Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Koušete si nehty? Víme, jak to škodí a jak se toho zbavit!

  • Kousání nehtů škodí nejen vašim rukám, ale i zubům a celkovému zdraví
    2. června 2015 | 06:00

    I když tomuto zlozvyku mnoho z nás odroste společně s pubertou, stále je dost dospělých, kteří se ho nemohou zbavit. Kromě toho, že okousané nehty jsou bolestivé a nevypadají hezky, může zlozvyk způsobit dost zdravotních problémů. Proč byste s ním měli okamžitě přestat a jak na to?

  • 1. Riskujete nebezpečí infekce

     

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Představte si množství věcí, na které každý den saháte. Od držadel v MHD až po klávesnici svého počítače. Pokud si ruce pečlivě nemyjete před každým kousáním nehtů, bakterie, které máte na rukou, se vám přímou cestou dostávají na sliznice. Navíc pod nehty můžou chvíli přežívat i opravdu nebezpečné nemoci způsobující bakterie, jako jsou salmonela nebo E. coli, kterými se rozhodně nakazit nechcete.

  • 2. Riskujete nehtové infekce a plísně

     

    ...
    Autor: Shutterstock

    Kromě onemocnění celého organismu riskujete kousáním nehtů také nejrůznější nehtová onemocnění včetně plísní. Do narušeného nehtu se totiž snadněji dostanou bakterie. Stejně tak je velmi běžné, že si s okusováním nehtů narušíte také nehtovou kůžičku, která se tak může zanítit a nepříjemně bolet či hnisat.

  • 3. Riskujete poškození zubů

     

    ...
    Autor: shutterstock.com

    I když se naše zuby tváří, že vydrží prakticky cokoliv, chronické kousání nehtů často vede k poškození zubní skloviny. Nehtová tkáň je totiž rohovina, a ta je samozřejmě pro zuby nepřirozeně tvrdá. Není proto divu, že vás mohou bolet, nebo se dokonce mohou – kvůli svému narušení – začít kazit.

  • 4. Riskujete změny tvaru nehtů

    ...
    Autor: shuterstock.com
     

     

    Častým a opakovaným kousáním nehtů nedochází jen k tomu, že nejsou zdravé a pevné a třepí se nebo se lámou, ale často dochází i k nevratné změně jejich tvaru. Obzvláště pokud máte ve zvyku kousat si je až k samotnému nehtovému lůžku. V takovém případě se pak můžete rovnou rozloučit s přáním, že byste ještě někdy chtěla mít krásné a dlouhé nehty.

  • 5. Zlozvyk, nebo něco víc?

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    I když u většiny lidí jde při kousání nehtů o zlozvyk, který dělají nejčastěji z nudy nebo ze stresu, Americká psychiatrická asociace klasifikovala kousání nehtů jako jeden z možných projevů OCD (obsedantně kompulzivní poruchy). Pokud se tedy kousání nehtů nemůžete zbavit, zamyslete se nad tím, jestli nemůže jít o projev psychické nerovnováhy.

  • 6. Jak s tím skončit?

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    • Veďte si deník, abyste snadněji vypozorovali, kdy u vás ke kousání nehtů dochází nejčastěji. Je to při čekání, stresu, sledování televize? Kdykoliv pak k takové situaci dojde, snažte se kousání nehtů vědomě bránit.
    • Zastřihněte a zapilujte si nehty na nejkratší možnou délku a nalakujte si je výraznou barvou. Docílíte nejen toho, že pro vás bude těžší si krátké nehty kousat, ale i toho, že výrazná barva vám pomůže se zastavit včas.
    • Oblepte si konce prstů náplastí, abyste neměli možnost si nehty kousat.
    • Kupte si speciální lak, proti okusování nehtů. Tento přípravek odrazuje svou hořkostí, a tím posiluje vůli zbavit se tohoto zlozvyku. Je určen pro ženy i muže, má dlouhotrvající účinky, posiluje strukturu nehtů a zajišťuje jejich normální růst. Nanáší se na nehty dle potřeby, kde vytváří průhlednou vrstvu. Koupíte ho například na www.lekarna.cz.
Autor: brig
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...