Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Příběh pacientky s rakovinou: Ve třiadvaceti jsem přišla o obě prsa

Nikola rakovinu prsu zvládla a teď se snaží pomáhat ostatním.
2. června 2015 | 06:00

Je vám sotva dvacet, sportujete, nepijete ani nekouříte. Váš život zkrátka nemá chybu. Až do té chvilky, kdy si v prsu nahmatáte malou bulku. Nejprve tomu nevěnujete žádnou pozornost, ale po chvíli znejistíte, protože co kdyby... Takový scénář si prožila Nikola Samková. Diagnóza: rakovina prsu. 

Video se připravuje ...
Nikola Samková prodělala ve třiadvaceti letech rakovinu prsou a nyní koná osvětu. • VIDEO: Adam Balažovič
Jednoho letního dne se byla Nikola Samková proběhnout po své oblíbené trase. Když se vrátila domů, udělalo se jí nevolno a začalo ji píchat v levém prsu. Nahmatala si tam bulku, což ji zprvu nijak zvláště neděsilo. Pro jistotu si ale zašla ke svému gynekologovi, který ji ihned poslal do mamocentra na testy. 

Nikola si stále myslela, že jde jen o nějaký zánět, který spraví antibiotika a chvilka v klidu. Jenže rakovina, která jí byla diagnostikována, se antibiotiky vyléčit nedá. Navíc nádor byl agresivní a velký. 

Nejtěžší bylo říct to rodičům
Nikola rakovinu prsu zvládla a teď se snaží pomáhat ostatním.
Autor: Foto: Helena Szmigielová, archiv Nikoly Samkové

Ani na chvilku ji nenapadlo, že by mohla zemřít. Ihned nastoupila na léčbu chemoterapií. Měla předepsaných osm procedur. I když to bylo těžké, rozhodla se pokračovat dále v práci i ve studiu. Před okolím se snažila skrývat ty horší stavy a na všechny kolem se stále usmívala. Takže v jejích nejtěžších chvílích ji viděl jen její přítel. Snažila se nemoci nepropadat a dělala dál vše, na co jí síly stačily. 

Mnohem hůře než ona sama to vnímalo její okolí. Nejtěžší na celé nemoci bylo, dle Nikoly, oznámit celou skutečnost rodičům. Před nimi se pak po celou dobu léčení snažila tvářit bezstarostně, aby jim nepřidělávala ještě více vrásek do tváře.

O třicet kilo více, o vlasy méně

Léčba ale byla náročná. Přibrala třicet kilo a přišla nejen o vlasy, ale i o obočí a řasy. Aniž by to mohla jakkoliv ovlivnit, začal se proměňovat i výraz její tváře. Na ulici ji známí přestávali poznávat a nakonec v zrcadle nepoznala ani sama sebe. Přesto se nevzdala a rozhodla se nemoc prostě porazit. 

Což se jí podařilo. Nechala si odejmout obě dvě prsa, aby se riziko recidivy onemocnění minimalizovalo. Letos v srpnu to budou čtyři roky, co se Nikola musela smířit s krutou realitou a postavit se jí čelem. Nemoc však bere jako zkoušku a dar. A z vlastní zkušenosti se rozhodla přidat se k organizaci Bellis Young & Cancer, která se – mimo jiné – snaží pomáhat mladým ženám, jež se octly ve stejné situaci jako Nikola.

Důležitou prevencí jsou pravidelná kontrola a samovyšetření, která by žena měla provádět jednou měsíčně. Nejvhodnější doba je těsně po skončení menstruace, kdy se v prsou odehrávají minimální hormonální změny. Při sebemenší nejistotě by pak měla navštívit svého gynekologa, který rozhodne, jak dál postupovat. Lékaři ale nedoporučují dělat preventivně kontrolu na mamografu, ten totiž může být pro mladé ženy, které nemají zjevné riziko, spíše na škodu.

Pro mladé ženy je vhodné sono

Pokud má žena z rakoviny prsou strach, může do pětačtyřiceti let podstoupit vyšetření sonografem. "Je to proto, že i když je mamograf skvělou diagnostickou metodou, tak přece jen je tam určitá dávka záření. V mladém věku je rakovina prsu vzácnější, tak je zbytečné, aby ho ta žena podstupovala," vysvětluje doktorka Kateřina Janovská, předsedkyně Národní sítě podpory zdraví, o. s.

Samozřejmě že pokud se karcinom objevil v rodině, třeba u matky nebo sestry, může gynekolog rozhodnout o vyšetření mamografem. Jinak skutečně stačí kontrola ultrazvukem, za kterou sice žena dá několik stokorun, ale alespoň jednou ročně se vyplatí do zdraví investovat. 

Video se připravuje ...