Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemusíte sedět rovně! Nejčastější mýty o bolestech zad

  • Bolavá záda jsou jednou z nejčastějších zdravotních potíží naší civilizace. Mnohdy bolí proto, že se k nim chováme špatně.
    12. května 2015 | 06:00

    Bolest zad trápí čas od času snad každého. Proto taky koluje mezi lidmi spousta mýtů, které se kolem problémů se zády točí. Znáte ty nejrozšířenější? Je dobré nepodléhat všemu, co se říká, některé zaručené rady by vám totiž nemusely prospět ani náhodou. Na co pozor?

  • Mýtus první: seďte vždy rovně

    Naučte se správně sedět u počítače, předejdete tak mnoha zdravotním problémům.
    Autor: Isifa.com

    Že hrbit se na židli je pro naše záda špatné, víme všichni. Když ale budete dlouho sedět rovně a nehybně, vaše záda vám za to příliš nepoděkují. Jestli jim chcete pomoct a ulevit si od bolesti z dlouhého sezení, opřete se občas o opěradlo židle, nohy nechte na zemi a dolní část zad lehce zakřivenou. Taky se snažte během dne stát, možnosti se najdou, minimálně můžete vestoje telefonovat.

  • Mýtus druhý: nejlepší lék je odpočinek v posteli

    Bolí vás záda? Zapomeňte na léky a pomozte si od bolesti jako naši předkové.
    Autor: Shutterstock

    Klid v posteli pomáhá například při bolestech způsobených akutním zraněním, třeba když máte natažená záda. Není ale pravda, že s bolavými zády nemáte z postele vylézat vůbec. Naopak bez pohybu se často potíže ještě zhorší.

  • Mýtus třetí: na spaní je nejlepší tvrdá matrace

    Konečně odpočinek, jaký si zasloužíte!
    Autor: Shutterstock

    Každému vyhovuje něco jiného. Vaše tělo vám samo napoví, jakou matraci potřebujete, dejte na něj. V tomhle případě bude nejspíš rozumná zlatá střední cesta. Například jedna španělská studie ukázala, že lidé spící na středně tvrdé matraci trpí bolestí zad méně než ti, kteří spí na matraci až příliš tvrdé.

  • Mýtus čtvrtý: nesmíte zvedat těžké předměty

    Bolesti zad nás umějí pěkně potrápit.
    Autor: Profimedia.cz

    Potřebujete zvednout těžký předmět? Pamatujte, že není důležitá jen jeho váha, ale taky způsob, jakým ho zvedáte. Proto se při zvedání snažte být předmětu co nejblíže a přidřepněte si. Díky tomu pak ke zvedání využíváte sílu svých nohou a můžete si troufnout i na něco těžšího. Pochopitelně s rozumem.

  • Mýtus pátý: nízká tělesná hmotnost vás bolesti zad zbaví

    Bolest zad
    Autor: Shutterstock.com

    Je fakt, že bolest zad je častější u lidí, kteří mají nadváhu. Ale pozor, i příliš štíhlí lidé jsou ohroženi bolestí zad. V první řadě ti, kteří trpí poruchou příjmu potravy.

  • Mýtus šestý: sport bolest zad zhoršuje

    Zatočte s bolavými zády! Jde to i bez doktora.
    Autor: Shutterstock

    Pravidelné sportování je ideální prevencí celé dlouhé řady nemocí, bolest zad nevyjímaje. Pomáhá i tehdy, když už se bolest objeví, dokonce i pro akutní zranění zad je někdy doporučován mírný cvičební program. Málokomu prospěje, když si sám naordinuje „klid na lůžku", jen o druhu a intenzitě pohybu se domluvte s odborníky.

Autor: Zuzana Macková
Klíčová slova:  zdraví, záda, bolest zad, mýty
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...