Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Léky na bolest hlavy? Pouze tehdy, když znáte její příčinu, radí odborníci

Než si v lékárně koupíte další analgetika, raději proberte s lékárníkem, které skutečně potřebujete.
17. dubna 2015 | 06:00

Venku je krásné počasí, a vy místo toho, abyste šli ven na procházku, ležíte v zatemnělém bytě s mokrým hadrem přes hlavu a sápete se po nějakém nejvhodnějším analgetiku, které vám od bolesti hlavy pomůže.

Ta chvíle, kdy máte pocit, že každý pohyb hlavou je pro vás tím největším utrpením, které můžete zažít, že ti ptáci venku křičí tak moc, až se vám z toho rozskočí hlava, a že jediné, co by vám teď mohlo pomoci, je temná místnost bez světla a naprosté ticho. Bolest hlavy nás celkem pravidelně ochromuje všechny a za ta dlouhá léta jsme se naučili instinktivně sahat po ibalginu nebo paralenu. Ti větší drsňáci pak polykají valetol.

Analgetika léčí příznaky, nikoliv příčinu

Je ale správné brát bezmyšlenkovitě analgetika? „Po analgetikách by měli lidé sahat ve chvílích, kdy se jedná o bolest hlavy ze zjevné příčiny, jako jsou nachlazení, kocovina nebo třeba dehydratace. Dále v případech, kdy to netrvá příliš dlouho a není bolest moc častá,“ upozorňuje lékárnice Leona Štěpková z Alphegy.

Antivirotika by měla být pouze pro pacienty v ohrožení, s více onemocněními nebo s nízkou imunitou.
Autor: Profimedia.cz

V takových případech by těm permoníkům ve vaší hlavě, mlátícím zběsile kladívky do mozkovny, měla skončit šichta, a vám tak začít klid. Alespoň do chvíle, než se opět střetnete s původcem bolesti. Jestli se ale bolest pravidelně vrací nebo analgetika nezabírají, pak je nasnadě zamyslet se nad tím, zda byste neměli vyhledat lékařskou pomoc. Protože v takovém případě je něco v nepořádku a jen tak nějaký prášek z lékárny to rozhodně nespraví.

„Lékaře by měl člověk navštívit ve chvíli, kdy je bolest skutečně silná, zejména v týle, a je spojena s vysokou teplotou nebo omezením hybnosti," varuje lékárnice. Dalším alarmujícím znamením může být i bolest, která se začala pravidelně objevovat po nasazení nové dávky chronicky užívaného léku, nebo chvíle, kdy je stav trýznivý a bolest je spojena s rozostřeným viděním, nevolnostmi nebo ztrátou pozornosti a motáním hlavy.

Důležitý je dialog s lékárníkem
Na bolest hlavy pomůže třeba i zmáčknutí správného bodu na čele nebo kočičí vrnění.
Autor: Shutterstock.com

Ostatně už při samotném nákupu léku by se vás měl lékárník zeptat na několik okolností, které mohou ovlivnit samotný výběr. V potaz byste měli brát to, zda potřebujete prášek pro sebe, nebo pro někoho jiného, jak silné bolesti jsou a jak dlouho trvají, jestli k tomu berete i jiné medikamenty, zda máte třeba nějaké chronické onemocnění. „Čím méně se toho lékárník dozví, tím hůře bude doporučovat vhodný lék,“ konstatuje lékárnice.

Než ale začnete léky bezmyšlenkovitě používat, přečtěte si důkladně příbalový leták, vyhnete se tak nežádoucím účinkům a chybám, kterých se lidé běžně dopouštějí. Léky si aplikují v příliš malých, nebo naopak příliš vysokých dávkách, špatně si časují dobu užití nebo berou několik léků se stejnou účinnou látkou naráz, čímž zvyšují riziko předávkování.

Dnešním dnem začíná Rok migrény, kterou Češi často podceňují a zaměňují za obyčejnou bolest hlavy. Přitom může upozornit na vážnější problém, jako je třeba nádor nebo krvácení do mozku. Proto si můžete o své bolesti hlavy nechat poradit a přitom se můžete i nechat vyšetřit v Alphega lékárnách, kde probíhá až do 10. května preventivní kampaň proti bolesti.

Video se připravuje ...