Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejlepší triky, jak se zbavit bolesti hlavy. Vyzkoušejte pepř nebo jablko

  • Na bolest hlavy pomůžou třeba i zmáčknutí správného bodu na čele nebo kočičí vrnění.
    28. března 2015 | 06:00

    Těžký den v práci, stres, nedostatek tekutin, bolest zad nebo i třeba rýma. Za bolestí hlavy se může skrývat téměř cokoliv, ale když už člověka přepadne, stojí to za to. Většina lidí se jí snaží zbavit pomocí nejrůznějších léků, které se ale při dlouhodobějším užívání mohou podepsat na našem zdraví i negativně. Vyzkoušejte proto přírodní cesty, jak se zbavit bolesti hlavy!

  • Kupte si domů pepř

    Kajenský pepř se vyrábí z chilli papriček.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vás nebolí hlava zrovna z migrény, při níž byste na kořeněná jídla měli spíše zapomenout, pak si domů pořiďte pořádnou zásobu pepře. Ale ne ledajakého. Musí to být kajenský, který se vyrábí z pálivých chilli papriček. Připravte si z něj koktejl. Vezměte pohár vody a nasypte do něj dvě čajové lžičky pepře a tento utrejch vypijte. Při doteku pepře se sliznicí žaludku začne mozek vylučovat endorfiny – hormony dobré nálady – a vám se uleví.
  • Pomozte si tlakem

    Aktivujte si hypofýzu a přestane vás bolet hlava.
    Autor: Shutterstock.com
    Jedním ze zaručených receptů je i tlak na nerv, který najdeme pod obočím (zhruba uprostřed). Tlakem na tento bod stimulujete část mozku zvanou hypofýza a bolest ustoupí. Můžeme opakovat několikrát po sobě, na daný bod je třeba tlačit tak 20 vteřin, potom povolit a zase stlačit.
  • Jablečná aromaterapie

    Autor: Shutterstock.com
    Zatím se neví proč, ale některým lidem právě vůně tohoto ovoce dokáže citelně ulevit od bolesti hlavy, dokonce ji úplně potlačit. Ale pozor: místo umělých produktů s vůní jablka doporučujeme raději rozkrojit čerstvý plod a vdechovat jeho vůni aspoň pět minut (i déle).
  • Dejte si bylinky

    Autor: Shutterstock
    Ideální alternativou – často i návykových – léků proti bolestem jsou bylinné čaje. Skvělé jsou například kůra z bílé vrby, máta, kozlík lékařský, zázvor, kopretina, řimbaba, routa vonná, zemědým nebo meduňka. Pozorně čtěte návod, jak čaj připravit a kolikrát denně ho pít, kupujte ho raději v biokvalitě a nepřekračujte doporučené množství. Opatrné by měly být při pití bylinných čajů těhotné a kojící ženy a omezení platí i pro malé děti.
  • Dopřejte si omega kúru

    Autor: profimedia.cz
    Omega 3-mastné kyseliny, které najdeme především v tučnějších rybách nebo lněném oleji, účinně potlačují záněty v těle. Ty, které jsou skryté, o nichž ani vlastně nemusíme vědět, dokážou druhotně vyvolávat bolesti hlavy. Takže je občas dobré udělat si „omega kúru“, záněty zlikvidovat a ustane i trápení s hlavou.
  • Spánek – lék na všechno

    Zatímco vy spíte, váš mozek pracuje na plné obrátky.
    Autor: Shutterstock.com
    Spánek, hlavně pravidelný, v určitém časovém režimu bolesti hlavy potlačuje. Aby se vám spalo dobře, nejezte pozdě večer nic sladkého, po deváté hodině sviťte jen žlutým světlem a na noc vypněte v ložnici všechnu elektroniku. Když to tak budete dělat delší dobu, hlava vás bolet nebude. Nebo jen výjimečně.
  • Q10 pomáhá taky

    Bolest hlavy někdy dokáže vyřadit na celý den.
    Autor: profimedia.cz
    Koenzym Q10 před pár lety znali jen odborníci, dnes se o něm mluví i mezi laiky jako o počasí. Přesto jen málokdo ví, co to vlastně je. Koenzym Q10 je látka podobná vitaminům. Je životně důležitá pro zdravé fungování lidského těla. Zčásti ho přijímáme potravou a částečně je produkovaný přímo v organismu. Přirozeně je přítomen ve všech buňkách lidského těla. Úlohou Q10 je produkce energie a zajištění důležité obrany. Když ho máme dostatek, buňky, včetně mozkových, pracují lépe, mají dost energie a hlava nebolí.
  • Jděte ven

    Spánek pod širým nebem má své kouzlo.
    Autor: Shutterstock
    Balzámem na bolavou hlavu je pobyt na čerstvém vzduchu v přírodě. Často to možná nejde, ale využijte každou chvilku, kterou venku strávit můžete. Když venčení spojíte s cvičením nebo alespoň ostřejší chůzí, hlavě prospějete ještě víc.
  • Kočičí symfonie

    žena kočka
    Autor: Shutterstock
    Kočka, která vám v nízkých zvukových frekvencích přede blízko u hlavy, je výbornou prevencí bolehlavu. Jestli tuhle domácí přadlenku máte doma, tulte se s ní co nejvíc, bolesti hlavy budou ustupovat.
  • Hořčík jako lék

    Banány jsou skvělým zdrojem hořčíku.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Velkým pomocníkem při prevenci bolestí hlavy je hořčík neboli magnesium. Rozšiřuje krevní cévy a vyvolává pocit tepla. To vše bolest potlačuje. Dobré je dodávat minerál tělu v potravě (obsahují ho kakao, čokoláda, mák, mandle, sušené fíky, datle, švestky, banány, sezamová a slunečnicová semínka, med, ovesné vločky, listová zelenina apod.). Nebo pijte o magnesium obohacené minerálky.

     

     

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...