Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přibývá lidí s krátkozrakostí! Můžou za to smartphony a tablety?

Myslíte si, že za krátkozrakost můžou moderní technologie? Možná ano!
10. dubna 2015 | 06:00

Až o padesát procent se za posledních 50 let zvýšil počet dětí s krátkozrakostí. Je to způsobeno tím, že děti věnují stále více času čtení a studiu? A jaký vliv na to mají počítače, tablety a smartphony, do kterých pravděpodobně i vás potomek doslova civí celý den?

Za krátkozrakostí stojí podle vědců to, že dnešní děti neustále hledí do obrazovek – do těch od počítače, tabletu nebo smartphonu. Nárůst problémů se zrakem je totiž přímo úměrný rozvoji moderních technologií. Unavené oči se prostě rychleji vyčerpají celkově.

Problémům nahrává i fakt, že kvůli moderním technologiím děti tráví mnohem méně času na denním světle. Odborníci z univerzity v Sydney se domnívají, že děti by měly venku strávit alespoň tři hodiny denně při intenzitě světla 10 000 luxů. Přitom umělé osvětlení dodává světlo pouze 500 luxů. V lidském těle se totiž při denním světle uvolňuje dopamin, který se pak v sítnici podílí na přenosu nervových vzruchů a na správném fungování našeho zraku.

Nejde o vadu, ale o únavu

Podle optometristy Petra Vykypěla z Alcon Pharmaceuticals ale časté koukání do počítače za krátkozrakost nemůže. Tím si zrak můžete spíše unavit než úplně zkazit. To se pak projevuje únavou očí, rozmazaným a neostrým viděním. Což může být zavádějící a mnoho lidí si myslí, že jde hned o oční vadu. Že jsou vaše oči namáhány, tomu se nejspíše nevyhnete, ale můžete jim v jejich trápení ulehčit. Stačí, když jim dáte trochu odpočinku. 

Nejsme předurčeni zírat

Člověk není předurčen k tomu, aby se osm dvanáct hodin denně díval na předměty, které se hýbou a barevně proměňují, a navíc na tak krátkou vzdálenost. Navíc při práci na počítači nebo sledování televize máme potřebu mrkat až třikrát méně než při jiných denních činnostech, což může oči vysušovat. „Měli byste si tedy co hodinu odpočinout. Podívat se do dálky, do blízka, trochu si oči potrénovat, aby se zrak projasnil,“ radí Petr Vykypěl.

Pokud máte pocit, že vás oči pálí, tak si do nich nakapejte umělé slzy a oči vás přestanou bolet.
Autor: Shutterstock.com

 

Stejně jako obrazovky jsou pro naše oči nebezpečné i uzavřené prostory, kde se soustavně topí či používají klimatizace. I z toho jsou oči vysušovány, mohou pálit a způsobit to, že máte pocit neostrého vidění. Ani to ale není oční vada, pouze příznak toho, jak je zrak namáhán. Proti tomu vám pomohou umělé slzy, které lze volně koupit v každé lékárně. 

Video se připravuje ...
Optometrista Petr Vykypěl hovoří o změnách našeho zraku během let. • VIDEO: Adam Balažovič

Video se připravuje ...