Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

8 nejčastějších chyb, kterých se dopouštíte při používání tamponů

  • Zdá se, že užívání tamponů je jednoduchá věc. Dejte si ale pozor, při chybování si můžete ublížit.
    20. května 2015 | 06:00

    Těch pár dnů z celého měsíce by určitě každá žena ve svém životě nejraději vymazala. Co dělat, abyste si další a už opravdu vážné problémy nezpůsobila kvůli nesprávnému užívání tamponů? Vyhněte se těmto nejčastějším chybám a předejdete gynekologickým zánětům.

  • Ruce si myjete až po záchodě

    Ruce si myjte nejen po použití záchodu, ale i předtím.
    Autor: Shutterstock.com
    Je hezké, že si po použití záchodu a zavedení tamponu umyjete ruce. Ale myjete si je i před touto procedurou? Uvědomte si, že cestou na toaletu sáhnete na kliku, kde se nachází spousta bakterií, a poté si stejnou rukou sáhnete mezi nohy. Ano, vaše intimní partie nejsou sice úplně sterilní, ale není nutné to zhoršovat dalšími bakteriemi, které si do ženských orgánů můžete zavést. To totiž může vést až k infekci.

    VIDEO: Věděla jste, že 60 sekund na mytí rukou není pravděpodobně dostatečné?

  • Užíváte pouze jeden druh tamponů

    Autor: Profimedia.cz
    Některé ženy mohou při užívání tamponů trpět tzv. syndromem toxického šoku, který může být v extrémních případech i smrtelný. Syndrom se projevuje hlavně v případě extra absorpčních tamponů, které by měla žena užívat pouze při skutečně silném krvácení, které bývá nejčastější první dva dny. Jinak je to naprosto zbytečné a postačí klasické. 
  • Měníte je po dlouhé době

    Menstruaci můžete klidně občas přeskočit.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud nemá žena silné krvácení, může to svádět k tomu, že si tampony mění až po delší době, než jsou doporučované čtyři až osm hodin. Přitom ale nezáleží na intenzitě menstruace. Jde o to, že tampon nasákne tekutinou, která se zahřeje, což je skvělé místo pro rozmnožování bakterií. A čím déle ho necháte zavedený, tím větší riziko syndromu toxického šoku vám hrozí. 
  • Užíváte tampony při výtoku

    Pokud máte výtok, nepoužívejte tampony, ale vložky.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže dlouhodobě trpíte silnými výtoky, spíše než tampony užívejte vložky, ale hlavně si zajděte ke svému gynekologovi. Silná menstruace, kdy se bez výměny neobejdete ani hodinu, není normální a mohla by signalizovat vážnější onemocnění, které je vždy třeba včas vyloučit.
  • Po plavání si tampon necháváte stále zaveden

    Autor: Shutterstock.com
    Proč si měnit tampon poté, co jste si byla zaplavat v bazénu, když ho máte zaveden pouze dvě hodiny? Úplně z jednoduchého důvodu. Do pochvy se dostane chlor, který se nacucne do tamponu. To rozhodně není nic zdravého pro vaše intimní zdraví, mohl by vám tam nehezky podráždit pokožku. To neplatí ale pouze o plavání v bazénu. Ve výměně hygienických potřeb byste měly být důsledné i v případě koupání v jezeře nebo moři.
  • Ne každý tampon je dobrý

    V ženské kabelce se toho ukrývá mnoho, včetně dámských tamponů.
    Autor: Shutterstock.com
    Když otevřete dámskou kabelku, kromě šminek, peněženky, hromady účtenek a dalších nezbytností pravděpodobně na dně naleznete povalovat se několik tamponů, které pamatují možná více než ta kabelka. S největší pravděpodobností bude mít i narušený obal. I při sebemenším natržení byste ho měla okamžitě vzít a zahodit do koše. Pravděpodobně se do něj dostala nějaká nečistota, kterou si spolu s tamponem zavedete do pochvy. 
  • Nezavádíte dostatečně daleko

    Tampon je nutné si zavádět skutečně hluboko.
    Autor: Shutterstock.com
    Může se to zdát trochu jako věda, ale nic na tom není. Tampon je třeba zavést hluboko, jinak vás bude dráždit. Jestliže ho máte pouze na okraji vaginy, pravděpodobně budete cítit nepříjemnou bolest. Než na tampony úplně zanevřete, zkuste si ho posunout o kousek dál. Nebojte, vytáhnout jde vždy.
  • Užíváte vonné tampony

    Udržujte svou vaginu stále mladou a pevnou pomocí pár jednoduchých návyků.
    Autor: Shutterstock.com
    S vůní růží, kopretin, heřmánku... Jestliže užíváte tampony, které voní, neděláte tím přímo chybu. Ale v některých případech nemusí vnitřní prostředí vaginy tento odér přijmout, což se projeví svěděním nebo podrážděním. Pokud tedy i vy máte dojem, že při menstruaci cítíte tam dole nepříjemné pocity, které nejsou spojeny s bolestí "oněch dnů", zkuste vyměnit parfémované přípravky za ty bez zápachu. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...