Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bere vám klid ruminace? Co dělat, když nemůžete vypnout mozek

Zbavte se chmur, špatných nálad a depresí. Poradíme vám, jak na to!
26. května 2015 | 06:00

Nutkavé myšlenky jsou jako obtížný hmyz. Nemůžete se jich zbavit. Věčně si přehráváte situace, ve kterých jste se cítili úplně neschopní – a které už nemá cenu řešit. Možná netušíte, že váš problém už má svůj odborný název a že v tom nejste sami. Co dělat?

Tohle jste měli říct, ne mlčet! A tohle, bože, to jste dělat neměli, to byl zase trapas! Psychologové říkají tomuto přežvykování myšlenek, které jste už měli mít dávno strávené, ruminace. Jsou úmorné a ničemu nepomůžete. Co se stalo, nemůže se odestát. Jasně, každý si někdy v hlavě přehráváme momenty, ve kterých jsme zrovna nezazářili. Přemýšlíme, jak by všechno dopadlo, kdybychom udělali to či ono. Když se nám ale tyhle stavy neúprosně vracejí, potřebujeme sami sebe bránit.

Past, která je nebezpečnější, než si myslíte

Když si budete v hlavě pořád dokola omílat situace, ve kterých sami sebe vidíte jako neschopné, nebudou vám vaše vlastní myšlenky brát jenom spánek, ale taky sebevědomí. Ruminace ve vás bude „hýčkat“ všechno negativní, špatné, a vy se tak  podle toho budete hodnotit. Obviňovat se. Budete se propadat do depresí a vybudujete si bariéru, která vám spolehlivě zabrání, abyste byli šťastní. Přemýšlet o svých chybách smysl má, je ale důležité, jak přemýšlíte. Schopnost pozorovat sebe samotné vás posunuje dál, ruminace ale znamená zaseknout se na místě. Jak se bránit?

Zbavte se ruminací a zbavíte se špatné nálady.
Autor: Shutterstock.com

Kroky, které vám pomůžou

Rozežeňte myšlenky akcí

Rozptylte se nějakou činností, která je pro vás zajímavá, ve které jste dobří a která vám dodává energii.

Cíleně přemýšlejte o něčem jiném

Když se přistihneme při přemítání, můžeme zkusit říct si stop, použít svou mentální sílu a začít místo toho cíleně přemýšlet o něčem jiném, co vyžaduje naši pozornost – můžeme například začít sestavovat seznam věcí, které je potřeba nakoupit a zařídit.

Vymezte si na přemítání půl hodiny

Ruční psaní posiluje paměť, zlepšuje motoriku a také podporuje kreativní myšlení
Autor: Shutterstock.com

Taky si můžete pro přemítání předem vyhradit čas – tak půl hodinky denně. Ideální je zvolit dobu, kdy nebudete v napětí a strachu. Když vás přepadne přemítání během dne, řekněte si: Teď na to nemám čas, ale budu ho mít později. Možná časem zjistíte, že se ruminace už ten den nevrátí.

Vypište se z toho

Z ruminace se můžete taky vypsat. Pokud své neodbytné myšlenky hodíte na papír, máte lepší šanci si je uspořádat a podívat se na ně z většího nadhledu.

Meditujte, relaxujte

Účinnou technikou proti nechtěnému přemítání je i meditace, naučte se ji. Nebo nějakou relaxační techniku.

Náš tip:

Existuje řada jednoduchých cvičení, která vám zbytečné myšlenky pomůžou zahnat. Zkuste před spaním tohle:

Lehněte si na záda a několikrát se pomalu a hluboce nadechněte a vydechněte. Potom musíte pevně zavřít oči a na několik vteřin napnout svaly na čele. Pak je uvolněte a postupujte s napínáním a uvolňováním přes obličej, krk a tělo až k prstům na nohou. Následně se musíte uvolnit a znovu pětkrát zhluboka nadechnout.

Tahle účinná relaxační technika zabere pouze několik minut, ale ušetří spoustu času, který by člověk jinak strávil přemýšlením o nesmyslech.

 

Autor: mac
Video se připravuje ...