Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

6 otázek a odpovědí o opalovacích krémech, které potřebujete v létě znát

  • Video se připravuje ...
    4. července 2015 | 06:00

    Sluneční brýle doma rozhodně nezapomenete a v tomto počasí byste bez nich ani nevyšli z domu. Bolely by vás oči, museli byste mžourat kolem sebe, samé nepříjemnosti! Oči si před sluncem bedlivě chráníte, tak proč ne i pokožku? Správně bychom v létě neměli vyjít z domu, aniž by naše kůže byla skryta pod ochrannou vrstvou. 

  • Jak budu trávit dovolenou?

    Při výběru opalovacího krému se zaměřte na to, co budete na dovolené dělat.
    Autor: Profimedia.cz
    Při výběru opalovacího krému bychom si nejdřív měli uvědomit, jak vlastně budeme odpočinkový čas trávit. Mnohem důležitější, než kam jedeme, je totiž to, co na dovolené budeme dělat. "Když se pohybujeme po městě, tak stačí ochranný faktor číslo 15, jestli víme, že budeme trávit čas někde na lodi nebo u vody, pak určitě sáhneme po 30. A jestli jedeme na dovolenou za účelem prostého opalování, potom je to určitě 50," vysvětluje dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
  • Jak je důležitý typ kůže?

    Jestli i vaši tvář zdobí pihy, měli byste používat opalovací krém s co nejvyšším ochranným faktorem.
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud se chcete chránit na dovolené opravdu dokonale, pak můžete samozřejmě užívat opalovací krém s ochranným faktorem padesát, ale není to tak nutné. Vysoký faktor je ale dobrý pro malé děti nebo pro lidi, kteří mají skutečně světlou pokožku nebo hodně pih. "Vysoký faktor je vhodný také pro lidi, kteří měli už nějaké kožní potíže," doplňuje Arenbergerová. Podle dermatoložky stačí ale i SPF 30, protože rozdíl mezi padesátkou a třicítkou není tak zásadní. "Za dobrou ochranu tedy považujeme už ochranný faktor třicet," doplňuje.
  • Je lepší roztírací, nebo sprej?

    Při užívání sprejů na opalování si dejte pozor na to, abyste opravdu nanesli dostatek krému.
    Autor: Shutterstock.com
    Na trhu je přehršel opalovacích krémů, sprejů, olejů nebo gelů. Jediné rozdíly, které mezi nimi můžete pozorovat, jsou v preferencích zákazníků. I tak ale při výběru toho,  čím se budete mazat, trochu přemýšlejte. Pokud máte mastnou pokožku, rozhodně byste měla zapomenout na opalovací oleje. Jestli máte doma pořádného chlapa s dokonale mužným zarostlým hrudníkem, tak sáhněte raději po spreji, který se lépe roztírá. "Spreje jsou velmi populární, ale pozor na to, kolik si jej nanášíte. Lidé jej často poddávkují," upozorňuje Arenbergerová. To z toho důvodu, že sprej stříkají všude kolem a na pokožku dopadne minimum.
  • Jaký je rozdíl mezi filtry?

    Slunce je v mnoha směrech i lék
    Autor: profimedia.cz
    Minerální, chemické, fyzikální... Pletou se vám ochranné filtry? Pak buďte v klidu. Existují v podstatě jen dva druhy, a to fyzikální (kterému se říká i minerální) a chemický. Rozdíl je ve způsobu ochrany. Zatímco fyzikální působí jako clona a sluneční paprsky odráží, chemický energii ze slunce pohlcuje a mění ji na jinou formu energie, třeba na tepelnou. Chemické filtry ale obsahují nanočástice, ze kterých mají někteří lidé strach. "Ještě nevíme, jak se chovají v těle. Pokud z toho máte strach, tak si kupte takový krém, který zanechává na těle známý bílý film," vysvětluje dermatoložka. Chemický a fyzikální faktor od sebe poznáte jednoduše – krémy, které se hůře roztírají, mají většinou ten fyzikální. 
  • Mohu použít krém z loňského roku?

    Opalovací krém byste si měli obměňovat každé dvě hodiny.
    Autor: Shutterstock.com
    Může se stát, že při všech těch nákupech a balení vám z hlavy vypadne pořízení nového opalovacího krému. Doma marně hledáte, jestli ještě nevyhrabete nějaké zbytky z loňských prázdnin, a ejhle – je tam! Pokud jste ho otevřeli teprve vloni a doma ho měli pečlivě uzavřený a schovaný někde v šuplíku, pak vám letos ještě dobře poslouží. "Exspirační doba je poměrně dlouhá, ale na každém krému najdete symbol, podle kterého poznáte, jak dlouho vydrží krém otevřen," říká Monika Arenbergerová. Dejte si ale pozor na to, abyste krém nenechávali dlouho na slunci. To totiž může snižovat jeho fotostabilitu, tím pádem i UV faktor. Což je i jeden z důvodů, proč bychom se měli natírat každé dvě hodiny – i krém na naší pokožce postupně snižuje ochranu.
  • Nemohu z krému dostat rakovinu?

    Nic se nemá přehánět. Ani to s opalovacím krémem.
    Autor: Shutterstock.com
    Každý rok před létem se objeví diskuse o tom, jestli i samotné opalovací krémy nemohou způsobit rakovinu kůže. Údajně prý obsahují rakovinotvorné látky, které se postupně uvolňují do pokožky. "Už několikrát probíhaly výzkumy, které ukázaly, že se ty látky do kůže nevstřebávají, že zůstávají na kůži. Což znamená, že nemohou být toxické pro organismus. Ale nic se nemá přehánět. Takový ten trend, kdy výrobci nabádají mazat se i v zimě alespoň SPF 15, je zbytečný," uzavírá doktorka. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...