Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chcete oddálit menopauzu a srovnat si hormony? Zkuste sílu přírody!

  • Jestli chcete ještě o chvíli oddálit menopauzu nebo její příznaky, můžete místo hormonální léčby vyzkoušet sílu bylinek!
    4. května 2015 | 06:00

    Návaly horka, nepochopitelné výkyvy nálad, zakulacování se na nesprávných tělesných partiích. Nejedna žena po čtyřicítce se obává toho, kdy i u ní zaklepe na dveře menopauza a začne jí mávat s hormony. Jde to oddálit? A co dokážou byliny?

  • Kokosový olej

    Kokosový olej
    Autor: Shutterstock.com
    Kokosový olej je skvělým pomocníkem pro srovnání hormonální nerovnováhy. Obsahuje totiž všechny základní prvky, které zvyšují tvorbu hormonů, a zároveň zpomaluje stárnutí buněk. Kromě toho drží naše tělo dále od zánětů, protože má v sobě antibakteriální a protizánětlivé prvky. Každá žena, která si tak chce udržet ještě chvíli hormony na uzdě, by si měla denně dát alespoň trochu kokosového oleje. Skvělý je v tom, že ho lze kombinovat téměř s čímkoliv.
  • Olej z pelargonie

    Muškáty oživí každý balkon či terasu.
    Autor: Profimedia.cz
    Když se řekne pelargonie, většina si představí letní růžové a červené květiny, které zdobí okna a zahrady po celé republice. Přitom olej z této květiny se běžně používá na srovnání hormonální nerovnováhy v těle. Účinné látky v něm totiž pomáhají udržovat autonomní nervový systém v pořádku. Ten je kromě běžných činností, jako jsou správná funkce srdce, dýchání nebo proces trávení, zodpovědný i za produkci hormonů. Olej je běžně k dostání ve specializovaných obchodech.
  • Esence z mandarinek

    Autor: Shutterstock.com
    Mandarinka, nebo také petitgrain, se používá často jako jedna z esencí do voňavek. Je to totiž teplá, citrusová vůně, která povznáší náladu, a navíc pomáhá držet hormony v rovnováze i v poměrně nestabilních životních obdobích. Mandarinky totiž obsahují fytoestrogen, který se někdy používá i jako hormonální substituční léčba. Účinné látky působí také proti rakovině, jejíž riziko se u žen v menopauze zvětšuje. Zvláště co se týče rakoviny prsu. 
  • Šalvěj

    Šalvěj
    Autor: shuterstock.com
    Když má někdo nervy na pochodu, pak se tradičně doporučuje dát si šalvějový čaj. Tato bylina totiž umí srovnat hladinu hormonů v krevním řečišti, pokud jsou nějak rozházené. Navíc vám zlepší náladu a zmírní příznaky silného PMS, jako jsou bolesti a křeče. Pokud šalvěj smícháte s pelargonií, zmizí i bolesti hlavy, nevolnost a výkyvy nálad, které doprovázejí ženské dny. Společně totiž vytvoří silnou dvojici, která se postará o to, aby se vaše hormony vrátily do rovnováhy.
  • Levandule

    Autor: Shutterstock.com
    Koho by neuklidnila přitažlivá vůně linoucí se z pole plného levandulí! Už jen samotný pohled je pohlazením po duši. Ale dělat si kvůli každému výkyvu nálad a hormonů výlet do přírody? To by zajisté také fungovalo, ale v případě nouze vám k tomu postačí samotná levandule, třeba sušená, nebo olej z ní. Ten totiž dokáže srovnat nerovnováhu ženských hormonů, ulevuje od návalů horka, nočního pocení a nevolnosti.
  • Slunečnicový olej

    slunečnicový olej
    Autor: Shutterstock.com
    Jedním z doprovodných příznaků menopauzy jsou i kila navíc, která se mohou objevit hlavně v okolí břicha. Proto byste se měly snažit omezit tuky, co jen to půjde. Zcela zanevřít ale na ně nemůžete. Zkuste začít alespoň tím, že budete používat slunečnicový olej. Obsahuje fytoestrogeny, které dokážou srovnat hormony nejen vám, ale i vašemu muži. Jak jednoduchý krok k tomu, mít doma vše pod kontrolou!
  • Chřest hroznovitý

    Šatavari je bylinka, která by neměla chybět doma žádné ženě před menopauzou.
    Autor: Shutterstock.com
    Chřest hroznovitý bývá trochu známější pod názvem šatavari a používá se již po stovky let v ajurvédské medicíně. Nemusíte být ale příznivci východní medicíny, abyste podlehly kouzlu této byliny. Snižuje fyzické i psychické příznaky nadcházející menopauzy, jako jsou návaly horka, náladovost, občasné nevolnosti. Pravidelné užívání šatavari také zabrání zadržování vody v těle.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...