Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co říkají vaše prsa? Změna velikosti nebo tvaru bradavek může ukazovat na zdravotní problém

  • Některé anomálie ve spojitosti s ňadry nás mohou děsit. Není ale důvod, často jde o hormonální změny, které se dají srovnat.
    18. června 2015 | 06:00

    Co žena, to originál. To se týká i jejích prsou. A je jedno, jestli jsou malá, velká, povislá nebo pevná. Většinou jim nevěnujeme přílišnou pozornost, i když bychom měly. Změny ve velikosti, ale i tvaru nebo barvě mohou vypovídat o našem zdraví. A nemusí to být rovnou rakovina.

  • Když začnou náhle růst

    Mít doma ženskou s velkými prsy nemusí být vždy jen pozitivní.
    Autor: scom
    Že vám rostou prsa v pubertě, není nic divného, ale když se vám najednou přestávají vejít do podprsenky, rozhodně to není dáno vývojem. Každopádně ani ve vyšším věku to není nic, čeho byste se měla obávat, nádor vám tam rozhodně neroste. Zvětšení ňader může mít tři příčiny: přibrala jste na váze (ano, bohužel je třeba si to přiznat), jste těhotná, tudíž se vaše ňadra připravují na kojení, nebo se ve vašem těle odehrávají jiné hormonální pochody. Třeba v důsledku změny antikoncepce. Některé ženy zaznamenávají zvětšení i před menstruací, kdy se v těle nahromadí estrogen. Rozhodně to ale není důvod k panice, jen se asi budete muset smířit s tím, že se nevyhnete nákupu nové podprsenky.
  • Když se náhle zmenšují

    Jestliže se vám zmenší prsa, aniž byste nějak zásadně zhubla nebo se blížila menopauza, mohlo by jít o syndrom polycystických ovarií.
    Autor: Shutterstock.com
    Skutečnost stará jako lidstvo samo – většina z nás chce to, co nemá. Žena s malými prsy chce větší, ta s velkými chce menší. A pro zmenšení není nutné vždy volit plastickou chirurgii. Občas stačí jen shodit nějaké to kilo, protože jak moc dobře víme, prsa jdou z celé váhy dolů jako první. Kromě toho za menší velikost může i pokles hladiny estrogenu v těle, což způsobuje buď nadcházející menopauza, nebo změna antikoncepce. 

     

    Jestliže na vás ale nesedí ani jedna ze zmíněných situací, mohlo by se jednat o syndrom polycystických ovarií. Projevuje se zvýšenou hladinou mužských hormonů, což má za následek mimo jiné i vypadávání vlasů a růst ochlupení na místech pro ženy ne příliš běžných. Tyto hormony mohou také ovlivnit ženskou ovulaci, která se stává nepravidelnou. 

  • Změna tvaru

    Jestliže chcete mít krásná prsa i ve vyšším věku, musíte posilovat jejich svalstvo.
    Autor: Shutterstock.com
    Kde jsou ty časy, kdy prsa nepodléhala vlivům gravitace! Bohužel, pokud se nehodláte svěřit do rukou estetické medicíny, dřív nebo později změní tvar i ta vaše. První větší změna přichází po kojení, kdy se vazy protáhnou, povolí a pokožka ztratí něco ze své pružnosti. 

     

    I když se fyzikálním jevům nevyhneme úplně, můžeme zmírnit jejich následky. A to třeba tehdy, pokud budete celý život nosit kvalitní spodní prádlo, které bude pro vaše prsa oporou. Tvar také velmi ovlivňují stále se opakující diety, během kterých se projeví jojo efekt. Pro krásu vašich prsou až do vyššího věku jim musíte věnovat čas při cvičení a musíte posilovat prsní svaly.

  • Bulky a hrbolky

    Samovyšetření prsu může odhalit rakovinu včas.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli patříte mezi ty, které si pravidelně provádějí samovyšetření prsu, pak vám jen tleskáme! Pokud ale nahmatáte na ňadru nějakou bulku, nemusíte hned panikařit, respektive není nutné hned myslet na nejhorší. Během menstruačního cyklu s naším tělem hýbe mnoho hormonů, které mohou zaplňovat benigní cysty tekutinou. "Během menstruace jsou tyto fibrocystické změny naprostou součástí stavby prsu," vysvětluje gynekolog Lauren Streicher, spolupracovník a klinický profesor Northwestern University.

     

    Tyto objekty, které se nejčastěji objevují na bocích prsou, v podpaží nebo blízko bradavek, bývají často bolestivé na dotek. Také ale mají pravidelný tvar, v takovém případě se nemusíte bát nejhoršího. Rozhodně však v případě, pokud máte jakékoliv pochybnosti a bulka do pár dnů nezmizí, navštivte svého lékaře. 

    Video se připravuje ...
    3D mamograf dokáže lépe prostoupit tkání, ale pro mladé ženy stejně není. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Když prsa bolí

    Bolest prsou má mnoho příčin, nemusí jít hned o rakovinu.
    Autor: Shutterstock.com
    Je dlouhý seznam důvodů, proč mohou prsa bolet. Nejčastější příčinou ale bývají hormonální změny, které ženu provázejí, nebo také nadbytek kofeinu. Podle výzkumu, který vyšel v odborném časopise British Journal of Cancer, může časté pití kávy způsobit fibrocystické změny. Mezi další spouštěče bolesti patří také špatně padnoucí podprsenka, menstruace nebo namožené svaly, například od častého nošení těžké kabelky přes rameno. 

     

    To všechno se ale dokáže srovnat samo. Jenže prsa někdy mohou bolet i z nedostatku železa, které reguluje hormony štítné žlázy. Jestliže vás ale bolí pouze jedno prso, zbystřete a vyhledejte lékařskou pomoc. Rakovina totiž může skutečně bolet. Neděste se ale předem. Podle lékařů za většinu bolesti můžou jiné aspekty. 

  • Vpáčené bradavky

    Za vpáčené bradavky může i spaní ve sportovní podprsence.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže jste měla bradavky vždy vpáčené dovnitř, nemusíte tomu věnovat větší pozornost, je to poměrně normální u některých žen. Jenže v případě, kdy vaše prsa byla normální, a najednou se bradavky otočí dovnitř, vyhledejte okamžitě lékaře. Jde totiž o jeden z příznaků rakoviny prsu. Ale nejprve si vzpomeňte, jestli jste náhodou poslední dobou nespala ve sportovní podprsence, která vpáčení bradavek může mít na svědomí. 
  • Výtok z bradavky

    Po těhotenství přibrala Silvie dvacet kilo.
    Autor: Shutterstock.com
    Výtok z bradavek není nic abnormálního, může k němu dojít i třeba během sexuální stimulace. Nicméně je dobré tomu věnovat větší pozornost. I když si většina žen myslí, že jde hned o rakovinu prsu, nemusí tomu vždycky tak být. Výtok se může objevit i při hormonálních změnách, zvláště pokud má žena v sobě příliš mnoho prolaktinu.

     

    Ovšem nádor může vyvolat krvavý výtok z ňader. Jestliže tedy na svém spodním prádle spatříte drobné kapičky tmavší tekutiny, na nic nečekejte. Pokud ale výtok není krvavý, ale žlutého nebo mléčného zabarvení, můžete si být jista, že jde o hormonální změny. Například v těhotenství se objevuje poměrně často tím, že se tělo připravuje na svou mateřskou roli.   

  • Změna barvy

    Výhodou malých prsou je mimo jiné i to, že si můžete dovolit chodit bez podprsenky.
    Autor: Shutterstock.com
    I když změna barvy může znamenat pokročilé stadium rakoviny, ve většině případů je příčina mnohem méně nebezpečná. Pokud vám dvorce ztmavnou, pak jste s největší pravděpodobností těhotná. V tom případě se vám i zvětší. Kromě toho tyto změny doprovázejí i stárnutí, a tak to během let čeká každou z nás. Ať se nám to líbí nebo ne... 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...