Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za neplodnost může sedavé zaměstnání. Zbavte se jí cvičením podle Mojžíšové!

Ženskou neplodnost lze vyléčit i ověřeným cvičením podle Ludmily Mojžíšové
17. června 2015 | 06:00

Děláte po pohlavním styku svíčku, nutíte partnera, aby si chladil pohlavní orgány, a milujete se pouze v misionářské poloze, protože tehdy jsou šance na otěhotnění nejvyšší? Zkuste něco skutečně osvědčeného – cviky zahánějící neplodnost podle Ludmily Mojžíšové.

Dříve než zlomíte hůl nad svým osudem a srovnáte se s faktem, že zrovna vy rozhodně neotěhotníte, zkuste ještě tohle cvičení. Nejde o ledajaké cviky, doporučujeme ty, s nimiž přišla Ludmila Mojžíšová. Tato zdravotní sestra se v druhé polovině minulého století věnovala funkčním poruchám pohybového aparátu u sportovců. Postupem času se dopracovala k metodě, která – mimo jiné – pomáhá ženám k léčbě funkční neplodnosti.

Jednou přišla za Ludmilou Mojžíšovou šestatřicetiletá žena s nesnesitelnými bolestmi hlavy a migrénami hlavně během menstruace. Fyzioterapeutka s ženou začala cvičit a poté nejen odezněly bolesti, ale ženě se během chvíle i podařilo otěhotnět, ačkoliv se o to předtím dlouhou dobu pokoušela s manželem. Během několika let za Mojžíšovou přišlo mnoho dalších žen, které jí sdělily tu radostnou zprávu, že se po terapii, kterou původně léčily nejrůznější bolesti, dočkaly kýženého početí.

Pouhé cvičení stačit nebude

Sterility se ale žena nezbaví pouze pomocí cviků, které bude sama doma provádět podle návodu. Nejprve musí navštívit fyzioterapeuta, který si ji prohlédne a určí další postup. Každý odborník si vede terapii podle svých dovedností a schopností, a navíc je nutné přistupovat ke každé ženě skutečně individuálně, aby bylo vyhověno jejím potížím a požadavkům. Léčba sterility je komplexní záležitost a kromě cviků podle Mojžíšové ji fyzioterapeut doplní o další metody.

Pacientka také absolvuje vyšetření per rectum, tedy vnitřní ošetření konečníku. I když tato metoda může být pro někoho nepříjemná, není nutné se toho bát, bolesti se nedočkáte. „Kromě ovlivnění napětí úponů svalů pánevního dna a postavení kostrče tím lze ovlivnit i prokrvení v malé pánvi, které vede i k lepší aktivitě gynekologických orgánů ženy,“ vysvětluje nutnost vyšetření fyzioterapeutka Jana Šimonková, která se metodou Mojžíšové ve svém centru dlouhodobě zabývá.

.........
Autor: Shutterstock.com

Sedíte? Neotěhotníte!

Za zvýšenou ženskou funkční sterilitu může do jisté míry i snížená funkce pánevních svalů. Důvodů, proč nefungují tak, jak by měly, je několik. Zdá se ale, že tím hlavním je sedavé zaměstnání. „Svalstvo pánevního dna jako talíř podpírá v pánvi orgány dutiny břišní. Protože sed nemění podněty pro aktivitu svalů pánevního dna, dochází k jejich ochabnutí a přetížení jiných náhradních svalových skupin," vysvětluje fyzioterapeutka.

Tělo pak samozřejmě vytváří jiné – a často nefyziologické – pohybové vzorce jen proto, aby náš pohybový systém tu pracovní dobu nějak vydržel. V důsledku toho všeho dochází k bolestem zad a pohybového aparátu a může to způsobit i zúžení a neprůchodnost vejcovodů. A právě na odstranění těchto všech potíží je velmi úspěšná terapie podle Mojžíšové.

Proti sterilitě i artróze

Při pravidelném cvičení se navíc zvyšuje pravděpodobnost početí v kombinaci s jinými metodami. Své zkušenosti s tím má i samotná Jana Šimonková, která podstoupila umělé oplodnění v kombinaci s cvičením podle Mojžíšové. „Psychika hraje v početí velkou roli. Takto jsem cítila, že již více nemůžu učinit pro zdařilé IVF. V našem páru bylo početí IVF jednoduché. Já byla zdravá a spermiogram špatný,“ svěřuje se.

Bolest kolene je nepříjemná.
Autor: profimedia.cz

Důvodů, proč cvičit podle Ludmily Mojžíšové, je ale nespočet. Kromě léčby ženské sterility a dalších problémů spojených s pohlavními orgány, jako jsou bolestivý pohlavní styk, nepříjemná menstruace nebo inkontinence, pomáhá terapie i s pohybovým aparátem jako takovým. Zlepšuje tak artrózu kyčlí a bolesti kostrče. Pomáhá i na zácpu, zlepšuje kvalitu spermií nebo potlačuje bolesti zad.

Video se připravuje ...