Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bolí vás hlava či záda, nemůžete spát? Ležte na rostlinných polštářích!

  • Semínka, pecky nebo sušené listy v polštáři dokáží mírnit zdravotní potíže
    13. května 2015 | 06:00

    Hlava jako střep, bolavá záda, nespavost… Výčet zdravotních problémů, které míváme ze stresu a věčného spěchu, by byl asi hodně dlouhý. Zkuste si domů koupit speciální polštáře naplněné různými rostlinami a bylinami. Pomáhají na kdeco. Seženete je v bioprodejnách, na internetu nebo v lékárnách.

  • Na bolavá záda: pohanka

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Polštář naplněný pohankovými slupkami působí skvěle například při zablokované páteři, bolestech zad, hlavy, ramen i zátylku. Je výbornou a cenově dostupnou prevencí proti migrénám, chorobám uší a mírní bolesti kloubů. Jemné a elastické pohankové slupky můžou zašité v polštáři sloužit i jako příjemné sezení při odpočinku a meditaci i celkové relaxaci. Při sezení u televize je to vhodná podložka pod hlavu.

     

  • Proti revmatu: špaldové slupky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Napěchované v polštářích posilují imunitní systém, takže jsou výbornou prevencí proti virózám a nachlazení v létě i v zimě. Mají uklidňující a antidepresivní účinky, pomáhají při dně, revmatu, proti bolestem kloubů, zlepšují prokrvení nohou (když je jimi podložíte) a jsou prevencí i proti křečovým žilám. Zahánějí celkové vyčerpání. Podporují činnost ledvin, střev a celé vylučovací soustavy.

  • Na horečku: bambus

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Polštáře plněné bambusem citelně pomáhají při nemocech, které provázejí horečky a bolesti hlavy. Je dobré, když pro tento účel máte k dispozici polštáře rovnou dva, abyste si hlavu mohli položit výš. I taková zdánlivá maličkost vám uleví.

  • Pro nespavce: bukvice

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tyhle polštáře se plní asi půlkilem řezaných a nasušených bukvic. Nejenže lépe a rychleji usnete, ale pomáhají i klidnému spánku bez divokých snů. Ráno se pak cítíte odpočatě a svěže.

  • Proti hemoroidům: pecky z višní

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pecky dokážou pohlcovat teplo, nebo naopak přijímat a udržovat chlad – a to i více než 12 hodin. Peckové polštáře se proto dají použít například jako ohřívací lahve (nejlepší je nahřívat je na radiátoru nebo teflonovém pekáči na otevřených dvířkách trouby – stačí 5 až 8 minut). Když je chceme na ochlazení, stačí je na chvíli dát do mrazáku. Pak můžou sloužit jako obklady na otoky, zanícené šlachy končetin a podobně. Chladné pecky mírní i bolesti hlavy. Peckový polštář je skvělý jako sedací podložka, když vás trápí hemoroidy. Nebo se po nich dá šlapat, a rozproudí se tak krev v unavených chodidlech.

  • Na rýmu: máta

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mátové ležení je ideální při rýmě i nastydlých dutinách, protože uvolňuje dýchací cesty a vy se můžete při rýmě a ucpaném nose lépe vyspat.

  • Proti chrápání: směska z bezu a lípy

    spánek
    Autor: Shutterstock

    Chrápání nepostihuje jen muže, ale i ženy. Když mezi ně patříte, tak doporučujeme polštář naplněný směsí mateřídoušky, černého bezu a lípy.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...