Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Největší mýty o zubech? Za kazy mohou geny a žvýkačky tahají výplně

  • Mezi největší zubní mýty patří i to, že zkažený dětský chrup nevadí, protože naroste nový. To je nesmysl.
    29. března 2015 | 06:00

    Je vždycky pohodlnější svalit vinu na někoho jiného. V případě zkažených zubů třeba na genetiku. Mnozí pacienti o kazech buď nic nevědí, nebo podléhají nebezpečným mýtům. Zubní kaz neradno podceňovat. Pokud ho neléčíte, může vám způsobit vážné komplikace: bolestivé záněty zubní dřeně a kořenových kanálků. Navíc se postižený zub může úplně rozpadnout, kazit se začnou i další zuby a v neposlední řadě hrozí, že se infekce z dutiny ústní dostane krví do jiných částí těla. 

  • Kazy jsou dědičné

    úsměv
    Autor: Shutterstock.com
    Jde o jeden z nejrozšířenějších omylů, s nimiž se zubní lékaři setkávají. Za to, v jakém stavu máme chrup, si zpravidla můžeme sami. Řeči o dědičné kazivosti zubů lékaři vesměs označují za výmluvy. Pro zdravé zuby je naprosto zásadní správná a pravidelná ústní hygiena a správné stravovací návyky, shodují se lékaři. Za ideální považují kombinovat prevenci domácí s tou profesionální. V podstatě jde o důsledné odstraňování zubního plaku, který vzniká hromaděním bakterií v ústech a jejich usazováním na povrchu zubů. Každý, dítě i dospělý, by měl chodit na preventivní prohlídky, které případné potíže včas odhalí.
  • Kaz poznáme, protože bolí

    Zubní kaz ve většině případů nebolí.
    Autor: Shutterstock.com
    Velmi častým a nebezpečným mýtem je přesvědčení, že sami každý kaz poznáme, protože nás bude bolet. „Zubní kaz obvykle bolí až tehdy, když se přiblíží k zubnímu nervu, a je tedy opravdu velký. Menší kazy většinou nebolí, i když jich máte plnou pusu. Není nijak výjimečné, že u nových pacientů zjistíme díky moderním diagnostickým metodám velké množství kazů. Jednomu pacientovi jsem jich našel celkem třináct, byl velmi překvapený,“ popisuje Robert Vondruška, vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka. A dodává, že ani citlivost zubu na změny teploty jídla a pití, případně na sladké a kyselé, nemusí být příznakem počínajícího kazu, jak si většina lidí myslí. Tyto potíže často mohou upozorňovat na odhalené a citlivé krčky nebo netěsnící výplně.
  • Materiál výplně je nejdůležitější

    Vybírejte si správného zubního lékaře.
    Autor: Shutterstock.com
    Už se vám někdy stalo, že jste měnili zubaře a ten nový vám převrtával zaplombované zuby? Možná budete překvapení, ale důvodem nemusí být špatně zvolený typ plomby. „Pacienti se často zaměřují hlavně na výběr materiálu pro výplň, ale mnohem víc záleží na kvalitní práci zubaře. Jestli v zubu část kazu nenechal, výplň dobře utěsnil, jestli je dobrý bod kontaktu a podobně,“ upozorňuje Robert Vondruška.
  • Zkažený mléčný chrup nevadí

    I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje.
    Autor: Shutterstock.com

    I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje. Pokud má dítě zdravé „mlíčňáky“, je pravděpodobné, že bude mít zdravý i trvalý chrup. Dočasné zuby totiž ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů. A jsou také důležité pro správnou výslovnost. Naopak zanedbané zuby mohou dítěti způsobit řadu potíží: bolestivé záněty, psychický problém s vlastním vzhledem kvůli křivým zubům nebo vady řeči.

    „V okamžiku, kdy se prořeže první zub, začněte s čištěním. Ve stejné době začněte s dítětem chodit na preventivní zubní prohlídky,“ doporučuje stomatoložka Jitka Tovaryšová.

  • Žvýkačky vytahují zubní plomby

    Žvýkání žvýkaček našemu chrupu prospívá.
    Autor: Shutterstock.com
    Dříve se hodně mluvilo o tom, že žvýkat žvýkačky není vlastně vůbec dobré. Nejde jen o to, že to ve společnosti může působit neslušně, ale i o to, že guma v ústech může vytahovat výplně ze zubů. Tento mýtus je vlastně napůl pravdivý. Žvýkačka může skutečně vytáhnout plombu z opraveného zubu, ale není to na škodu. Může tím totiž upozornit na kaz, který se nachází pod plombou, nebo na to, že je výplň udělána nekvalitně. Na dobře odvedenou zubařskou péči by totiž žvýkání nemělo mít žádný vliv.

    Naopak – žvýkačky jsou našemu chrupu prospěšné, protože pomáhají tvořit sliny, které poté smývají ze zubů zbytky jídla a pomáhají neutralizovat kyseliny plaku na zubech, poškozující zubní sklovinu.

     

     

     

Autor: mac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...