Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 věcí, které jste dosud nevěděla o svých prsou, a měla byste

  • Věděla jste, že pokud budete spát na břiše, můžete tím svým ňadrům uškodit?
    29. dubna 2015 | 06:00

    Naše chlouba, ale i naše prokletí. Zatímco jedna by pro velká prsa zabíjela, druhá by jí je ráda věnovala, i s tou bolestí zad a věčnou bojovkou sehnat pohodlnou a hezkou podprsenku. Věděla jste ale, že prsa mohou vážit až deset kilogramů a že existují až čtyři různé typy bradavek?

  • Dívej se mi do očí!

    Ženský dekolt
    Autor: Shutterstock.com
    Muži si hledají desítky důvodů, proč je povznášející dívat se na ženská prsa. Prý má sledování ňader blahodárný vliv na jejich tlak (lze vůbec mluvit o nízkém tlaku v souvislosti s mužem a prsy?), jsou méně náchylní k srdečním chorobám a mají pravidelnější tep. I když na nás to asi takové pozitivní účinky nemá, také se na ně rády podíváme. Podle nejrůznějších výzkumů se na dámský dekolt díváme úplně stejně dlouhou dobu jako muži.
  • Sedí vám dobře?

    Tukové polštářky na zádech se můžou objevit i vinou špatné podprsenky.
    Autor: Shutterstock.com
    Možná i vy patříte mezi těch osm žen z deseti, které nosí špatnou podprsenku. Ano, skutečně tolik z nás si neumí zvolit dobrou velikost. A to se pak projeví hned několika způsoby. Správně zvolená podprsenka by se neměla vzadu posouvat nahoru na lopatky, ale měla by držet. Rozhodně by vás neměla natolik obepínat, aby vám na zádech vytvořila nevzhledné záhyby. Košíčky by měly být tak velké, aby vám z nich prsa nepřetékala ven, a ramínka by se neměla zařezávat do kůže pod tíhou vašich ňader, ale měla by je naopak držet ve správné rovině.
  • Jaký máte typ bradavek?

    Existují čtyři typy bradavek. Který máte vy?
    Autor: Shutterstock.com
    Že jsou všechny stejné? Kdepak! Existují totiž čtyři různé druhy bradavek. Normální, ploché, vystouplé a obrácené. Normální má většina žen. Stále vyčnívají o trochu výše nad své dvorce a při vzrušení se mohou ještě trochu zvětšit. Ploché bradavky nijak nevyčnívají, pouze při změnách teplot nebo při vzrušení. Vystouplé jsou v podstatě ty samé jako ploché, ale s tím rozdílem, že celý dvorec je lehce vystouplý. A vpáčené jsou takové, které mají uprostřed dvorce takový ďolíček. K tomu dojde v pubertě, kdy se nevyvinou všechny mléčné žlázy. To se většinou spraví během kojení, lze zvolit i cestu plastické chirurgie.
  • Nezapomínejte na hydrataci

    Autor: profimedia.cz
    Ruce si krémem namazat nikdy nezapomenete, ale co prsa? Věnujete jim také dostatečnou hydrataci jako zbytku těla? Během puberty, kdy se vám vyvíjela ňadra, se jejich kůže velmi vytáhla a ztenčila se. Je mnohem citlivější než na jiných částech těla, což znamená, že je mnohem náchylnější k tomu, vysychat. Proto svým prsům věnujte dostatek pozornosti a péče a nezapomeňte na zvlhčení! 
  • Třetí bradavka není mýtus

    O svá prsa se musíme začít starat už ve dvaceti letech.
    Autor: Shutterstock.com
    Vzpomínáte si na ten díl Přátel, kdy se Chandlerovi smáli za to, že má třetí bradavku? I když se to může zdát přehnané, ve skutečnosti má asi 6 % všech lidí jednu bradavku navíc. Nejde o nic neobvyklého, navíc se může objevit de facto na jakékoliv části těla. Touto anomálií trpí třeba i zpěvačka Lily Allen. 
  • Nejsou pořád stejně velká

    prsa, žena, podprsenka
    Autor: Shutterstock
    A to nemyslíme pouze během vývoje, ale i v dospělosti. Prsa mění svou velikost v průběhu ženského cyklu. I když pro muže to je změna pouhým okem nepozorovatelná, žena sama moc dobře ví, že se něco děje. Největší výkyvy lze pozorovat ve druhé polovině měsíce, kdy se v těle zvyšuje hladina progesteronu, který si hraje s naší velikostí. Dalším hormonem plnícím naše podprsenky je i prolaktin, který se podílí na vývoji mléčných žláz. A protože se ženské tělo v období ovulace připravuje na případné mateřství, prolaktin nechce nechat nic náhodě a čeká v pozoru, co přijde. A v neposlední řadě se nám objem hrudníku před menstruací zvětší i proto, že v sobě zadržujeme více vody než během zbytku měsíce.
  • 8 milionů košíčků denně

    Na nákupy podprsenky? Jedině s tahákem!
    Autor: Shutterstock
    Přesně tolik je vyrobeno na celém světě během jednoho jediného dne! To znamená dvacet osm milionů nových podprsenek každý týden nebo také sto šestnáct milionů podprsenek za jeden měsíc. Takový počet se zdá téměř neuvěřitelný. Zvláště když pak stojíte před regálem se spodním prádlem a zrovna nemají vaši velikost... 
  • Velká prsa, malý plat!

    Muž se dívá ženě do výstřihu.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže patříte mezi ty lépe obdařené co do plnosti dekoltu a váš milý si vás vybral právě kvůli tomu, měla byste si na něj dát pozor! Podle studie, která byla provedena v roce 2013 na 266 mužích z různých socioekonomických vrstev, preferují velká prsa ti, kteří nejsou příliš finančně movití. Zřejmě chtějí mít pocit, že mají alespoň něčeho dostatek.
  • Mohou vážit až deset kilogramů!

    Ženy s nadváhou mají vyšší riziko vzniku rakoviny prsou.
    Autor: Shutterstock.com
    Nyní už konec vymlouvání na těžké kosti! Za to, že se ručička na váze posunula zase o kousek dál, nemůžou ukryté tuky, ale má velká prsa, to je přece jasné! Průměrná podprsenka je totiž vyráběna tak, aby unesla až deset kilogramů. Takže je jasné, že deset kilogramů z naší váhy je jen v prsou. A nepříliš lichotivé pojmenování dámských ňader "melouny" najednou získává nový rozměr.
  • Spánek na břiše může pozměnit tvar

    Žena leží na břiše.
    Autor: Shutterstock.com
    Ustelete si raději na břiše než na zádech? Pak si dejte pozor, prsa by mohla během let změnit svůj tvar, respektive můžete přijít o jejich pevnost. Alespoň v tom případě, kdy ležíte na tvrdé matraci a nemáte pod prsy měkký polštář, který by snižoval riziko otlačení. Takže až si půjdete lehnout, nezapomeňte si kromě měkkého pod hlavu dát i trochu měkkého pod ňadra. Podobně svému dekoltu uškodíte i v případě, kdy budete spát na boku. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...