Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

10 věcí o vašem zdraví, na které se odvážíte zeptat jen Googlu

  • Také jste už někdy zkoušela "vygooglovat", proč se vám chce nutně na záchod, kdykoliv začnete běhat?
    20. dubna 2015 | 06:00

    Také vás někdy zajímalo, proč vlastně mají ženy orgasmus nebo proč vám smrdí nohy? Máte spousty dalších otázek ohledně svého těla, ale jsou to tak intimní věci, že se stydíte kohokoliv zeptat a raději se snažíte to "vygooglit"? 

  • Proč nemám orgasmus?

    Velikost klitorisu podle vědců ovlivňuje orgasmus u žen. Čím větší, tím lepší...
    Autor: profimedia.cz
    Jestli jste i vy někdy zadala do vyhledávače tuto otázku, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat! A to doslova. Pokud žena ve svém životě ještě nezažila ten pocit slasti, pak dělá buď ona, nebo její partner něco špatně. A to v důsledku toho, že nezná pořádně své tělo. Gynekologové a sexuologové to potvrzují. Jejich rada tedy je, aby každá dáma nejprve zjistila, co se jí líbí a vyhovuje jí, a poté o problému mluvila se svým partnerem a ukázala mu, co od něj vlastně chce.
  • Proč mi to občas trochu...

    žena, běh, běhání
    Autor: Shutterstock
    Určitě se vám to také někdy stalo, že jen co jste vyběhly, začalo se vám chtít čurat a třeba vám kapička unikla. Není to nic neobvyklého, ale proč se to vlastně děje? Ke stresové inkontinenci dochází ve chvíli, kdy tlak uvnitř břicha působí na močový měchýř. A namáhavé fyzické cvičení ho může zvýšit. Tlak ale není jediným důvodem. Na vině může být i hyperaktivní močový měchýř. Jestliže vám to ale uniklo při nějakém sportu, pak byste měla navštívit gynekologa.
  • Proč se mi třou stehna o sebe?

    Sledujte pozorně, co se vám děje mezi nohama.
    Autor: Profimedia.cz
    Ani netušíte, kolik žen toto trápí. Zvláště v létě, kdy nosí sukně a šaty. Při chůzi se jim dřou stehna o sebe, čímž může vznikat i bolestivá vyrážka a také odřeniny. Příčina je naprosto jednoduchá – nadváha. A teď jedna špatná zpráva. Nezbavíte se toho jinak, než že zhubnete a nohy posílíte. Předtím, než ale shodíte těch pár kilo, zkuste si třeba stehna namazat pevným deodorantem nebo noste pod sukně elastické kraťásky, které nebudou vidět, ale dopřejí vám pohodlí.
  • Proč mi smrdí nohy?

    Jsou vám cítit boty? Vytřete je octovou vodou.
    Autor: Shutterstock.com
    Nepříliš vábné aroma nohou je způsobeno hlavně tím, že se nohy potí. Napadá vás teď otázka, proč vám tedy nesmrdí i ten zbytek těla, který se také potí? To je jednoduché, protože na nohou je mnohem více bakterií než jinde. Navíc i pokožka na nohou má trochu odlišnou strukturu oproti tělu. Proto se zde vyplavují i trochu jiné bakterie, které mají samozřejmě i odlišný zápach. A vůbec nejhorší, co můžete udělat, je vzít si silonky a boty z umělé hmoty. Ty totiž zvyšují pocení, a navíc vyplavenou tekutinu nejsou schopny absorbovat. Pokud patříte i vy mezi ty chudáky, kteří se na návštěvě stydí zouvat, pak vyzkoušejte různé spreje do bot nebo deodoranty na nohy, které mohou pocení eliminovat – a hlavně vás alespoň zčásti zbaví zápachu.
  • Proč se mi chce na velkou, když běhám?

    Syndrom dráždivého střeva člověka na záchodě zaměstná.
    Autor: Shutterstock.com
    Nasadíte běžecké boty, vydáte se na svou oblíbenou trasu, a najednou ouha! V polovině se vám začne chtít strašně, ale opravdu strašně moc na velkou. A teď co s tím? Dojít domů vám zabere spousty času, takže se to snažíte nějak "přejít". Pro příště, poučeni z této zkušenosti, s sebou berete raději kapesníčky. Proč se vám ale chce na velkou, kdykoliv se vydáte běhat? Mimo to, že se hýbe celá vaše kostra, v pohybu jsou i střeva. Ta se hýbou nahoru a dolů, čímž urychlí celý proces a to, co v nich zrovna je, popoženou dopředu. Lze se tomu ale vyhnout, pokud si před běháním dáte pohov od všech jídel a nápojů, které by vám mohly připravit horké chvilky. Těmi jsou hlavně káva, černý čaj nebo jablečný džus.
  • Proč se mi dělá tolik ušního mazu?

    Hygienické tyčinky mohou poškodit uši místo toho, aby pomohly.
    Autor: Profimedia.cz
    Jde pouze o nahromadění většího množství ušního vosku, což ale není nic, co by vám mohlo zdravotně nějak ublížit. Je to pouze nepříjemné, ale je jasné, že vám to může ztěžovat život. Vězte ale, že bez ušního mazu bychom se neobešli. Chrání totiž zvukovod a brání infekcím, aby se do ucha dostaly. Jestliže ale máte problém s ušním mazem, pomůže, když si do něj dáte pár kapek peroxidu vodíku jednou týdně. Kromě toho také není na škodu navštívit ORL, aby se vám doktor na ucho podíval a měl vás pod kontrolou.
  • Proč mi v břiše kručí tak nahlas?

    Vaginální mykóza ohrožuje ženy hlavně v letních obdobích.
    Autor: Profimedia.cz
    S díky na návštěvě odmítnete kus dortu se slovy: "Díky, nemám hlad." Pravda je taková, že vám ten zákusek minule příliš nechutnal a nyní se tomu chcete taktně vyhnout. Jenže po chvíli se hlasitě ozve váš hladový žaludek a vy se těžko vymluvíte, že fakt nechcete nic k jídlu. Jestliže vám ale kručí v břiše i v případě, kdy hlad vůbec nemáte, může vám tím vaše břicho říkat o nějaké nemoci. Kručení v břiše je jedním z příznaků nesnášenlivosti laktózy nebo jiné potraviny. Kromě toho to ale můžou být i zánětlivé onemocnění střev nebo Crohnova choroba. Vždycky to ale nemusí být takto vážné. Kručet v břiše může i z nadbytku vzduchu v žaludku. 
  • Proč nepřišla ejakulace?

    Napřed byl sex skvělý, ale pak dal přednost práci.
    Autor: profimedia.cz
    Jste s partnerem akorát v nejlepším, vy už za sebou máte několikrát dosažen vrchol, a on stále nic. Můžete dělat, co chcete, stavět se na hlavu a vystřídat všechny polohy, jenže on ke konečnému vyvrcholení nedojde. Ve většině případů za to můžou myšlenkové pochody milence, které se ubírají úplně jiným směrem, než jakým by v danou situaci měly. I když se zdá, že je to výsada spíše nás, žen, i chlapům se při sexu v hlavě občas honí jiné věci. Což je důvod, proč to nakonec nedopadne. Také je dobré zjistit, jestli partnera žena nestimuluje špatným způsobem. Jestliže se to stane jednou, není třeba se tím znepokojovat, ale pokud jde o dlouhodobější problém, je třeba vyhledat sexuologa a problém řešit.
  • Proč se tak moc potím?

    Někteří lidé trpí nadměrným pocením – neboli hyperhidrózou.
    Autor: Shutterstock.com
    Není to moc dobré zjištění, ale potit se prostě potřebujeme. Každý z nás. Ale důvodem, proč se potíme, je ochlazení těla, které se z nějakého důvodu přehřálo. Může to být počasím, zvýšenou aktivitou, ale také třeba stresovou situací. Pokud nemusíte po každé prezentaci ždímat košili, pak buďte klidní, nejde o nic jiného než fyzickou reakci vašeho těla. Jestli ale patříte mezi ty, kteří se potí, i když jsou v naprostém klidu a třeba spí, můžete trpět poruchou zvanou hyperhidróza, tedy nadměrným pocením. Buďte v klidu a otřete si orosené čelo – hyperhidrózu lze léčit. Poraďte se se svým lékařem.
  • Proč mě po sexu bolí v tříslech?

    Autor: Shutterstock.com
    Zvláště při misionářské poloze se vám možná občas stane, že vás chytnou křeče nebo se objeví tupá bolest v tříslech. A pak máte sakra co dělat dát nohy zase do normální polohy. Nebojte, rozhodně to není tím, že by se na vás začal podepisovat věk, ale jen máte nedostatečně posílené svaly v oblasti kyčlí. Vezměte si třeba fotbalový míč, vložte si ho mezi kolena a tlačte směrem k sobě. To opakujte 30krát až 40krát. Než budete mít dostatečně posílené svaly, zkuste s partnerem i jiné polohy, které vašim kyčlím uleví.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...