Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co dělat, když nás zaskočí vlastní rozhozené hormony?

  • Důvodem, proč jsme občas tak nesnesitelně otravné, mohou být nízkotučné diety, které zvyšují hladinu estrogenu a progesteronu
    23. května 2015 | 06:00

    Ať sršíme hromy blesky, nebo zrovna překypujeme skvělou náladou, s největší pravděpodobností v tom budou mít prsty hormony. Dělají si s námi, co chtějí, a ovlivňují jak psychický, tak fyzický stav našeho těla. Ale nejsou to pouze ženské hormony, které si s námi zahrávají. A často k jejich výkyvu přispíváme my samy – svým chováním. 

  • Ženským tlacháním k lepší náladě

    Podzimní depka může být dobrou výmluvou, proč nejít s kamarádkou na kávu.
    Autor: Profimedia.cz
    Muži to nechápou, my ženy na to nedáme dopustit. Klidně se můžeme s kamarádkami scházet i třikrát do týdne, a stále si budeme mít o čem povídat. A zvláště ve chvílích, kdy jsme v nějakém psychickém vypětí a z racionálního hlediska bychom měly všechny sedánky odložit až na konec diáře. Ale nějak na to nemáme sílu. Podle gynekologů ženské spojení zvyšuje v těle hladinu hormonu oxytocinu, který snižuje stres a chrání nás před kardiovaskulárními chorobami. Dost dobrý důvod, proč jít znovu na dvojku s kamarádkou, ne? 
  • Přeháníte to s posilováním

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Všeho moc škodí a jinak tomu není ani s cvičením. Jasně, při pohybu tělo vyplavuje endorfiny, po kterých se cítíme tak blaženě. Ale ve chvíli, kdy to začnete přehánět, tělo začne vyplavovat více kortizolu, což je hormon stresu. Kortizol s vámi může pěkně zamávat. Při dlouhodobém vyplavování hormonu můžete začít nabírat na váze (tuky se ukládají hlavně v okolí břicha), ale také si rozhodit menstruační cyklus, což by vám mohlo v budoucnu působit potíže s početím. Neznamená to ale, že se musíte přestat hýbat. Spíše než posilování byste měla zkusit pilates, jógu nebo podobné cvičení, které bude vůči vašemu ženskému tělu jemné.
  • Držíte nízkotučnou dietu

    Omluvte mou podrážděnost. To ne já, ale hormony!
    Autor: Shutterstock.com
    Omezení příjmu kvalitních tuků, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, může vést k tomu, že vám to totálně rozhodí hormony v těle. Sníží se vám hladina testosteronu, a naopak se zvýší estrogen spolu s progesteronem. To může vést k tomu, že budete přibírat, budete náladová, a to nejen při vašich dnech, ale i prakticky celý měsíc bez přestávky. Na nízkotučnou dietu prostě zapomeňte jednou provždy. Nemusíte konzumovat pouze nezdravé tuky – pokud si dáte třeba lososa, ořechy nebo avokádo, budete mít srovnanou hladinu hormonů a nebudete ani přibírat.
  • Jíte příliš cukrů

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tu dortík, tamhle velké čokoládové latté, jinde zase obložený chlebíček. To je spousta jednoduchých sacharidů, které neprospívají ani vaší postavě, ani hormonům. Ono to jde v podstatě ruku v ruce. Čím více potravin z bílé mouky konzumujete, tím více se vám v těle zvedá hladina stresového hormonu kortizolu, o kterém tu už byla řeč. Dohromady to znamená, že budete přibírat více, než byste si přála. Své tělo ale neobelžete ani tím, že přejdete na umělá sladidla – ta zase zvyšují hladinu inzulinu.
  • Ponocujete

    Únavy během dne se můžete zbavit i vynecháním některých potravin.
    Autor: Shutterstock.com
    Jedna probdělá noc, ať už je to u dítěte nebo zapomenutá někde v baru, vás zřejmě natolik nerozhodí, ale jestliže jste zvyklá ponocovat často, už by to problém mohl být. Ve spánku mimo jiné vylučujeme hormon leptin, který ovládá naše chutě, pocit hladu a tak podobně. To on vlastně vysílá do mozku signál, jestli jsme syti, nebo jestli bychom měli něco zakousnout. Ve chvílích, kdy se v těle vyplaví jen jeho malá část, vede to k tomu, že se cítíme hladovější, než skutečně jsme. 
  • Káva ve večerních hodinách

    Káva
    Autor: profimedia.cz
    Můžete si sice dát kávu třeba v devět večer a okamžitě usnete jako špalek, ale vaše hormony v tu chvíli nespí. Zvláště jeden, a to opět kortizol. Ten je nejproduktivnější v ranních a dopoledních hodinách, zatímco večer a v noci se jeho produkce snižuje. Jestli si ale dáte kávu večer, opět ho probudíte k životu. Proto byste si neměla dávat více než dvě kávy denně a poslední zhruba tři až čtyři hodiny před spaním. 
  • Příliš mnoho kardia škodí

    Pocení slouží jako termoregulace tělesné teploty, neměli bychom se mu tedy příliš bránit.
    Autor: Shutterstock.com
    Dobrá zpráva pro všechny lenochy! Stejně jako příliš mnoho cvičení může být na škodu, tak i přehnaná míra kardio cvičení může rozházet hladinu hormonů v těle. Pokud budete v zápřahu dlouhou dobu, vyloučíte přespříliš ghrelinu, který má za úkol regulovat pocit hladu, nebo sytosti. Při jeho nedostatku hlad vůbec nepocítíte, proto se klidně může stát, že jestli to s kardio cvičením přeženete, zapomenete klidně na to, dát si nějaké pořádné jídlo – tělo to prostě nepocítí.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...