Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Praskl vám kondom? Nouzovou "pilulku po" lze užít i pět dnů po sexu!

Není nutné se hroutit, když selžou kondom i přerušovaná soulož. "Pilulka po" funguje i pět dnů po početí.
21. dubna 2015 | 06:00

Noční nájezdy na gynekologické pohotovosti už jsou takřka minulostí. Máme na mysli případy, kdy se páry se zoufalým pohledem domáhaly poslední záchrany před nechtěným těhotenstvím. Volně prodejná pilulka používaná po styku není sice v naší republice žádnou objevnou novinkou, ovšem revolucí je to, že se teď začala prodávat nouzová kontracepce, která neobsahuje žádné hormony. A užít ji můžete až do pěti dnů po milování.

Ještě nedávno bylo možné napravit všechny hříchy předešlé noci pouze užitím tablet Postinoru nebo Escapelle. Od minulého týdne mají ženy na výběr ještě třetí variantu, a to nehormonální nouzovou kontracepci – pilulky ellaOne. Tento preparát lze užít až pět dnů po nechráněném styku.

"Účinnost je nejvyšší v prvních třech dnech, ale oproti předešlým přípravkům, které jsou k dispozici, přetrvává i pět dnů," popisuje jednu z výhod ellaOne gynekolog Robert Hudeček.

Pilulku si můžete vzít i "pět dnů po".
Autor: Shutterstock.com

Tato nouzová kontracepce umí totiž oddálit ovulaci až o pět dnů. Tak dlouho dokážou mužské spermie přežít v prostředí ženské vaginy. Může tak tedy ochránit i ty, které měly nechráněný koitus těsně před ovulací, kdy je šance na otěhotnění bezesporu nejvyšší. Ostatně spoléhat jako na účinnou metodu proti početí na neplodné dny je jako spoléhat na to, že v květnu nebude pršet. 

Zapomeňte na třezalkový čaj

Ačkoliv se mnoho žen domnívá, že k ovulaci dochází v polovině jejich menstruačního cyklu, pouze asi 30 procent žen se tím může řídit. U zbylých téměř tří čtvrtin může k ovulaci dojít kdykoliv mezi osmým a dvaadvacátým dnem jejich cyklu. 

Jako u jiných léků, i u ellaOne jsou kontraindikace, které mohou snižovat účinnost. Podobně jako u klasické hormonální antikoncepce, i zde může ochrana selhat po konzumaci třezalky tečkované. Pokud tedy máte nervy na pochodu z nechtěného těhotenství, dejte si raději skleničku na kuráž než tento bylinný čaj.

Video se připravuje ...
Začala se prodávat první "pilulka po" bez hormonů! • VIDEO: Adam Balažovič

Skutečně jen jako poslední záchrana

Nový přípravek má ještě další výhodu, a to tu, že na začátku letošního roku schválila Evropská komise volný prodej ellaOne ve všech zemích Evropské unie. Pokud by se vám tedy měla stát nějaká nehoda na dovolené, stačí zajít pouze do lékárny a zažádat o pilulku.

Ačkoliv to zní jako revoluce pro všechny ženy, rozhodně by měla být "pilulka po" až na posledním místě z hlediska ochrany před nechtěným početím. Nelze nouzovou kontracepci zaměňovat za běžnou antikoncepci. Když už nic jiného, alespoň trochu náruživější uživatelku by to mohlo zruinovat. Jedna vášnivá chyba totiž vyjde na 664 korun.

Video se připravuje ...