Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný!

Pokud chcete mít zdravé zuby až do hrobu, musíte dodržovat zásady dentální hygieny.
29. května 2015 | 06:00

Pravidelně provádíme hygienu těla, duševní hygienu, ale co dentální hygiena? Neznamená to pouze vzít si ráno a večer na chvíli do ruky zubní kartáček. Jestli si chcete svůj přirozený chrup vzít do hrobu, budete pro to muset udělat trochu více. 

Mít zuby jako noty na buben rozhodně není nic pěkného. Lze tomu ale předejít a není to nic složitého. Pouze si budete muset pořídit i další pomůcky na čištění chrupu, než je jen zubní kartáček. A k tomu si ještě vyhradit trochu více času v koupelně. Než si ale pořídíte mezizubní kartáček a dentální nit, měli byste navštívit dentálního hygienika, který vám pomůže vybrat kartáčky přesně na míru. 

Video se připravuje ...
Víte, jak správně pečovat o svůj chrup? • VIDEO: Adam Balažovič

Do hrobu s vlastními zuby

„Cílem všech dentálních hygienistů je, abychom s vlastními zuby i umírali a neměli žádné umělé,“ říká s úsměvem dentální hygienistka Tereza Pěnkavová. Rozhodně nejdůležitější součástí je zubní kartáček. Štětinky by měly být měkké, rovně střižené, případně trochu dokulata. Všechny další „vychytávky“, na které můžete u kartáčků narazit, jsou spíše na škodu. Stejně jako tvrdé kartáčky, které mohou poškodit dáseň. Zapomeňte i na levné bělicí pasty.

....
Autor: Shutterstock.com

„Pokud budeme používat hodně abrazivní – tedy brusnou – zubní pastu, můžeme si oškrábat sklovinu, že bude tak hezky lesklá, jako bývala,“ varuje před levnými přípravky dentální hygienistka. Klasickým kartáčkem a pastou to ale nekončí.

Zvládne to každé malé dítě

Dokážou totiž vyčistit pouze určitou plochu, ale mezizubní prostory, které zaujímají až 40 % celé dutiny ústní, nikoliv. To pak ale vede k zánětům dásní, parodontickým onemocněním a zubním kazům. Přitom stačí pouze pořídit si mezizubní kartáček a nit. „Mezizubní kartáčky pomůžou vyčistit tyto prostory a promasírují pořádně dáseň,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Tyto pomůcky může používat každý, i malé děti už od tří let. Pro ně jsou vhodnější zubní nitě, tzv. easy floss, které se však netrhají, ale jsou pevně zasazeny v kousku plastu, takže dohromady vypadají jako pila. Je to tak mnohem jednodušší na manipulaci, a tak to zvládne skutečně každé malé dítě. Podle Pěnkavové jsou easy floss častěji vyhledávány i muži, pro které je manipulace s nimi snazší než s nití. 

Video se připravuje ...