Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak správně pečovat o vaginu? Největší chyby, které děláte!

  • Kdo by to byl řekl, že i přehnaná hygiena škodí? U té intimní tomu skutečně tak je!
    9. května 2015 | 06:00

    Kdo by to byl řekl, že intimní hygiena může být taková věda! Prostě se vykoupu a jdu, ne? Kéž by to bylo tak jednoduché! Protože to, co normálně platí u očisty zbytku těla, neplatí o mytí našich intimních partií. Pokud nebudete dodržovat určitá pravidla, můžete si způsobit i zdravotní komplikace.

  • Přeháníte to s mýdly

    Udělejte si relaxační den jen pro sebe.
    Autor: profimedia.cz
    Abychom se vyhnuly zánětům a ženským zdravotním problémům, musí být zachováno neutrální prostředí v naší vagině. Správné pH má být  mezi 3,5 až 4,5, ale parfémovaná mýdla ho mají kolem 8. To znamená až dvojnásobek. Pokud dojde k narušení vnitřní rovnováhy, pravděpodobně se budete potýkat s nepříjemným svěděním, pálením, řezáním. Paradoxně také může vaše vagina při užívání parfémovaných mýdel nepříliš vonět. 
  • Myjete se tam, kde nemáte

    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastější chybou, které se většina žen dopouští, je to, že se myjí i na místech, kde vlastní hygienu ani tolik nepotřebují. Zatímco vnější okolí vaginy si důkladnou očistu zaslouží s vaší dopomocí, vnitřní prostředí už ne. Vagina má totiž jednu skvělou vlastnost, a to že se dokáže čistit sama. Proto byste do tohoto samostatného světa neměly příliš zasahovat a vyplachovat byste ho měly maximálně vodou. 
  • Používáte parfémované přípravky

    Dopřejte své vagině to největší pohodlí, aby byla zdravá.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdyby vaše ženské přirození mělo vonět po růžích, pak tak vonět bude. Ale příroda to zařídila jinak a určité aroma, které vagina má, je opodstatněné. Proto není dobré jít proti přirozenosti a používat parfémované kosmetické výrobky, ať už to jsou voňavá mýdla, pudry nebo čisticí ubrousky. Obsahují totiž chemikálie, které mohou způsobit pocit pálení a svědění. Pokud se chystáte na dlouhou cestu, během které nebudete mít šanci se pořádně umýt, pořiďte si cestovní ubrousky, které nejsou nijak parfémované.
  • Holíte se úplně všude

    Autor: krasa.cz
    Je jasné, že toto zřejmě slyšet nechcete, ale depilovat si ochlupení mezi nohama úplně vašemu pohlaví také příliš neprospívá. Chloupky jsou znakem sexuální dospělosti a hrají svou roli. Působí totiž jako ochrana vaší vaginy a močových cest, protože zachycují drobné mikroorganismy a nečistoty. Neznamená to ale, že se z vás musí stát přírodní žena. Jen byste měla zachovat alespoň kratičké ochlupení kolem vstupu. Všude jinde se můžete holit do aleluja. Obezřetné buďte i při užívání holicích pěn a dalších přípravků. Kůže v oblasti vaginy je velmi citlivá a mohla by se objevit vyrážka. 
  • Používáte jeden ručník na celé tělo

    Na utírání intimních partií byste měla užívat jiný ručník než na zbytek těla.
    Autor: shutterstock
    I když to zní skutečně puntičkářsky, pokud jste náchylnější k infekcím, pak tuto radu určitě uvítáte. Po sprchování byste měly užívat jeden ručník na celé tělo a jiný speciální poté na intimní partie. Ručníky v sobě skrývají mnoho bakterií, běžným okem neviditelných. A když už se utíráte, nepřehánějte to s drhnutím. Spíše si své intimní partie jen tak lehce otřete a zbytek nechte samovolně uschnout. 
  • Špatným směrem

    Udržujte svou vaginu stále mladou a pevnou pomocí pár jednoduchých návyků.
    Autor: Shutterstock.com
    I to, jakým směrem pohybujeme rukou při mytí, je důležité. Vždy byste se měla mýt směrem od vaginy ke konečníku, a nikdy naopak. Zůstávají tam totiž malé zbytky moči, potu, výkalů nebo výtoku. A ty mohou být zdrojem pozdější infekce, pokud se bakterie dostanou do vaginy. Z toho důvodu je určen směr zepředu dozadu, abyste si dovnitř nezavedly bakterie a infekce, které tam nemají co dělat.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...