Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Když vás svědí pozadí. Jak poznáte, zda vás trápí vlk, nebo hemoroidy?

  • Jestliže vás svědí zadek, může za to třeba i nekvalitní oblečení, jako jsou upnuté kalhoty, nebo silonky.
    8. dubna 2015 | 06:00

    Snad nejhorší částí těla, která vás může svědit, je vaše pozadí. Jde o poměrně intimní partii, o které se nám nechce s nikým mluvit, a to ani s lékařem. Pokud máte problémy s tím, že vás právě tahle oblast svědí, nemusí jít o žádnou tragickou nemoc, často za to může i špatné oblečení nebo nechráněný pohlavní styk. Odhalte příčiny svědění a poperte se s tím! 

  • Opar

    muž, žena, sex, kondom
    Autor: Shutterstock
    Pokud je vyrážka červená, svědí a jde o malé bolestivé puchýřky, máte s největší pravděpodobností pohlavní herpes. Ten se totiž nemusí vždycky usadit pouze na pohlavních orgánech, ale v zápalu vášně se může dostat až k vašemu pozadí. V takovém případě vypadá vyrážka podobně jako opar na rtech nebo právě na pohlavních orgánech. I tak je ale potřeba navštívit lékaře, aby vám předepsal účinné léky, například antivirotika, které urychlí proces hojení. Pokud se ale chcete tomuto problému vyhnout, dbejte na bezpečný sex.
  • Plísňová infekce

    Chcete mít také výstavní pozadí? Zkuste jednu z třicetidenních výzev, které se právě na tuto partii těla zaměřují.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli se vám na pozadí objevila červená svědící vyrážka s šupinkami, dost možná máte co do činění s plísňovou infekcí. Takovou, která se může objevit i na nohou. Těmto houbovým onemocněním se totiž skvěle daří ve vlhkých a tmavých místech, což tato část těla bezesporu může být. Jestliže jde skutečně o plíseň, pak vám od ní odpomůžou antimykotické krémy. Přesto byste ale měli navštívit kožního lékaře.
  • Folikulitida

    Vycvičte si ploché bříško.
    Autor: Shutterstock.com
    Folikulitida sice zní strašlivě, ale v podstatě nejde o nic jiného než o zarostlé chloupky. To se stane, pokud odumřelé buňky ucpou vlasové váčky, což se běžně děje i na dalších částech těla. Ačkoliv to nevypadá moc hezky, nejde o žádný vážnější problém. Směle ho odstraníte pomocí vhodných krémů. Abyste se ale vyvarovali folikulitidy, která se projevuje červenou vyrážkou s pupínky, snažte se nosit takové oblečení, které je vyrobeno z prodyšných látek. Pokud chodíte cvičit do posilovny, pak se nezapomeňte po sportu důkladně osprchovat.
  • Hemoroidy

    Mnoho lidí se stydí přiznat svůj problém s hemoroidy.
    Autor: Shutterstock.com
    Malé výstupky žil mohou být bolestivé, a ještě navíc pořádně svědit. To je způsobeno otokem se zánětem, který se kolem postižených míst tvoří. Není ale jediný důvod, proč se za tento problém stydět. Věřte, že nejste první ani poslední, kdo se s tím setkává. Hemoroidy jsou poměrně časté a dochází k nim v důsledku tlaku při chronické zácpě nebo při těhotenství. Existují krémy, které vám mohou pomoct otoky zmenšit a pomůžou vám i od nepříjemných bolestí a svědění. Zaberou ale pouze ve chvíli, kdy jsou hemoroidy v prvotním stadiu. Pokud jsou už rozrostlejší, bez návštěvy lékaře se neobejdete.
  • Opruzeniny

    Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
    Autor: Shutterstock.com
    Jste-li zastáncem upnutých silonek a punčocháčů, jste rovněž skvělým adeptem pro to, uhnat si "vlka". Tak se říká vyrážce, která se může objevit na pokožce, pokud člověk nosí často syntetické materiály, které jsou neprodyšné, takže jimi neprochází vzduch a nedokážou odvádět pot. Nejlepším počasím na to, "chytit vlka", je léto, kdy se člověk hojně potí a nosí nekvalitní oblečení. To se vám na pokožce objeví červená svědivá vyrážka bez puchýřků, která se ale i tak postará o nepříjemné chvilky. Pro zmírnění nepříjemných pocitů můžete použít mastičky a pudry, které se používají u malých miminek. Rozhodně byste se ale měli zamyslet nad tím, jaké oblečení nosíte a zda dopřává vašim intimním partiím dostatek pohodlí.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...