Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete žít do sta let? Pak musíte jíst podle hodinek!

Pokud se budete stravovat v určité hodiny, budete mnohem zdravější, a budete tak žít déle!
24. června 2015 | 06:00

Už antičtí mudrcové si všimli, že je lidem lépe, nebo hůř podle toho, co, jak a hlavně kdy jedí. Jestli vás trápí únava, nadváha nebo častá rýma, slaďte svůj jídelníček se Sluncem. Výsledky by se měly dostavit do měsíce.

Profesor Michail Tompak patří mezi světovou elitu specialistů na přírodní léčitelské metody. Vzděláním je biochemik a za svou kariéru napsal hned několik bestsellerů o zdravém a dlouhém životě. Mimo jiné tvrdí: „Chcete-li, můžete občas sníst bonbon, zákusek nebo plátek uzeniny, ale mějte stále na mysli, že jsou to jedy!“ A jak známo, jedy zabíjejí. Ty z jídla sice pomalu, ale o to jistěji.

Tompak vychází mimo jiné z toho, co nedávno zjistila komise Světové zdravotnické organizace (WHO): u 60 % populace v několika tibetských klášterech nebyly zjištěny žádné zubní kazy, nadváha ani potíže s cévní či trávicí soustavou. Všichni, nezávisle na věku, byli zdraví a plní elánu. „To proto, že se stravují v přesně určené hodiny a taky velmi skromně,“ vysvětluje profesor.

zuby
Autor: Shutterstock.com

Poctivě žvýkat a nepít

Tibetští mniši vůbec nepoužívají cukr, maso ani rafinované produkty. Základem jejich jídelníčku jsou ječmenné placky, tibetský bylinný čaj a čistá voda. Sem tam k tomu přidají červenou řepu, mrkev a trochu rýže. Má se takhle stravovat i Evropan?

Profesor Tompak radí inspirovat se hlavně tím, kdy jíme a kolik si toho nandáme na talíř. Podle něj snědí Evropané v průměru 5krát víc jídla, než jejich organismus skutečně potřebuje. V důsledku toho trpí nejen nadváhou, ale i řadou civilizačních chorob, protože jejich střeva nefungují tak, jak by měla. Za všechny jediný příklad: u žen, které onemocněly rakovinou prsu, se zjistilo, že v devíti z deseti případů měly špatnou funkčnost střev.

„Jezte na dvakrát menších talířích než doposud a hlavně jezte pomalu. Každé sousto byste měli rozžvýkat alespoň třicetkrát,“ radí profesor, jak si trávení vylepšit. Důležité je i to, zda v průběhu oběda nebo večeře pijete. „Pití při jídle vede k poruše výkonu trávicího i hormonálního ústrojí. Zvykněte si pít dvacet minut před jídlem a pak až hodinu po něm,“ radí profesor.

Správně kombinujte

Kromě velkých porcí jsme podle Tompaka na štíru i se skladbou jednotlivých jídel. „Nesprávná kombinace potravin časem oslabuje trávicí enzymy a jídlo je pak tráveno s problémy – část začíná ve střevech hnít a část organismus přetváří na tuk,“ vysvětluje Tompak, proč trpí nadpoloviční většina dospělé populace na starém kontinentě nadváhou a obezitou. Co děláme tak moc špatně? Kombinujeme bílkoviny (maso, ryby, vejce nebo mléčné výrobky) s pečivem, bramborami, těstovinami nebo cukry.

Bílkoviny by se vám v jídelníčku měly objevit jednou až třikrát.
Autor: Shutterstock.com
Zkuste alespoň týden jíst maso a podobné jen se zeleninou, a když budete mít chuť na těstoviny, udělejte si k nim omáčku z rajčat, ale zapomeňte na mleté maso. Nebo si dejte zeleninový salát s grilovaným kuřetem, avšak bez brambor. „Chleba, krupicovou kaši a další moučné výrobky zároveň nekombinujte s džemem, marmeládou nebo cukrem, protože jejich smíchání vyvolá v žaludku proces kvašení,“ dodává Tompak.

Jezte v pravý čas

Už starodávní mudrcové si všimli, že v průběhu dne je možné vypozorovat čtyři fáze, které po sobě následují. Každá z nich trvá čtyři hodiny a všechny jsou závislé na poloze Slunce vzhledem k Zemi. A všechny ovlivňují biorytmy lidského organismu. Když se jim přizpůsobíme, budeme prý zdravější, štíhlejší a veselejší. Tompak zároveň na hlavu staví to, co nám řada dietologů a výživových specialistů klade na srdce posledních deset let. Snídejte, snídejte, snídejte!

To však není podle profesora v souladu s našimi biorytmy. Co ještě radí? Jíst jen dvakrát, maximálně třikrát denně. Pokud to vylepší trávení a sníží riziko vzniku řady civilizačních chorob, jak slibuje Michail Tompak, za pokus to stojí.


Více o tom, jak správně jíst, se dozvíte v novém vydání Blesk zdraví, které je od dnešního dne k dostání na novinových stáncích. 

Blesk zdraví červenec 2015
Autor: archiv Blesk zdraví

 

Autor: sia
Video se připravuje ...