Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bosé boty? Ve městě na ně zapomeňte, jinak si zaděláte na problémy

Bosé boty jsou naprosto nevhodné pro chození ve městě. Ani běhání v nich není bez rizika, pozor na to!
19. června 2015 | 06:00

Zdravá móda, nebo jen reklamní trik devastující nohy? Názory na bosé boty, tzv. barefooty, se liší. Jedni tvrdí, že tyto boty předcházejí úrazům spojeným s během, posilují svaly a podporují přirozený pohyb. Druzí s tím ale nesouhlasí, hlavně proto, že lidé neumějí techniku bosé chůze využívat, a koledují si tím o zdravotní problémy. 

Určitě jste s nimi do styku přišli i vy. Dost možná někde ve městě na ulici v nich vykračoval mladík, který budí dojem naprostého souznění s přírodou. Zdá se, že jde bos, při bližším ohledání zjistíte, že má na nohou prazvláštní boty – prstové. Je to speciálně vyvinutá obuv, která má simulovat chůzi naboso, která je pro lidi přirozená a hlavně zdravá. 

Takto alespoň proklamují význam bosých bot jejich výrobci. Před rokem ale podalo mnoho zákazníků v Americe žalobu na jednu společnost, která tyto boty vyrábí, že reklama je lživá a že nikdy nebylo dokázáno, že by tyto boty měly skutečně zdravé účinky. Společnost soud prohrála a nespokojeným zákazníkům musela zaplatit. 

Barefooty nejsou vhodné pro chození ve městě.
Autor: Profimedia.cz

Tradice našich předků

Většina zastánců těchto bot je doporučuje na běhání. Odkazují na tradici našich předků, kteří přece také běhali bosi. Ale zapomínají na to, že se pohybovali po úplně jiných površích než dnes my. Dalším argumentem pro je, že se eliminuje riziko zranění a že i celková technika, kdy se dopadá na středonoží a odráží z palce, je pro nohy mnohem lepší. 

Podle fyzioterapeutky Jany Šimonkové je to ale pro nohu devastující. "Údajně tento styl běhu má urychlit odraz a zvýšit rychlost. Jenže naše noha je stvořena přírodou k dopadu na zevní okraj paty. Proto je patní kost tak silná," vysvětluje. Sama se pak ve své ordinaci setkala s pacienty, kteří měli problémy způsobené přesně tímto běháním. 

Když bosky, tak jen v přírodě

"Pokud chce někdo chodit bos, ať chodí opravdu bos v přírodě," radí fyzioterapeutka. Ale když si z bosých bot, které nemají téměř žádnou podrážku, uděláte denní obutí, můžete si přivodit zdravotní problémy spojené s pohybovým aparátem, a to včetně páteře. "Chození v nich po městě je naprostá hloupost. Je to pro nohu za trest," komentuje to Jana Šimonková.

Chůze bos, pokud to s ní nepřeháníte, je pro nohy zdravá.
Autor: Shutterstock.com

V případě, kdy trpíte problémy s nedostatečným prokrvováním nohou, s klouby nebo třeba křečovými žilami a nabyli jste dojmu, že vám barefooty pomohou, mýlíte se. Mnohem lépe uděláte, pokud si zajdete na Kneippův chodník. To jsou dva bazénky, v jednom je teplá voda, ve druhém studená. Na dně bývají drobné oblázky. V teplém si člověk nejprve nahřeje nohy a poté vstoupí do studeného. Na chodidlech je totiž mnoho reflexních zón, kterými je možné stimulovat aktivitu vnitřních orgánů.

Chodidla jsou citlivá jako dlaně

Existují ale i situace, ve kterých mohou být bosé boty prospěšné. "Viděla jsem nevidomou ženu, jak si díky těmto botám usnadňovala pohyb po ulici. Nešla opatrně jako ostatní nevidomí. Přímo letěla sebevědomě ulicí. Díky těmto botám mohla navádějící pruhy a vrypy v metru vnímat citlivě bez hole, a obohatila tak svůj život o další smysly," vypráví fyzioterapeutka Šimonková. Lidská noha je totiž tréninkem schopna citlivě vnímat podněty jako lidská dlaň.

Video se připravuje ...