Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Už zase máte zánět močových cest? Zbavte se ho jednou provždy!

  • Za častými záněty močových cest může být nošení nevhodného spodního prádla, nebo i špatný posed na záchodě.
    28. května 2015 | 06:00

    Palčivá bolest, kdykoliv jdete na záchod, pocit, že se vám na něj chce v jednom kuse, tupá bolest v dolní části zad. Kdo to někdy zažil, ví, o čem je řeč. Některé ženy jsou náchylnější k infekcím močových cest, ale i v takovém případě jim lze předcházet. Nejčastější příčinou bývá infekce, která se dovnitř těla dostane zvenku.

  • 1. Dbejte na hygienu

    Dostatečná hygiena může předejít zánětům močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Jednou z nejčastějších příčin infekcí močových cest jsou bakterie, které se dovnitř dostanou zvenku, z konečníku, a to proto, že hráz je velmi tenká, a cesta pro bakterie tak velmi krátká a pohodlná. Ačkoliv to může znít pro někoho naprosto banálně, je třeba to zmínit. Při utírání dodržujte vždy směr zepředu dozadu, nikdy opačně. Vyvarujete se tím přenosu bakterií na toaletním papíře. Na záchodě byste ale také neměla sedět v předklonu, hezky se pohodlně narovnejte a opřete se.
  • 2. Pijte dostatek tekutin

    I dostatek vody může zabránit infekcím močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Další častou příčinou, proč dochází k opakovaným zánětům močových cest, je nedostatek tekutin. Pokud totiž budete pít často, budete muset častěji chodit na záchod, což znamená, že váš močový měchýř bude pravidelně pročišťován. Voda navíc moč naředí, takže bakterie nemají šanci se nijak množit a tělo je rychle vyplaví ven. Ale dejte si pozor, nesnažte se držet všeobecného pravidla, že byste měla vypít 2 až 3 litry vody denně. Vždy to závisí na více aspektech, jako jsou vaše tělesná stavba, pohybová aktivita nebo teplo. Platí ale jednoduchý výpočet – na jeden kilogram váhy byste měla vypít 20 ml vody.
  • 3. Dojděte si na záchod po sexu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Spousty bakterií se z vaginy do močové trubice dostanou při sexu. Tomu se nevyhnete, ať budete chtít sebevíc. Abyste se "pročistila", měla byste si po sexu dojít na toaletu. Většina lidí má po tomto aktu tak plný močový měchýř, že se ani nebude muset tolik přemlouvat. Pokud ale chcete infekci skutečně zabránit, pak si dojděte i předtím, než se svým protějškem skočíte do postele. 
  • 4. Nedržte to

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže jste náchylnější k infekcím močových cest, pak byste si měla zkusit najít cestu na záchod častěji. Podle lékařů bychom se měli jít vyčurat zhruba po čtyřech hodinách, lépe ale ještě dříve. Pokud budete pít dostatek tekutin, určitě vám to nebude činit problémy. Čím déle v sobě zadržujeme moč, tím větší šanci dáváme bakteriím na to, aby se množily a začaly působit neplechu.
  • 5. Dejte si brusinky

    Brusinky jsou krásné, chutné i zdravé.
    Autor: profimedia.cz
    Každá žena, která ví, co to znamená mít infekci, na ně nedá dopustit. Kouzlo brusinek totiž tkví v tom, že obsahují látky polyfenoly, které zabraňují tomu, aby se bakterie v močovém měchýři držely, a pomáhají je vyplavovat ven. Je dobré tedy po nich sahat nejen v případě nouze, ale zobnout si jich i preventivně. Ale nic se nemá přehánět. Někteří lékaři se domnívají, že může být souvislost mezi nadužíváním brusinkových doplňků a ledvinovými kameny. Jde ale o pouhou teorii, která není podložena výzkumem. 
  • 6. Buďte opatrné na spermicidy

    muž, žena, sex, kondom
    Autor: Shutterstock
    Spermicidy umějí zničit spermie, ale také mohou narušit přirozené prostředí vaginy a její pH, čehož ihned využijí bakterie, které se zde začnou množit. A pak už je to jen kousek do močových cest, kde mohou způsobit paseku. Pokud se budete chránit bariérovou antikoncepcí, riziko infekce tím zásadně snížíte. 
  • 7. Sprchujte se, nekoupejte se

    Relaxační lázeň
    Autor: profimedia.cz
    Představte si, kolik bakterií jste během celého dne nasbírala. A až si lehnete do vany, všechny z vašeho těla sice spláchnete, ale také jich najednou bude plná vana. Není tedy překvapivé, že se mohou raz dva dostat do vašich močových cest. Zatímco při pouhém sprchování toto riziko zásadně eliminujete. Při sprchování se ale snažte své intimní partie omývat pouze vodou, případně mýdlem pro ženskou hygienu. Běžné sprchové gely mohou narušit prostředí vaginy stejně jako spermicidy, a připravit tak živnou půdu bakteriím.
  • 8. Noste prodyšné spodní prádlo

    Náhradní kalhotky
    Autor: profimedia.cz
    Krajkové prádlo je sice sexy a vypadá mnohem lépe než bavlněné bombarďáky, ale vašemu zdraví příliš neprospěje. V kalhotkách se pak totiž drží vlhko a teplo, což je skvělý prostor pro bakterie. Naštěstí v dnešní době není takový problém pořídit si spodní prádlo, které nebude škodit vašemu zdraví a na nějž se zároveň váš protějšek nebude moci vynadívat.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...