ústa staráte poctivě, v těhotenství vás to nerozhází. 

  • Koušete si nehty

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Můžete si okousané nehty schovávat, jak chcete, ale zuby na vás tenhle malý prohřešek prásknou samy. Zuby totiž bývají poškozené, což nemusí být vidět na první pohled. Zvláště jedničky – a to jak horní, tak dolní – tímto vaším zlozvykem trpí. Nejde ani tak o to, že si koušete nehty, ale o stisk a kontakt mezi jednotlivými zuby. 

     

    Je dobré se kousání odnaučit, protože jinak se to může jednou viditelně projevit i na vašich zubech nepříjemnými změnami. Zejména přední zuby se mohou začít křivit. Navíc tím trpí i čelist, která občas na sebe upozorní bolestí. 

  • Trpíte poruchou příjmu potravy

    Bulimii na vás mohou prozradit špatné zuby, které jsou poškozené žaludečními šťávami.
    Autor: Shutterstock.com
    Asi se budete divit, až se vás jako první zeptá váš zubař, jestli netrpíte poruchou příjmu potravy. Bulimii na vás prozradí zuby a dásně. Chrup je nažloutlý nebo žlutohnědý, sklovina je poškozena, čímž dochází k dalším problémům. Častější jsou také problémy se zubními kazy.

     

    Na vině jsou nejen špatná strava, ale i kyselé žaludeční šťávy, které se dostávají do dutiny ústní při zvracení, proto jsou zuby nejpoškozenější na zadní straně. Ne vždycky ale za poškozenou sklovinu může časté zvracení. Někdy ji mohou narušit i antidepresiva či léky upravující náladu. 

  • Máte cukrovku

    Diabetes se v těle může rozvíjet až deset let, než se projeví jeho příznaky.
    Autor: Shutterstock.com
    Občas se stane, že cukrovku odhalí nikoliv váš praktický lékař, ale zubař. Nerovnováha cukru v krvi může ve vašich ústech způsobit různé zdravotní komplikace, jako jsou třeba otoky dásní, krvácení, nebo zvýšit citlivost zubů. Lidé s cukrovkou také častěji trpí na zubní kazy, proto je důležité o zuby pečovat s ještě větším důrazem.

     

    Na cukrovku může upozornit i sucho v ústech. Na začátku nemoci se totiž sníží funkce slinných žláz, které produkují méně tekutiny. Kromě toho lidé s diabetem pociťují žízeň mnohem častěji než zdraví lidé.

  • Máte problém s alkoholem

    Pivo
    Autor: profimedia.cz
    Sucho v ústech se ale objevuje nejen u pacientů s cukrovkou, ale i u lidí, kteří mají problém s alkoholem. "Alkohol vysušuje ústa, protože kyseliny z něj neutralizují sliny," vysvětluje zubař David Tarica. Ovšem alkoholika poznáte nejen pro jeho sucho v ústech, ale často má i červené tváře a sám dech na něj prozradí, co je jeho hlavním problémem. 
  • Máte rakovinu dutiny ústní

    Rakovina dutiny ústní se může projevovat třeba i boláky vevnitř v ústech.
    Autor: Shutterstock.com
    Rakovina dutiny ústní se projevuje nevysvětlitelným krvácením z dásně nebo červenými a bílými fleky či vřídky, které se objevují nejen v puse, ale i na rtech. Příznaků je ale mnohem více a neskrývají se pouze v ústech. Rakovina se projevuje i zvětšenými uzlinami na krku, bolestí kdekoliv v obličeji, chrapotem nebo chronickou bolestí v krku. 

     

    Jestliže u sebe vypozorujete jakýkoliv z příznaků, rozhodně byste měli vyhledat lékařskou péči a doktor by vám měl provést testy. Nemusí jít hned o rakovinu, některé příznaky se mohou týkat jiných onemocnění, ale není dobré to podceňovat.

  • Milujete slazené nápoje

    Slazené nápoje působí skutečně nebezpečně na naše tělo. Přečtěte si, co s námi dělá konzumace limonád během první hodiny.
    Autor: Shutterstock.com
    Občas si nějakou tu limču dá každý z nás, a to ještě takový problém být nemusí. Ale pokud sladkým nápojům holdujete ve velkém, projeví se to na vašich zubech. Ne že by hned zčernaly, jak nás varovali rodiče, když jsme byli malí, ale mohou se vám začít lámat.

     

    Sladké nápoje, tedy hlavně kyseliny (například fosforečná) v nich obsažené, působí na zubní sklovinu destruktivně. A ve chvíli, kdy si ji poškodíte, není cesty zpět. Její poškození je nevratné. Vůbec nejhorší ze všeho jsou ale energetické nápoje. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...